SAĞLIK

RSV, Grip ve COVID-19 arasındaki fark nedir?

Ebeveynlik yeterince zor değilmiş gibi, COVID-19 “hasta çocuk sorularını” daha da kafa karıştırıcı hale getirdi: Soğuk algınlığı mı yoksa başka bir şey mi? Çocuğumu okula gönderebilir miyim? Sağlık hizmeti sağlayıcılarını ne zaman aramalıyım?

Pediatrik enfeksiyon hastalıkları uzmanı MD Frank Esper, “Her çocuk, hayatlarının ilk beş yılında bir dizi enfeksiyon geçirir” diyor. “Çocukluk hastalıklarında gezinmek ebeveynler için zor olabilir.”

RSV VE GRİP COVID-19 İLE KARIŞTIRILABİLİR Mİ?

RSV, grip ve COVID-19 solunum yolu virüsleridir. Bu virüsler solunum sisteminizi etkiler – nefes almanıza yardımcı olan doku ve organ ağı. Dr. Esper, “Öksürük, burun akıntısı ve ateş, tüm solunum yolu virüslerinde ortaktır” diyor. “Bu semptomları olan bir çocuk gördüğümde, doğru bir teşhis koymak için genellikle bir laboratuvar testine güvenirim.”

Ancak RSV, grip ve COVID-19 arasında bazı ince farklar var.

RSV’ye özgü semptomlar

RSV veya respiratuar sinsityal virüs, neredeyse tüm çocukların 2 yaşına kadar kaptığı bir virüstür. Öksürük, burun akıntısı ve ateşe ek olarak, RSV’nin benzersiz bir belirtisi hırıltıdır. Çocuğunuz nefes aldığında ıslık veya çıngırak gibi bir hırıltı duyulur.

Çoğu çocuk RSV’den kendi kendine iyileşir, ancak bazen aşağıdakiler gibi ciddi hastalıklara yol açabilir:

Bronşiolit, çocuğunuzun akciğerlerindeki küçük hava yollarının şişmesi.

Pnömoni, çocuğunuzun akciğerlerinin enfeksiyonu.

RSV her yaştan insanı enfekte edebilir, ancak en çok küçük çocuklar ve yaşlı yetişkinler için ciddidir. Hastaneler her yıl 5 yaşın altındaki yaklaşık 60.000 çocuğu RSV için kabul etmektedir.

Gribe özgü belirtiler

Gribin ayırt edici bir işareti çok yüksek ateştir. Diğer solunum yolu semptomlarıyla birlikte, grip genellikle 103 veya 104 derece Fahrenheit (39.44 veya 40 santigrat derece) yüksek ateşlere neden olur. Dr. Esper, insanların genellikle diğer virüslerden daha çok mutsuz hissettiklerini söylüyor. Bu, gribe özgü olmasa da genellikle diğer virüslerden daha kötü olan bulantı ve kusmayı da içerebilir.

5 yaşın altındaki ve özellikle 2 yaşın altındaki çocuklar, gripten kaynaklanan komplikasyonlar açısından daha yüksek risk altındadır. Bunlar şunları içerir:

Dehidrasyon.

Kalp, beyin veya kas dokularının iltihabı.

Zatürre.

Sinüs ve kulak enfeksiyonları.

Her yıl 7.000 ila 26.000 çocuk hastaneye yatmayı gerektirecek kadar ciddi semptomlar geliştirir.

COVID-19’a özgü semptomlar

COVID-19 belirtileri grip ve RSV’ye benzer. Ancak diğer virüslerden farklı olarak COVID-19, akciğerlerin dışındaki vücut sistemleri üzerinde ciddi bir etkiye sahip olabilir. Dr. Esper, “Grip bunu da yapabilir, ancak virüs ciğerlerinizi terk ettiğinde semptomlar genellikle kaybolur” diyor. “COVID, beyin sisi gibi uzun vadeli etkilere neden olabilir .”

COVID-19’a özgü olduğunu düşündüğünüz birkaç semptom aslında solunum yolu virüsleri arasında yaygındır. Örneğin:

Tat ve koku kaybı: Soğuk algınlığı ve gribe neden olanlar da dahil olmak üzere birçok virüs, tat ve koku alma duyunuzu etkileyebilir.

Kusma ve ishal: Dr. Esper, solunum yolu virüslü çocukların %30’una kadarının gastrointestinal semptomlar olduğunu söylüyor.

SOLUNUM VİRÜSLERİNİ TEŞHİS ETMEYE YARDIMCI OLACAK DİĞER ARAÇLAR

Sağlayıcılar, teşhis koymaya yardımcı olmak için genellikle hastalık gözetim sistemlerini kullanır. Gözetim, ABD genelinde ve zaman içinde solunum yolu virüslerinin dolaşım modellerini gösterir. Bu bilgiler hastaları değerlendirirken bir ipucu olabilir. Sürveyans sistemi, bölgenizde belirli bir hastalığın çok fazla dolaştığını gösteriyorsa, bu, sağlayıcınızı teşhise doğru yönlendirmeye yardımcı olabilir.

COVID-19 bunu değiştirmiş olsa da, solunum yolu hastalıklarının dolaşımı genellikle mevsimseldir. Örneğin, salgından önce RSV kışın zirve yaptı. Dr. Esper, “Kışın hırıltılı bir bebek görürsek, muhtemelen RSV’dir” diyor. “Ancak 2021’de RSV, Temmuz’da zirve yaptı. Bu, işler yeniden açılmaya başladıktan kısa bir süre sonra oldu.”

