SAĞLIK

Baharda Göz Nezlesine Dikkat

Peki, polen alerjilerine karşı göz sağlığımızı nasıl koruyacağız? Seiko Optik Göz Sağlığı Danışmanı Op. Dr. Özgür Gözpınar, baharla birlikte ortaya çıkan polen alerjisi ve göz nezlesi hakkında bilgi verdi ve tavsiyelerde bulundu.

Polenler Göz Düşmanı Olabilir

Havaların ısınmasıyla birlikte açık havada ve doğada vakit geçirme süresi artıyor. Bir yandan meslek icabı (çiftçiler, balıkçılar vb) doğada olanlar, bir yandan da hobi amaçlı (trekking, tenis, yüzme, outdoor sporlar) doğayla temas edenler, bahar aylarında kendini gösteren yeni hastalıklardan şikayetçi olabiliyor. Bahar aylarında en sık rastlanan şikayetlerin başında polen alerjisi geliyor. Alerjik yatkınlığı olan kişilerde bağışıklık sistemini harekete geçiren polenler, solunum yollarını etkileyerek, burun ve gözde iltihaplanmaya neden oluyor. Vücut polene karşı tepki olarak hapşırma, gözlerde kaşıntı, burun ve gözlerde akıntı gibi savunma yöntemleri geliştirebiliyor. Seiko Optik Göz Sağlığı Danışmanı Op. Dr. Özgür Gözpınar ‘’Polenlere bağlı alerjik göz nezlesi çocuk yaşlarda ortaya çıkıp, mevsim döngülerinde yıllarca tekrarlayabiliyor. Erken yaşta doğru göz koruması çok önemli… Polen alerjisiyle birlikte gözlerde oluşan kızarıklık, kaşıntı ve sulanma gibi şikayetler, erken teşhis edilmediğinde görme kaybına kadar uzanan ciddi sorunlara neden olabiliyor.’’ diyor. Göze el teması konusunda çok dikkatli olunması gerektiğini belirten Gözpınar, gözde sulanma, kızarıklık, kaşıntı, ışık ve güneşe karşı aşırı hassasiyet gibi göz nezlesi belirtilerinin geç teşhis edildiğine korneada yaralar,  göz kapaklarında düşme ve şekil bozuklukları gibi kalıcı göz bozukluklarına neden olabileceğini konusunda uyardı.

Göz Nezlesinden Korunma Yolları

Gözler, açık havada rüzgarda uçuşan tozlara ve polenlere karşı en savunmasız organdır. Gözlerde beliren kaşınma ve ovma hissi, kişilerin gündelik hayatını da olumsuz yönde etkileyebilir. Göz alerjilerinden korunmak ve göz sağlığını korumak için yapılması gerekenleri belirten Seiko Optik Göz Sağlığı Danışmanı Op. Dr. Özgür Gözpınar, ‘’Polen alerjisi olan kişiler, polenlerin yoğun hareket halinde olduğu sabah ve akşam saatlerinde açık havada bulunmamalı ve tozlu ortamlara girmemeli. Kasketli şapka ve gözlük kullanımı polenlerin göze ulaşmasını engelleyebilir. Göze el temasından mümkün olduğunca kaçınmalı. Kaşıntı hissini hafifletmek için gün içinde sık sık yüzünü yıkamalı. Ayrıca soğuk kompres uygulaması da gözü rahatlatan uygulamalardandır.’’ dedi.

 

Başa dön tuşu