BÜYÜKŞEHİR

Ortak paydada buluşarak çağdaş geleceğe uzanırız

TÜRKONFED işbirliği ile Ekonomi ve Dış Politika Araştırmalar Merkezi tarafından hazırlanan “İl Bazında Rekabet Endeksi Raporu” Sheraton Oteli’nde düzenlenen toplantıda açıklandı.

Adana Genç İşadamları Derneği’nce (AGİAD) organize edilen etkinliğe

Adana Vali Yardımcısı Cengiz Horozoğlu, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Tarkan Kadooğlu, TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Cansen Başaran Symes, sivil toplum kuruluşlarının yöneticileri, üyeleri ve konuklar katıldı.

ADANA, ÜLKE EKONOMİN OMURGASI OLACAK POTANSİYELE SAHİPTİR

Toplantıda söz alan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü,  

Adana bereketli topraklar. Ürettikleriyle ve bundan sonra üretecekleriyle, yeni değerler kazandırıp Türk ekonomisine sunacak, Türk ekonomisinin omurgası olacak şekilde yeni büyük firmaları kazandıracak zenginliğe, potansiyele sahiptir” dedi.

DEMOKRASİ SÖYLEMLERİNİN İÇİ DOLDURULMALI

Köklü demokrasinin ekonomiler için çok önemli olduğunu belirten Başkan Hüseyin Sözlü, “İletişim olanakları, internet dünyayı küçülttü, avucumuza getirdi. Herkes dünyayı iyi tanıyor, iyi tarif ediyor. Totaliter sistemler, kendisini duvarlarla çevreleyen anlayışlar, uzun vadede kendilerini koruma, varlıklarını aynı şekilde sürdürme noktasında büyük sorun yaşayacak. Bunu sürdermeleri mümkün olmayacak. Türkiye de, demokrasiyi tesis ederken, bununla ilgili söylemlerde bulunurken içini gerçekten doldurmalı ve inandırıcı olmalıdır. Egemenler kendilerinden olmayanın söz hakkını, kazanılmış haklarını tanımalı. Bölgede benim kadar AB projesi kazanıp, uygulayan bir başka belediye başkanı daha yok. Bu konuda ders verecek noktadayım ama söz hakkım yok” diye konuştu.

SERMAYENİN GÜVENLİĞİ İÇİN HUKUK VE DEMOKRASİ ŞART

Türkiye’nin kalkınması için kaynak ve teknoloji gerektiğini ifade eden Başkan Hüseyin Sözlü, şunları söyledi: “Ama tek başına kaynak ve teknoloji yetmiyor. Türkiye’nin kalkınması için sermayenin kendisini güvende hissedeceği oranda demokrasi, hukuk gerek. Herkesin birbirinden, kendinden korktuğu yerde ekonomide, büyümede sorun olur. Çok ithalalat yapıyoruz ve cari açığımız var. Başkalarının parasına teslim olmama noktasında, dolar bozdurulması girişimini destekliyoruz ama çok fazla da hayalperest olmamak lazım.”

ŞEHİT KANIYLA ÖDEDİĞİMİZ BEDELİ YENİDEN ÖDEMEMİZ GEREKMEMELİ

Demokrasi ve hukukun önümüzdeki dönemde herkesin hayatına gireceğini bildiren Başkan Hüseyin Sözlü, sözlerine şöyle devam etti: “Demokrasi ve hukuktan bahsederken, ‘her şeyi emperyalizm yaptı, her şeyi dış güçler yaptı’ gibi bir kolaycılığı da, siyasetçilerin içe dönük kazanımlarını güçlendirme çabası olarak görüyorum. Demokrasiden, hukuktan sapmadan ama, Cumhuriyetin kuruluş ilkelerinden de taviz vermeden geleceğe uzanmamız lazım. Ülkemizde şehit canı ve kanıyla ödediğimiz bedeli yeniden ödememiz gerekmemeli. Nasıl ki bir iş adamı kendi yatırımını tekrar satın almaz ise, Türk Milleti de canıyla, kanıyla bedelini ödediği bu toprakları kimseyle bölüşmez, toprak bütünlüğünün korunması noktasında da tekrar bir bedel ödemez. Buna böyle bakmak lazım. Elbette kendimizi izole ederek dünyada yaşayamayacağımızı biliyoruz. Yanılgılarımızdan ders çıkarıp, kendimize güvenli bir gelecek hazırlamalıyız. Türkiye’nin kalkınması için sermayenin, demokrasiyle, hukukla kendini güvende hissedecek iklime ihtiyacı vardır. Bunlardan taviz vermeden geleceğimizi hazırlamalıyız.”

ORTAK PAYDADA BULUŞMALIYIZ

Reel sektörün sözünün, sokağın sesi kadar önemli olduğunu kaydeden Başkan Hüseyin Sözlü, “Burada bulunan sermeye temsilcileri, memleketin öz sarmeyedarlarıdır. Onların sermayesi yerli sermayedir, ülkenin öz sermayesidir. İş, istihdam, vergi yaratanlardır. Kurumsal, kayıt içindeki firmalardır. Bu bağlamda önemsiyoruz, saygı duyuyoruz, destekliyoruz.

Ülke için kaygılarımızda ortak paydamızı genişleteceğiz. Farklılıkların zenginlik olması hakikattir ama geleceğimiz ortak paydadadır.  

Gerek kentin gerekse ülkenin refahı noktasında yapılacak her yatırımda Adana Büyükşehir Belediyesi olarak uzlaşmacı tavrımızı sürdüreceğiz. Yerli ve milli yatırımların artırılması için Adana'nın kapıları yatırımcılara açık. Geleceğimiz ortak paydada. Türkiye Cumhuriyeti Devleti, ekonomisiyle, sanayisiyle, ticaretiyle, siyasetiyle ortak paydada buluşarak çağdaş bir geleceğe kavuşur" dedi.

Başa dön tuşu