ÜNİVERSİTE

6. Ulusal Moleküler Biyoloji ve Biyoteknoloji Kongresi Tamamlandı.

Bu yıl altıncısı düzenlenen Ulusal Moleküler Biyoloji ve Biyoteknoloji Kongresi Çukurova Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Kongre ÇÜ Biyoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Yıldız Aka Kaçar başkanlığında 20 oturumda tamamlandı.

 

20 Oturumda 193 Bilimsel Çalışmanın Sunumu Yapıldı.

Nobel Bilim ve Araştırma Merkezi ile Çukurova Üniversitesi Biyoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi işbirliğinde gerçekleştirilen kongrenin açılışı Akif Kansu Toplantı Salonu’nda yapıldı. Kongreye Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Halil Elekcioğlu, Biyoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Yıldız Aka Kaçar, Nobel Bilim ve Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Karataş, akademisyenler ve ilgili kamu kurum ve kuruluşların temsilcileri katıldı.

 

“Farklı Disiplinlerde Çalışan Birçok Araştırıcı ve Öğrenci Bir Araya Geldi.”

Farklı disiplinlerde çalışan birçok araştırıcı ve öğrenciyi bir araya getirerek güncel gelişmelerin tartışıldığı kongrenin açılış konuşmasını Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hatice Korkmaz Güvenmez yaptı. Prof. Dr. Güvenmez, “Moleküler Biyoloji ve Biyoteknoloji doğayı ve canlıyı anlamaya çalışırken, artan nüfus için daha çok ve daha kaliteli tarımsal ürün, hastalıkların teşhis ve tedavisinde en etkin ve hızlı metotlar, ilaçlar, aşılar ve endüstriyel ürünler geliştirmeyi önceleyen bilim dallarıdır. DNA’nın çift sarmalı gibi birbirine kenetlenmiş Moleküler Biyoloji ve Biyoteknoloji milyonlarca bilim insanını arkasından sürüklemeye devam ediyor. Moleküler biyolojinin sunduğu veriler biyoteknolojinin ürüne dönüştürmesiyle birlikte hedefine ulaşıyor. Modern Moleküler Biyoloji ve Biyoteknoloji araştırmalarının böylesine hızlı ilerlemesinin nedeni, sadece entelektüel bir merak değil, aynı zamanda tıp, ziraat ve endüstri alanında çözülmesi gereken büyük sorunların itici ve zorlayıcı gücündendir.” şeklinde konuştu.

 

“ÇÜ Biyoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi Öncü Kuruluş.”

Kongre Başkanı Prof. Dr. Yıldız Aka Kaçar ise Moleküler Biyoloji ve Biyoteknolojinin pek çok alanda genetik çeşitliliğinin devamlılığının sağlanması ve yeni kaynaklar oluşturması bakımından vazgeçilmez bir araç olduğuna değinerek, Çukurova Üniversitesi Biyoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin bu hedef doğrultusunda gerekli çalışmaların yürütülmesi anlamında öncül kuruluşlardan biri olduğunu söyledi.

 

“77 Projeye Destek Vererek 15 Kurs ve 5 Konferans düzenledik.”

Merkezlerinde halen TÜBİTAK, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, TÜBİTAK Teknoloji ve Yenilik Destek Programları, Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü (BOREN), Üniversitelerin Araştırma Fonu kaynaklı ve Özel sektör projeleri olmak üzere çok sayıda proje yürütüldüğünü açıklayan Prof. Dr. Kaçar, merkezlerinin bugüne kadar yaklaşık 77 projeye destek verdiğini ve Çukurova Üniversitesi ile diğer Üniversitelere vermiş olduğu desteklerin  devam ettiğini ifade etti. Prof. Dr. Kaçar konuşmasına şöyle devam etti;

“Merkezimiz Ar-Ge ve özel hizmet çalışmalarının yanı sıra, yaşam boyu öğrenme felsefesi gereğince eğitim hizmetleri konusunda da üstüne düşen görevleri yerine getirmektedir. Son beş yılda 15 kurs ve beş konferans olmak üzere toplam 20 etkinlik gerçekleştirilmiş, konularında uzman öğretim üyelerinin verdiği teorik ve pratik derslerle Türkiye’nin dört bir tarafından gelen araştırmacı ve öğrencilerin konularında deneyim kazanmalarını sağlamıştır. Merkezimizin kapılarının tüm üniversitemiz araştırmacı ve öğrencilerine, ayrıca Türkiye’nin dört bir yanından burada çalışmak isteyecek araştırmacı, özel sektör ve öğrencilere sonuna kadar açık olduğunu bir kez daha belirtmek isterim.”

 

“Moleküler Biyoloji ve Biyoteknoloji Konusunda Var Olan Bilgi Birikiminin Genç Akademisyenlere Aktarılması Çukurova Üniversitesinin En Önemli Görevlerinden Biri.”

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Halil Elekcioğlu da konuşmasında, ülkemiz biyoteknoloji alanında yetişmiş akademisyenleri ve altyapı varlığı ile güçlü bir ülke olduğuna vurgu yaparak diğer pek çok alanda olduğu gibi sanayi alanına adapte edilebilir biyoteknoloji uygulamaları için önümüzde kat edilmesi gereken önemli mesafeler bulunduğunu söyledi.  Moleküler Biyoloji ve Biyoteknoloji konusunda var olan bilgi birikiminin genç akademisyenlere aktarılmasının Çukurova Üniversitesi olarak en önemli görevlerinden bir olduğunu belirten Prof. Dr. Elekcioğlu, “Bizler Üniversite olarak bu konularda üstümüze düşen görevleri yerine getirme noktasında gereken gayreti göstermekteyiz. Araştırma ve Uygulama Merkezlerinin görevleri arasında konusunda araştırma ve uygulamaları teşvik etmek ve yapılan araştırmaları duyurmak amacı ile seminerler, kurslar ve konferanslar düzenlemek gelmektedir. Bu bağlamda Biyoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi çok aktif çalışmalarına başarı ile devam etmektedir.” dedi.

 

“3 Gün Süren Kongrede Güncel Biyoteknoloji Çalışmaları Tartışıldı.”

Büyükşehir Belediyesi ana sponsorluğunda gerçekleştirilen kongrenin açılış konuşmalarından sonra sponsorlara ve destek veren kurum ve kuruluş temsilcilerine plaket ve çiçek takdim edildi.

Müzik dinletisinin ardından nanobiyoteknoloji, tıbbi biyoteknoloji, gıda biyoteknolojisi, çevre biyoteknolojisi, genomiks ve proteomiks, moleküler markırlar ve dizileme teknolojileri, tarımsal biyoteknoloji, endüstriyel ve mikrobiyal biyoteknoloji, genetik mühendisliği ve biyomühendislik ve biyokimya alanlarındaki çalışmaları içeren sözlü ve poster sunumlar 3 gün boyunca 20 oturumda tamamlandı. Kongrelerde gerçekleştirilen bilimsel faaliyetlerin yanı sıra sosyal faaliyetlerde de araştırıcılar Adana gezisi yaparak kenti ve kent kültürünü yakından tanıma fırsatı buldu. Kongre anı fotoğrafı çekilmesiyle son buldu. 

 

Başa dön tuşu