GENEL

Bayram değil, mücadele günü

Gün nedeniyle ilk olarak ÇGC Başkanı Cafer Esendemir, Başkan Yardımcısı Sait Güleç, Genel Sekreter Mehmet Ömer Üney, Mali Sekreter Mutlu Mete, Yönetim Kurulu üyeleri  Sefa Saygıdeğer, Hüseyin Arat, Süreyya Uri Atatürk Anıtı’na çelenk sundu. 1 dakikalık saygı duruşunun ardından Basın Anıtı’na geçildi. Atatürk Anıtı’ndaki törene CHP Adana Milletvekilleri Burhanettin Bulut, Orhan Sümer ve Müzeyyen Şevkin ile önceki dönem CHP Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, Baro Başkanı Av.Veli Küçük, TSYD Adana Şube Başkanı Kurtul Çakın, ASGD Adana Şube Başkanı Mustafa Boz ile gazeteciler katıldı. 

Basın Anıtı’na çelenk koyup saygı duruşunda bulunduktan sonra Basın Özgürlüğü meşalesi yakıldı. Basın Anıtı’nda günün anlam ve önemini belirten konuşmayı ÇGC Başkanı Cafer Esendemir yaptı. Esendemir konuşmasında şu görüşlere yer verdi:

“Bugün 10 Ocak ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜ…

Geçmiş yıllarda BAYRAM olarak kutladığımız günlerin artık çok uzağındayız…

10 OCAK’lar bayram olmaktan çıktı; MÜCADELE GÜNÜ oldu.

Sorunlarımız her geçen gün artıyor, içinden çıkılmaz hale geliyor.

Özgür basının hayat damarları kesilmek, sesi kısılmak isteniyor..

Karanlıktan korkar gibi ÖZGÜR BASIN’dan korkuluyor…

Sendikasızlaştırılan, geleceği patronun iki dudağı arasında olup işsiz kalma tehdidiyle karşı karşıya bırakılan, çalışma alanı giderek zorlaşan, özlük hakları kısılan basın çalışanları; bayram olarak kutladığımız eski günleri özlemle arıyor…

Halkın sesi, kulağı ve gözü olan basın; kendi haklarını arayamaz hale gelmiş durumda.

Dört duvar arkasına atılmış olan basın mensupları adaletin tecelli etmesini bekliyor…

Ancak hak verilmez alınır. Mücadele etmeden özgür olunmaz.

Basını özgür olmayan toplumların da özgürlüğünden söz edilemez.

Türkiye’deki  ekonomik kriz diğer sektörleri olduğu gibi medyayı da vurmuştur. Birçok yaygın gazete ve tv’nin yanısıra çok sayıda yerel gazete kapanmıştır. Kaynakları daralan yerel medya yoğun bakımdadır ve desteğe ihtiyacı bulunmaktadır.

1970’den 2000’li yıllara kadar olan zaman dilimini düşündüğümüzde; Adana’daki yaygın gazete bürolarında 20’nin üzerinde, çoğu sendikalı olan gazeteci çalışıyordu. Bugün sendikalı olanların sayısı  bir elin parmaklarını geçmez, çoğu gazeteci sendikasız çalışmak zorunda kalıyor. Bugün basın sektöründe sendikalı çalışma oranı yüzde 5’lerin altına düşmüştür. Ülkemizdeki çalışma hayatı için sendikal çalışmayı destekleyen medya mensupları; kendi haklarına ise ilgisiz durumda. 

İletişim araçlarınının çeşitlendiği günümüzde; denetimsiz şekilde ortalıkta dolaşan, kendisini GASTECİ olarak lanse eden, istediği olmayınca baskı, tehdit ve şantaja yönelen mesleğimizin ayrık otları temizlenmedikçe, basın güç kaybetmeye mahkum-dur.

Yargısız infaz yapan, kişilik haklarına saygı göstermeyen, bayramdan bayrama – seçimden seçime gazete yayınlayan, muhabirlik değil muhbirlik yapanları aramızda görmek istemiyoruz.

Basın toplumun aynasıdır. Ülkemizin içinde bulunduğu sorunlar neyse, basının sorunları da aynıdır. Özgür bir basın ve daha çağdaş ekonomik bir çalışma düzeni istiyoruz. Yaşadığımız sorunlara çözüm reçeteleri üretecek olan da sahip olduğumuz meslek örgütlerimiz ve örgütlü gücümüzdür. 

Birlik, beraberlik ve dayanışma içerisinde olmadığımız, mesleğimizi kirleten insanlara karşı kararlı bir duruş sergilemediğimiz, mücadele azmimizi ve kararlılığımızı haykırmadığımız ve dik durmadığımız sürece; geçmişte yaşanan BAYRAMLARI daha çok ararız. 

