YAŞAM

Bu yiyecekleri sakın buzdolabına koymayın! Yararlıyken zararlı hale geliyor

Soğutma, 21. yüzyılda icat edilen en büyük depolama yöntemi olabilir. Çok harika çünkü pek çok farklı yiyeceğin korunmasına yardımcı oluyor ve aynı zamanda mümkün olan en iyi şekilde, soğuk olarak servis edilmesini sağlıyor. Bu, özellikle dondurma, süt, gazlı içecekler, peynir ve diğer birçok gıdayı düşündüğünüzde geçerlidir.

Arkadaşlarınız geldiğinde, yaşam alanınıza tam olarak yerleşmeden önce atıştırabilecekleri bir şeyler almak için genellikle o büyük soğuk kutuda dururlar. Bununla birlikte, tüm yiyeceklerin buzdolabına ait olduğunu düşünmek kolay, ancak durum böyle değil. Bazı yiyecekler sağlık açısından buzdolabına konulmamalıdır. Bu gibi durumlarda daha iyi alternatifler var ve bazı durumlarda bu yiyecekleri buzdolabında saklamak pek mantıklı değil. İşte asla buzdolabına konulmaması gereken yiyeceklere örnekler:

PATATES

Patatesleri soğuttuğunuzda onları olumsuz yönde etkilersiniz. Örneğin tat değişir, dondurma nişastayı şekere dönüştürür ve sonra patatesler renksizleşir. Yani patatesleri dondurmak yerine birçok farklı şekilde saklayabilirsiniz. Bir, onları kağıt torbalarda saklayın. Patateslerin daha hızlı çürümesine neden olduğu için plastik kağıt kullanmadığınızdan emin olun. Alternatif olarak, yıkanmamış olarak ve doğrudan güneş ışığından uzakta saklayın. Ayrıca onları aşırı sıcaklıklardan uzak tutmalısınız. Bir çuval veya kiler en iyisidir.

ESKİ PEYNİR

Sert peynir aldığınızda, onu soğutmanıza gerek yoktur. Bunun nedeni, sert peynirin soğutulması onu iki kat katı hale getirmesidir. Bu olduğunda, bu peynirin kullanılabilirliği etkilenir. Peyniri bir süt ürünü olduğu için buzdolabına koyma ihtiyacı hissetmek çok kolaydır. Ancak, mantıklı görünse de, tavsiye edilmez. Bunun nedeni, bu peynirin üretimi sırasında çok uzun süreçlerden geçmesidir. Bu işlemler peynirin serin, kuru ve karanlık bir yerde saklandığı sürece uzun süre dayanıklı kalmasını sağlar. Bununla birlikte, bazı peynir türleri, bu sert türün değil, soğutmaya ihtiyaç duyabilir.

MEYVELER

Böğürtlen gibi yiyecekler için, böğürtlenleri ne kadar süreyle saklamak istediğinizi ve ne kadar süre tüketmek istediğinizi de içeren farklı faktörler göz önünde bulundurulur. Bu meyveleri yakında yemeyi düşünmüyorsanız, buzdolabında saklamamak en iyisidir. Unutmayın, meyveleri buzdolabınızın dışında bile nasıl sakladığınız çok önemlidir. Küf oluşumunu önlemek için dikkatli olmalı ve çilekleri iyice durulamalısınız.

SARIMSAK

Nasıl bakarsanız bakın sarımsak asla buzdolabında saklanmamalıdır. Bunun nedeni, eklenen nem ile bu koşullarda daha hızlı bozulmasıdır. Ancak sarımsağı soyarsanız, ıslak koşullarda gelişecektir. Genel olarak nem, sarımsakınızın lezzetini kaybetmesine neden olur. Ayrıca küf oluşumuna da yol açacaktır. Bu nedenle, sarımsağınızı iyi durumda tutmak için, serin ve kuru bir yerde, ışıktan uzak bir yerde saklayın.

SOĞAN

Soğanlarınızı serin ve ışıktan uzak bir yerde saklamalı ve asla buzdolabında saklamamalısınız. Soğanlar nişasta içerir ve çok nemli yerlerde sakladığınızda ıslanırlar. Bu küf oluşumunu teşvik eder. Soğanlarınızı patateslerden uzak tutmalısınız çünkü onları bir arada saklamak soğanlarınızın çürümesine neden olan gazların açığa çıkmasına neden olabilir. Bunun yerine onları bir örgü çantada saklayın.

BAL

Basitçe söylemek gerekirse, balı düşük sıcaklıklara maruz bıraktığınızda bal katılaşacaktır. Bal daha sonra kristalleşir ve hoşunuza gitmeyecek kadar topaklanır. Topaklı olması balınızın kullanımını zorlaştıracaktır. Bu nedenle balınızı düzgün bir şekilde saklamak için kilerde saklayın.

ZEYTİNYAĞI

Zeytinyağınızı buzdolabınıza koymamalısınız. Buzdolabı nemli olduğundan ve içinde yoğuşma meydana geldiğinden, zeytinyağınızın doğal tadını kolayca kaybetmesine neden olabilir. Ayrıca zeytinyağınızı bulanıklaştırabilir. Ancak zeytinyağını tam tersi koşullarda saklayabilirsiniz. Bu daha çok tercih edilir. Bununla birlikte, güneş ışığından uzak tutun ve bir dolapta veya başka bir serin ve kuru yerde saklayın.

SİRKE

Sirke, kendini koruduğu için raf ömrü çok uzun olacak şekilde üretilmiş gıdalardan biridir. Bu nedenle sirkeyi soğutmanıza gerek yoktur. Bunun yerine kilerinizde veya dolap gibi serin ve kuru bir yerde saklayın.

EKMEK

Daha önce denediyseniz, ekmeğinizi buzdolabında saklamanızın tavsiye edilmediğini çok iyi bilirsiniz. Ekmek nişasta ile doludur ve buzdolabına koyduğunuzda kurur ve ekmeğin daha hızlı bozulmasına neden olur. Buzdolabınızda uzun süre sakladığınızda, ekmeğinizde küf bulma ihtimaliniz çok yüksektir. Ekmeğinizi oda sıcaklığında tuttuğunuz zaman, hatırı sayılır bir süre boyunca iyi durumda kalacaktır.

KABAKLAR

Kabak soğuk koşullarda saklandığında çok daha hızlı zarar görür. Bu nedenle kabaklarınızı buzdolabında saklamamalısınız. 10 dereceden daha düşük sıcaklıklara sahip herhangi bir ortam, balkabağınızı hantal hale getireceğinden, balkabağı için harika değildir. Kabaklarınızın tadını daha uzun süre çıkaramayacaksınız.

Başa dön tuşu