GENEL

İsrail’in Ankara Büyükelçisi Irit Lillian oldu

Türkiye-İsrail arasında ilişkiler normalleşiyor. İsrail, 4 yıl sonra Türkiye’ye büyükelçi atadı. İsrail’in Ankara Büyükelçisi Irit Lillian oldu. İki ülke arasında Ağustos ayında diplomatik ilişkiler tekrar en üst düzeye çıkarılmış ve karşılıklı olarak büyükelçi atanması kararı alınmıştı. Bu kararın ardından İsrail, halihazırda Ankara’da görev yapan Lillian’ı büyükelçi olarak atadı. İsrail Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan bu atama ile birlikte Türkiye-İsrail arasında 4 yıl aradan sonra büyükelçilik düzeyinde temas kurulmuş oldu.

Türkiye ve İsrail normalleşme görüşmelerine devam ederken Ağustos ayında diplomatik ilişkiler tekrar üst düzeye çıkarılmış ve iki ülke karşılıklı büyükelçi atanması kararı almıştı. İlişkilerdeki normalleşme kararı sonrasında İsrail Dışişleri Bakanlığı, Irit Lillian’ı Ankara Büyükelçisi olarak atadı. İsrail’in büyükelçi ataması ise iki ülke arasındaki ilişkilerde yeni bir dönemin başlaması için önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

İSRAİL ANKARA’YA BÜYÜKELÇİ ATADI

Türkiye-İsrail arasındaki ilişkiler normalleşiyor. Uzun süredir temasta olan iki ülke son olarak Ağustos ayında diplomatik ilişkilerin yeniden üst düzeye çıkarılması ve karşılıklı büyükelçi atanması kararı almıştı. Alınan bu kararın ardından İsrail Dışişleri Bakanlığı, Ankara büyükelçisi olarak Irit Lillian’ı atadı. İsrail Dışişleri Bakanlığı’nın yurt dışı temsilciliklerdeki diplomat atamaları ile ilgili yaptığı yazılı açıklamada ‘Halen Ankara2da görev yapan Irit Lillian, İsrail’in Türkiye büyükelçiliği görevine atandı.’ ifadeleri yer aldı. Söz konusu atama ve diğer atamaların hükümetin onayına bağlı olduğu bilgisine de yer verildi.

4 YIL SONRA BİR İLK

Türkiye ve İsrail 17 Ağustos 2022 tarihinde iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin yeniden üst düzeye çıkarılması ve karşılıklı büyükelçi atanması yönünde karar almıştı. İsrail’in bugün açıkladığı büyükelçi atama kararının ardından iki ülke arasında 4 yıldan sonra bir ilk yaşandı.

Başa dön tuşu