Sözde yerel medya dostlarının lafta değil icraatlarda da kendilerini göstermelerini,  bayilerden gazete almalarını, abone olmalarını, ilan vermelerini ve çevrelerini de bu konuda yüreklendirmelerini istiyoruz. 

Bu vesileyle basın meslek ilkelerine saygılı, insan hak ve özgürlüklerinden yana olan tüm basın emekçilerinin 10 OCAK ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜNÜ kutluyor; özgür basın için verdiklerini mücadelede hayatlarını kaybeden meslektaşlarımızı saygıyla anıyor, aziz hatıraları önünde saygıyla eğiliyoruz.”

 

KARALAR, “BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNÜ HEPİMİZİN SAVUNMASI GEREKİYOR”

Basın Anıtı önünde yapılan törenin ardından gazeteciler Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar’ın daveti üzerine Şakirpaşa Konağı’na geçti. Burada bir konuşma yapan Başkan Karalar; ülkemizdeki basın özgürlüğü önünde çeşitli engeller olduğunu belirterek, “Tarihi konakta, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gü-nü’nü kutlamak buruk oluyor, içimizden gelmiyor. Çünkü ne yazık ki çalışamayan basın demek; çalıştırıl-mayan basın demek lazım. Bugün önemli bir gün. Basın her zaman söylediğimiz gibi demokrasilerde 4.güçtür, 4.güç olmalıdır. Hiçbir idarecinin, hiçbir yöneticinin, işini iyi yapan, amacı sadece vatandaşa doğru haber alma hakkını ulaştıran ve amacı yapıcı eleştiri, eksiği gören ve onu yazan bir basının; tamamen bizim yararımıza olduğunu söylemek istiyorum. Yılmaz Özdil’in ödülünü verirken de söyledim. Bizim gibi idareciler, devleti yönetenler, önemli kurumu yönetenler aslında basının özgür olmasını istemeliler. Çünkü demin söylediğim tarzda çalışan basın; sizin göremediğiniz, farkına varamadığınız  ya da ne kadar sıkıştı-rırsanız sıkıştırın aşağılarda olan bir takım şeyleri size söyleyen, onu haber eden, sizi uyaran bir tarzda ha-ber yapar ve aslında siz bir eksiğinizi, görmediğiniz yanlışlığı bu vesileyle düzeltmiş olursunuz. Buna fay-dalı olabilir gerçek mana yayın yapan basın. Bu nedenle basın özgürlüğünü hepimizin bu mantıkla savun-ması gerekiyor. Çok yakın gelecekte basının eski rahat ve özgür basına kavuşacağı inancımı söylemek istiyorum. Hepimizin bu konudaki uğraşı zaten var. Hem Türkiye demokrat olsun, hukuk devleti olsun, özgür demokratik bir ülkemiz olsun, kimse baskı altında kalmadan özgürce mesleğini yapsın istiyo-ruz”dedi.

CHP’Lİ VEKİLLER BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNÜN ÖNEMİNE DEĞİNDİ

Basın Anıtı’nda yapılan törene katılan CHP’li Vekiller Müzeyyen Şevkin, Burhanettin Bulut ve Orhan Sümer ile CHP Önceki dönem milletvekili Zülfikar İnönü Tümer; basın özğürlüğünün önemine değindi. 

CHP’li Vekiller yaptıkları açıklamalarda önümüzdeki sürecin Anadolu Basını için çok güzel günlere gebe olduğunu dile getirdiler. Şevkin, Bulut, Sümer ve Tümer; ülkemizin basın özgürlüğü karnesinin çok kötü olduğunu, basın çalışanlarının çok zor şartlar adlında görevlerini yapmaya çalıştığını, basının işlevsizleştirilmeye ve sesinin kısılmaya çalışıldığını dile getirerek, “Mesleğini hakkıyla yapan, onurlu basın emekçilerinin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutluyoruz” dediler.

“GAZETECİ DOSTLARIN GÜNÜNÜ KUTLUYORUM”

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle, ÇGC Kültür ve Sosyal Tesisleri’ni ziyaret eden CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut; gün nedeniyle Başkan Cafer Esendemir, Mali Sekreter Mutlu Mete, Yönetim Kurulu üyesi Süreyya Uri ile gazetecilerin gününü kutladı.

Barut, “Basın özgürlüğü istemiyle; halkın haber alma hakkı için mücadele eden gazeteci dostların dayanışma gününü kutladık. Önümüzdeki süreçte Anadolu Basınının daha güzel günlere kavuşacağına inanıyorum. Basın çalışanlarının daha özgürce yayın yapabildikleri, 10 Ocak’ları bayram ha-vasında kutladıkları günlerin fazla uzak olmadığı düşüncesiyle, tüm basın emekçilerinin bu gününü kutluyorum” diye konuştu.

 

Başa dön tuşu