YÜREĞİR

AKADEMİK CAMİA MİSİS’E HAYRAN KALDI

Toplantılar yapmak ve bölgede incelemelerde bulunmak üzere Adana'ya gelen Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi Türkiye Milli Komitesi (ICOMOS) üyeleri Misis'te devam eden Roma dönemine ait 2 adet su değirmeni, kervansaray ve cami restorasyonu çalışmalarını incelediler. Yapılan çalışmaların çok isabetli ve ehil ellerde yapılmasından mutluluk duyduklarını belirten ICOMOS üyeleri "Bütün insanlığın ortak mirası olan kültürel ve doğal varlıkların dünyaya tanıtılmasını sağladıkları için Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan ve ekibine teşekkür ediyoruz." dediler. ICOMOS'un bu yılki teması "Kültürel Miras ve Sürdürülebilir Turizm" oldu.

 

7 BİN YILLIK TARİH GÜNYÜZÜNE ÇIKIYOR

 

"Ölümsüzlük Şehri Misis Projesi'nin" çok yönlü olarak devam ettiğini belirten Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan "Bölgede bulunan tüm tarihi yapılar  özgün yapısına kavuşturuluyor. Bunun yanı sıra arkeolojik kazılar  2012 yılından bu yana Yüreğir Belediyesi koordinatörlüğünde Adana Arkeoloji Müzesi başkanlığında, Roma İtalyan Uluslararası Araştırma Merkezi ve Pisa Üniversitesi işbirliğinde  devam ediyor. Bunun yanı sıra Roma dönemine ait 2 adet su değirmeni, kervansaray, cami  restorasyonu  çalışmaları da aralıksız devam ediyor. Kazılarda elde edilen bulgulara göre Misis 7 bin yıllık geçmişi olan bir yer. Arkeolojik kazılar devam ettikçe tarihe ışık tutacak çok önemli eserlerin ortaya çıkacağı tahmin ediliyor.

 

Biz Yüreğir'i sadece Türkiye'ye değil, tarihi ve doğal güzellikleriyle dünyaya tanıtacak bir projeyi yürütüyoruz. Bu projelerimizle turizm açısından Adana'ya önemli katkılar sağlayacağını tahmin ediyoruz." şeklinde konuştu.

 

ORTADA BÜYÜK BİR ÇABA VAR

İTÜ  emekli olan Mimar ve Restorasyon Uzmanı Prof. Dr. Zeynep Ahunbaş Misis'i dünya kültürel mirasına kazandırmanın önemli olduğunu belirterek "Misis Roma, Selçuklu ve Osmanli İmparatorluğundan günümüze kadar yaşamın kesintisiz sürdüğü bir alan. Büyük bir çaba var. Çalışmalar tamamlandığında ortaya güzel şeyler çıkacaktır." diyerek Misis'in önemli bir merkez olduğunu söyledi.

 

HER ŞEY DOĞAL ORTAMLARINDA KORUNMALI

ICOMOS Başkanı ve aynı zamanda Yılıdız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İclal Dinçer bu yıl temalarının "Kültürel Miras ve Sürdürülebilir Turizm."olduğunu belirti. Kültür varlıklarının belediyeler eliyle korunmaya alınmasının çok önemli olduğunu belirterek "Eskiden belediyeler sit alanı olan bölgelerini sit alanı olmaktan çıkartmak için uğraşırlardı. Ancak şimdi ise olaylara çok ciddi bir şekilde  bakıyorlar. Buna göre teknik eleman istihdam edip çalışmalar yürütüyorlar. Bunlardan biri de Misis Projesi. Bu anlamda belediye başkanımıza ve ekibine teşekkür ediyoruz. Kültür  varlıklarımız tarihi derinliği muhafaza edilerek keşfedilmeli. Her şey pırıl pırıl değil, doğal ortamları korunmalıdır." dedi.

 

BELEDİYELERİN ÖNCÜLÜK ETMESİ ÖNEMLİ

Mustafa Kemal Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hatice Pamir belediyelerin böyle projelere öncülük etmesinin çok anlamlı olduğunu belirterek "Yüreğir Belediyesi'ni kutluyorum. Misis gibi önemli bir yerde kazıların devam ediyor olması çok önemli. Kazılardan çıkacak olan eserler şehrin ve ülkemizin tanıtımı için çok önemli olacaktır." şeklinde konuştu.

 

ÇALIŞMALAR EHİL ELLERDE YÜRÜTÜLÜYOR

Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Bölüm Başkanı Prof. Dr.Hülya Yüceer, Misis'in çok katmanlı şehir olduğunu belirterek "Burada yapılan restorasyon ve kazı çalışmalarının ehil ellerde yapılıyor olması çok önemli. Çalışmaların tamamlanmasıyla burası çok önemli bir merkez olacaktır.

Başa dön tuşu