TEKNOLOJİ

Google, 12 bin çalışanı etkileyecek kararı verdi

Google, 12.000 işçiyi veya iş gücünün yaklaşık %6’sını işten çıkarıyor ve sektörün COVID-19 salgını sırasında yaşadığı ekonomik patlama gerilerken personel azaltan en son teknoloji şirketi haline geliyor.

CEO Sundar Pichai, Cuma günü Silikon Vadisi devinin personeline, şirketin hesabına da gönderilen bir e-postayla kesintiler hakkında bilgi verdi.

İşten çıkarmalar, Microsoft, Amazon, Facebook’un ana şirketi Meta ve sektör için kararan bir görünüm ortasında kemerlerini sıkan diğer teknoloji şirketleri tarafından yakın zamanda duyurulan on binlerce diğer iş kaybına katkıda bulunuyor. Sadece bu ay, sektördeki büyük şirketler tarafından açıklanan en az 48.000 işten çıkarma oldu.

Pichai, “Son iki yılda dramatik büyüme dönemleri gördük” diye yazdı. “Bu büyümeyi yakalamak ve beslemek için, bugün karşı karşıya olduğumuzdan farklı bir ekonomik gerçeklik için işe aldık.”

İşten çıkarmaların, Google tarafından yürütülen “titiz bir incelemeyi” yansıttığını söyledi.

Pichai, ortadan kaldırılan işlerin “Alfabe, ürün alanları, işlevler, düzeyler ve bölgeler genelinde kesildiğini” söyledi.

Geçen yılın sonlarında yapılan bir düzenleyici dosyalamada şirket, yaklaşık 187.000 kişiyi istihdam ettiğini söyledi.

Pichai, yaklaşık çeyrek asır önce kurulan Google’ın “zorlu ekonomik döngülerden geçeceğini” söyledi.

“Bunlar, odağımızı keskinleştirmek, maliyet tabanımızı yeniden yapılandırmak ve yeteneğimizi ve sermayemizi en yüksek önceliklerimize yönlendirmek için önemli anlardır” diye yazdı.

Pchai’nin mektubuna göre ABD’de ve diğer ülkelerde işten çıkarmalar olacak.

Bu haftanın başlarında Microsoft, 10.000 kişiyi veya iş gücünün yaklaşık %5’ini işten çıkaracağını duyurdu. Amazon, 1,5 milyon güçlü işgücünün bir kısmı olmasına rağmen, 18.000 kişiyi işten çıkardığını söyledi. Facebook ana şirketi Meta, 11.000 pozisyonunu veya çalışanlarının %13’ünü çıkarırken, iş yazılımı üreticisi Salesforce yaklaşık 8.000 çalışanını veya toplamın %10’unu işten çıkarıyor. Twitter CEO’su Elon Musk, geçen sonbaharda bünyesine kattığı şirkette işten çıkarmalar yaptı.

ABD’de istihdam, yavaşlayan bir ekonominin işaretlerine rağmen dirençliydi ve Aralık ayında 223.000 iş daha eklendi. Yine de teknoloji sektörü, çalışanların uzaktan çalışmaya başlamasıyla artan talep nedeniyle son birkaç yılda olağanüstü hızlı büyüdü.

Birkaç şirketin CEO’ları çok hızlı büyümenin suçunu üstlendi, ancak aynı şirketler, son işten çıkarmalardan sonra bile, pandeminin ekonomik patlaması başlamadan öncekinden çok daha büyük olmaya devam ediyor.

Başa dön tuşu