SİYASET

Bakanlık, Aladağ faciasından bile ders çıkarmamış!

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise 2 yıl önce Aladağ’da bir öğrenci yurdunda yangın merdiveni faciasında 13 öğrencinin hayatını kaybettiğini anımsattı. Ayrıca apartmanlarda incelenen çok sayıda asansörde eksiklikler saptandığını anımsattı. “Bakanlık bu konuda her türlü bilgi, denetim, takip ile işin içinde olmalıdır” dedi.

DENETİM VARDA..!

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Güre soru önergesinde, “Apartman, huzurevi ve yurtlarda yangın merdiveni denetimi sağlanmakta mıdır? Yangına yönelik toplu yaşam alanlarında bulunan katlı yapılarda merdiven olmaması nedeni ile ceza uygulanan yapı var mıdır? 2018 yılında toplam ceza tutarı ne kadardır?” şeklindeki soruların Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yanıtlanmasını istedi. 

 

Gürer’in önergesine yanıt veren Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, ilgili yönetmelik kapsamında "Özel yapı, bina, tesis ve işletmeler, mahalli itfaiye teşkilatı ile bunların bağlı veya ilgili olduğu bakanlık ve kamu kurum ve kuruluşlarının müfettişi, kontrolör veya denetim elemanları tarafından denetlenir… " hükmünün yer aldığını belirtti.

 

Bakan Kurum, belediyelerin itfaiye teşkilatlarınca denetimlerin yapıldığını ancak bakanlıklarında bu denetimlere ilişkin istatistiki veri bulunmadığını bildirdi. 

 

DENETİMLERDE SÜREKLİLİK

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise  “5393 sayılı Belediye Kanunu ve 3152 sayılı İçişleri Bakanlığı Teşkilat Görevleri Hakkında Kanun uyarınca binaların yangından korunması hakkında yönetmelik kapsamında tüm yapıların zorunlu yangın merdiveni olması, amacına uygun kullanılıp kullanılmadığının denetimi yaşanmış örnekler dikkate alındığında çok önemlidir” dedi. 

 

İki yıl önce Adana’nın Aladağ ilçesindeki bir özel öğrenci yurdunda yaşanan yangın merdiveni faciasında 13 kişinin feci şekilde hayatını kaybettiğini hatırlatan Gürer, Denetimler itfaiye teşkilatları tarafından yapılıyorsa, bu denetimlerle ilgili bilgi ve verilen neden ilgili bakanlıkta bulunmuyor? Denetimlerin  sonucu ve istatistiklerin tutulması  bakanlıkça sağlanmalıdır. Ülkemizin bu bağlamda durumu her yönü ile belirlenmelidir” diye sordu. 

 

Başa dön tuşu