SİYASET

Akay’a Seyhan’da yoğun ilgi

Bir zamanların tarım ve sanayi kenti konumundaki Adana’da bugün ne tarımdan ne de sanayiden bahsetmenin olanaksız olduğunu vurgulayan CHP Seyhan Belediye Başkan adayı Akif Kemal Akay, bugünkü belediye yasalarıyla kentte tarıma yeniden ivme kazandırmayı hedeflediğini vurguladı.  Akay, dünyanın en verimli üçüncü ovasına sahip Çukurova’da uzun yıllara dayalı yanlış tarım politikalarının tarım sektörünü bitirme noktasına getirdiğini söyledi.

ÜRETİCİ VE TÜKETİCİ KOOPERATİFLERİ KURACAĞIZ

Akay, 31 Mart’ta seçildiği zaman yapacağı ilk işin çiftçilere yönelik üretici ve tüketici kooperatifleri kurmak olduğunu anlattı.  Küçük Çıldırım’daki çiftliğin buna en güzel örnek oluşturduğunun altını çizen CHP Seyhan Belediye Başkan adayı Akif Kemal Akay, bu yönüyle Küçük Çıldırımlı vatandaşları kutladığını kaydetti. Adana’da bir Çukobirlik’in kapatılmasının üretici ve çiftçiler için büyük bir sorun oluşturduğunu belirten Akay, “Belediyeler üreticimiz, çiftçimiz için belki herşeyi yapamayabilir. Örneğin bir mazot fiyatını indiremez. Ama, çiftçimiz için hendek açar, drenaj kanalları yapabilir. Bugün yasa buna elverişli. Benim ilk önceliklerim arasında, çiftçilerimiz için üretici ve tüketici kooperatiflerinin kurulması geliyor. Buna öncelik vereceğim, ülkemizde üretici ve tüketici kooperatifleri özendirilmeli” dedi.

Dünyanın çeşitli ülkelerinden örnekler veren CHP Seyhan Belediye Başkan adayı Akif Kemal Akay, yılda ancak bir ay güneş görebilen Norveç’te denizin dibinden enerji elde ederek, üreticilerini desteklediğini ancak, güneş zengini Türkiye ve Adana’nın güneş enerjisinden yeteri kadar kullanamadığını anlattı. Ülkemizin bütün Avrupa’yı, Afrika’yı besleyecek verimli topraklara sahip olduğunu belirten Akay, “Biz Adana olarak dünyanın en verimli üçüncü ovasına sahibiz. Ancak bırakın Avrupa’yı, Afrika’yı, Rusya’yı beslemeyi, Adana’nın bugün tarımdan elde ettiği gelir, ülkemizde 7., 8. sırada. Tarım deneyimi taa 1800’lü yıllara dayanan Adana’da tarımın çöküşü beraberinde her alanda geriliği getirdi. İşte karşınızda işsiz bir Adana tablosu” diye konuştu.

KÖY KENTE TAŞINMAMALI

Çiftçinin en az parayla en yüksek verimi alması için çalışmalar sergileyeceğini ifade eden Akif Kemal Akay, “Üreticiyi esas alarak, ona nasıl yardımcı olurum düşüncesiyle aday oldum. Bugün ülkemizin en önemli sıkıntısı üretim eksikliği. Bu açıdan, ben köylünün kente taşınmasını doğru bulmuyorum. Köy köyde kalmalı. Kente geldiğinizde ne köylü oluyorsunuz, ne şehirli.  Ama köy de kent olmalı. Yani okulu, hastanesi olmalı. Vatandaşımız şehirde sürünmemeli. İşte biz köyü kent yapma adına yola çıktık” diye konuştu.

Akay, Adana’da sanayinin de durumunun içler acısı olduğunu belirtirken, geçmişte 100, 150 bin kişinin çalıştığı fabrikaların birer birer kapandığını vurguladı. Yeni fabrikalar kurmanın da pek zor olduğunu kaydeden CHP’li Akay, bu açıdan kentte yapılması gerekenin katma değeri yüksek tarımsal ürünler yetiştirilmesi gerektiğini söyledi. Akay, bugün semt pazarlarında bir baş enginarın 3-5 liradan satıldığını dile getirerek,  “Adana’nın toprağı da iklimi de tarıma elverişli. Çünkü buranın insanı tarımı biliyor. Ama birinin buna öncülük etmesi gerekiyor. Bunu da belediye olarak biz yapacağız” ifadesini kullandı.

SORUN VE DİLEKLERİ DİNLEDİ

Gittiği yerlerde, mahalle muhtarları ve vatandaşların sorun ve dileklerini de dinleyen CHP Seyhan Belediye Başkan adayı Akif Kemal Akay’a büyük ilgi gösterildi. Yeşiloba’da vatandaşlar su fiyatlarının düşürülmesi talebinde bulunurken, Yolgeçen Mahallesi Muhtarı Ahmet Şaşmaz, yol sorununu,  Zeytinli’de yine bir vatandaş, varillerden yapılmış ve yıkılmaya yüz tutmuş cami minaresini yaptırması ile, mahalle içinden geçen küçük kanalın onarılması istedi. Küçük Çıldırım’da bir vatandaş, seçildiği takdirde, tarım alanlarını imara açıp açmayacağını sordu. Akay, bu üzerine, “Benim insanların geleceğini yok etme gibi bir hakkım yok” diye karşılık vermesi, memnuniyetle karşılandı.

Başa dön tuşu