GENEL

Andon ılıca suyundan arsenik çıktı! Rizeliler şokta

Rize İl Sağlık Müdürlüğü, Küçükçayır mevkiinde bulunan Andon ılıca suyu ile ilgili açıklama yaptı. Andon ılıca suyu ile ilgili yapılan detaylı incelemede suyun hali hazırda içilmesinin uygun olmadığı tespit edildi. Yapılan açıklamada ise ilgili kurumların bilgilendirildiği ve vatandaşların suyu kullanmaya devam etmesi üzerine suyun içilmesinin sağlık açısından uygun olmadığı belirtildi.

Rize İl Sağlık Müdürlüğü, Küçükçayır mevkiinde bulunan Andon ılıca suyu ile ilgili açıklama yaptı. Andon ılıca suyu ile ilgili yapılan detaylı incelemede suyun hali hazırda içilmesinin uygun olmadığı tespit edildi. Yapılan açıklamada ise ilgili kurumların bilgilendirildiği ve vatandaşların suyu kullanmaya devam etmesi üzerine suyun içilmesinin sağlık açısından uygun olmadığı belirtildi. Rize İl Sağlık Müdürlüğü’nün Andon ılıca suyu ile ilgili açıklaması gündem oldu. Sosyal medyanın gündemine yerleşen Andon ılıca suyu ile ilgili yapılan açıklamada suyun içilmesinin sağlık açısından uygun olmadığı bilgisine yer verildi. Yapılan incelemeler sonucunda Andon ılıca suyunun içilmesinin sağlık açısından uygun olmadığı bildirildi.

ANDON ILICA SUYU İLE İLGİLİ ŞOK EDEN TESPİT

Uzun yıllardır Rize’de şifalı diye içilen Andon ılıca suyunun arsenik oranının 27 kat fazla çıktığı öğrenildi. Rize İl Sağlık Müdürlüğü, Andon ılıca suyu ile ilgili detaylı bir incelemede bulundu. Haziran ayında alınan numune, ılıca suyunun 250 mikrogram/litre olması gereken sülfat oranı ise 496,37 çıktı. Öte yandan sodyum oranı 200 mikrogram/litre olması gerekirken 373,12, 50 olması gereken mangan oranı ise 624,17 mikrogram/litre çıktı.

UYARI TABELASI ASILDI

Andon ılıca suyunda çıkan ağır materyaller sonucunda Rize İl Sağlık Müdürlüğü tarafından suyun bulunduğu alana içilmemesi için uyarı tabelası asıldı. İl Sağlık Müdürlüğü tarafından asılan uyarı tabelasında ‘Bu suyun içilmesi sağlık açısından uygun değildir!’ ifadeleri yer aldı.

ZEHİR SAÇIYOR

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)’ye göre arsenik içme sularındaki en tehlikeli kimyasal olan arsenik kanserojen etki taşıyor. Andon içme suyunun böbrek taşı için tavsiye edildiği ve şifalı görüldüğü öğrenildi. Ancak Andon içme suyu içerisinde fazlasıyla tespit edilen arsenik maddesi mesane ve akciğer kanseri açısından risk oluşturuyor ve bu madde ayrıca böbrek ve cilt kanserlerine de neden olabiliyor.

Başa dön tuşu