GENEL

Dolar 18 TL’yi aştı! Merkez Bankası’nın faiz kararı doları ateşledi

Merkez Bankası’nın bugün açıkladığı faiz kararının ardından gözler merakla dolar kuruna çevrilmişti. 2022 yılının sekizinci faiz kararını açıklayan Merkez’den Ağustos ayında bir sürpriz geldi ve faiz 100 baz puan düşürülerek yüzde 13’e çekildi. Merkez Bankası’nın faiz kararının ardından tüm gözler dolar kuruna çevrildi. Faiz kararı sonrasında hareketlenen dolar 18 TL’yi aştı.

Merkez Bankası’nın bugün açıkladığı faiz kararının ardından gözler merakla dolar kuruna çevrilmişti. 2022 yılının sekizinci faiz kararını açıklayan Merkez’den Ağustos ayında bir sürpriz geldi ve faiz 100 baz puan düşürülerek yüzde 13’e çekildi. Merkez Bankası’nın faiz kararının ardından tüm gözler dolar kuruna çevrildi. Faiz kararı sonrasında hareketlenen dolar 18 TL’yi aştı. Merkez Bankası’nın bugün açıkladığı faiz indiriminin ardından dolar hareketlendi. Günlerdir 17,97 TL’de sabit kalan dolar, faiz kararının ardından 18 TL’yi aşarak 18,12 TL seviyesine kadar çıktı. Dolar kurunun şimdilerde ise 18,08 TL seviyelerinde olduğu görülüyor. Merkez Bankası’nın sürpriz faiz kararının ardından dolarda yaşanan yükselişle birlikte sosyal medyada da gündem dolar oldu.

DOLAR YÜKSELİŞE GEÇTİ

Merkez Bankası, 2022 yılının sekizinci faiz kararını açıkladı ve faizi 100 baz puan düşürerek yüzde 13’e çekti. Merkez’in bu kararının ardından dolar hareketlendi. Günlerdir 17,97 TL seviyelerinde sabit kalan dolar kurunda faiz kararı sonrasında hareketlilik başladı. Merkez Bankası’nın faiz kararını açıklamasının ardından 18,12 TL seviyelerine dayanan dolar kuru saat 15.30 sularında ise 18,08 TL’den işlem görüyor.

MERKEZ BANKASI’NDAN SÜRPRİZ KARAR

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası 2021 Eylül ayında faiz indirimine başlamış ve indirim 2021 yılının Aralık ayına kadar devam etmişti. 4 ayda toplamda 500 baz puanlık indirime giden Merkez Bankası, faizi yüzde 19’dan yüzde 14’e çekmişti. 2022 yılı boyunca faizi sabit tutan Merkez’in Ağustos ayında da herhangi bir değişikliğe gitmesi beklenmiyordu. Merkez Bankası’nın bugün aldığı faiz indirme kararı piyasalar için sürpriz oldu.

‘BU İKTİDAR FAİZİ ARTIRMAYACAKTIR’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Haziran ayında gerçekleştirilen Kabine Toplantısı’nda faiz kararıyla ilgili çok önemli açıklamalara yer vermişti. Faizi artırmayacaklarını tekrar tekrar vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘Kimse bizden şunu beklemesin, bu iktidar faizi artırmayacaktır. Tam aksine biz faizi düşürmeye devam edeceğiz. Gelişmiş ülkelerin hiçbiri bu aşamada faizleri enflasyona göre olması gereken seviyelere yükselterek cari açık verme, dolayısıyla devasa işsizlik sorunlarıyla karşı karşıya gelme riskine girmez, giremez.’ ifadelerini kullanmıştı.

Başa dön tuşu