Grip mevsimi de 2022’deki olağan programının dışında ve normalden daha uzun sürdü. “Genellikle grip Aralık ve Şubat ayları arasında zirve yapar ve Nisan ayına kadar biter. Bu yıl, Mayıs ayına kadar güçleniyor” diyor Dr. Esper. “Bu virüslerin dolaşım modellerinin daha öngörülebilir bir modele döneceğini umuyoruz.”

Bölgenizde hangi virüslerin dolaştığını bilmek ister misiniz? Grip, COVID-19 ve diğer virüsler için ulusal gözetim programlarına göz atın .

ŞİMDİ VE GELECEKTE EVDE TESTLER

Çocuğunuzda burun akıntısı, öksürük ve ateş varsa – solunum virüsünün açık belirtileri – COVID-19 testi iyi bir ilk adımdır. Çocuğunuzda COVID-19 olup olmadığını bilmek, diğer aile üyelerini korumanıza ve evinizin dışına yayılmasını önlemenize yardımcı olabilir.

Birçok klinik grip, RSV ve COVID-19’u tespit edebilen üçlü bir test kullanır. Dr. Esper, ebeveynlerin yakında evde kullanım için de üçlü testler olabileceğini tahmin ediyor.

“Pandemiden önce solunum yolu virüsleri için evde testler mevcut değildi” diyor. “Artık eczane rafları COVID antijen testleri ile dolu. Evde yapılan testlerin grip ve RSV’yi içermesi uzun sürmeyecektir.”

Grip ve RSV için evde yapılan testlerin birçok faydası vardır:

Gribin erken teşhisi, insanların ihtiyaç duydukları tedaviyi daha hızlı almalarına yardımcı olabilir. Tamiflu ® adlı bir ilaçla erken tedavi, gripten ne kadar süreyle hasta olduğunuzu önemli ölçüde azaltır.

Evde RSV teşhisi, bebeğinizi ne zaman kreş dışında tutacağınızı bilmenize yardımcı olabilir. Bu, diğer çocukları çocuk bakımı ortamlarında hızla yayılan RSV’den koruyabilir.

RSV teşhisi, çocuğunuzu kötü akciğer enfeksiyonlarına yakalanmaya meyilli aile üyelerinden izole etmek için de yararlıdır.

ÇOCUĞUMUN BİRDEN FAZLA VİRÜSLÜ KOENFEKSİYONU OLABİLİR Mİ?

Koenfeksiyon – aynı anda birden fazla virüsünüz olduğunda – çocuklarda yaygındır. Herhangi bir çocuk bakımı veya okul öncesi odasında, çeşitli virüslerle hasta olan çocuklar bulacaksınız. Dr. Esper, “Hepsi öksürürken, bir çocuğun aynı anda iki hatta üç virüs kapabilmesi şaşırtıcı değildir” diyor. “Pandemiden önce koenfeksiyonlar gördük ve şimdi onları RSV, grip ve COVID-19 ile görüyoruz.”

Ancak Dr. Esper, birden fazla virüse sahip olmanın daha kötü semptomlara veya sonuçlara yol açtığına dair herhangi bir kanıt görmedi. Sağlayıcılar, ister bir ister üç tane olsun, enfeksiyonları aynı şekilde tedavi eder.

SOLUNUM YOLU HASTALIKLARI NASIL ÖNLENİR

COVID-19’un insanlara öğrettiği bir şey, viral hastalıkların nasıl önleneceğidir. COVID-19 önleme stratejileri de grip ve RSV’yi önlemede çok etkiliydi.

Maske takmaya ve fiziksel mesafeye uymaya ek olarak, bu adımlar solunum yolu enfeksiyonu riskinizi azaltabilir:

Çocuğunuza grip ve COVID-19 aşısı yaptırın (eğer çocuğunuz uygunsa).

Evinizden biri hastaysa, masalar, masalar ve kapı kolları gibi temasın yüksek olduğu yüzeyleri dezenfekte edin.

Ellerinizi düzenli olarak yıkayın veya el dezenfektanı kullanın.

Ek olarak, eğer hastaysa çocuğunuzu evde tutmak da yararlıdır. Bu, okuldaki diğer çocuklara hastalık bulaştırma riskini en aza indirir.

SAĞLIK HİZMETİ SAĞLAYICILARINI NE ZAMAN ARAMALI

Çocuklar genellikle dinlenme ve sıvılarla solunum virüslerinden kendi başlarına iyileşirler. Dr. Esper, aşağıdaki durumlarda çocuğunuzun sağlık uzmanına başvurmanızı önerir:

Nefes almada sorun.

Yemek yemedikleri veya içmedikleri bir noktaya kadar şiddetli kusma ve ishal.

Beş gün sonra düzelmeyen veya kötüleşen belirtiler.

Çocuğunuzun yüksek ateşi varsa ve bunun grip olduğundan şüpheleniyorsanız, hemen sağlayıcısıyla iletişime geçin. Belirtilerin görüldüğü ilk iki gün içinde Tamiflu ile erken tedavi, çocuğunuzun daha hızlı iyileşmesine yardımcı olabilir.

Ayrıca, çocuğunuzun aşağıdakiler gibi altta yatan herhangi bir sağlık durumu varsa, sağlayıcınıza daha erken danışın:

Kanser.

Kalp İşlevi.

Bağışıklık yetersizliği.

Astım veya kistik fibroz gibi akciğer hastalıkları.

Çocukluk çağında solunum yolu enfeksiyonları sık görülür. Çocuğunuzun riskini azaltmak için adımlar atabilirsiniz, ancak bunlardan tamamen kaçınamazsınız. Çocuğunuz hastaysa, topluluğunuzdaki diğer kişilere enfeksiyonun yayılmasını azaltmak için onu evde tutun. İyileştikçe, çocuğunuz gelecekteki enfeksiyonlardan korunmalarına yardımcı olacak bağışıklık geliştirecektir.

Başa dön tuşu