SAĞLIK

BİR NARGİLENİN ZARARI 50 SİGARAYA EŞİT!!!

Sigaraya bağlı ölümlerin 900 bininin ise daha da üzüntü verici biçimde sigara içmeyen kişilerde pasif içicilik nedeniyle gerçekleştiğine vurgu yapan Prof. Dr. Halil Tolga Koçum, “İnsanlık sigara bağımlılığına kesin ve ciddi bir çözüm üretemez ise bu sayının 2030 yılında yılda 8 milyon kişiye ulaşacağı hesaplanmaktadır.” dedi.

 

TÜTÜN ÜRÜNLERİ KULLANANLARDA KALP KRİZİ RİSKİ 3-4 KAT ARTIYOR.

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Koçum sigara içiminin kanser, kalp damar hastalıkları, felç geçirme, kronik akciğer hastalıkları ve hipertansiyona doğrudan sebep olduğunu hatırlatarak şunları kaydetti;

“Bunun dışında ikincil etkileri ile insan vücudunda zarar vermediği organ sistemi yok denilebilir. Temelde, sigara içimine bağlı olarak kalp krizi riskinin 3-4 kat arttığı söylenebilir, ancak bu risk artışı gençlerde çok daha belirgin olduğundan gençlerin sigara içerken aldığı riskin bu orandan daha yüksek olduğunu kabul etmek gerekir.”

 

ZARARSIZ GİBİ GÖSTERİLEN BİR NARGİLE 50 SİGARAYA EŞ DEĞER.

Günümüzde sigara dışındaki tütün ürünlerinin de kullanımının giderek yaygınlaştığına değinen Prof. Dr. Koçum, “Popülaritesi giderek artan nargile kullanımının sigaraya eş değer riskler içerdiği yakın zamanda Sağlık Bakanlığı’nın kapsamlı bir bildirisinde özetlenerek; bir nargilenin yaklaşık 50 adet sigaraya eşdeğer olabileceği konusunda ciddi uyarılar yapılmıştır.”

 

SON 5 SENEDE KULLANIMI SIKLIĞI 4 KAT ARTTI.

Bir diğer yandan e-sigara olarak adlandırılan ve yaygınlaşan elektronik sigaralar hakkında da bilgi aktaran Prof. Dr. Koçum, bunların normal sigara içimini taklit eden elektronik bir cihaz olduğunu söyledi. Ülkemizde de satışının yasak olduğu halde kullanımının giderek arttığını ifade den Prof. Dr. Koçum açıklamasına şöyle devam etti;

“Son 5 senelik kısa sürede kullanımının sıklığının tam 4 katına çıktığını ve gençlerde bazı araştırmalarda yaygınlığının 16’yı bulduğunu görüyoruz. Tüm bulgular genel olarak değerlendirildiğinde, kontrol grubu ile karşılaştırılan e-sigara kullanıcılarının tütüne bağlı olarak kalp sağlığına ciddi olumsuz etkilerinin olabileceği vurgulanmakta. Açıkça ifade etmek gerekirse; E-sigara buharındaki başlıca biyoaktif madde olan nikotin, yıkım ürünleri ile tanımlanamayan bir zarar yol açabilir. Düzenli olarak e-sigara kullanan kişilerde kardiyovasküler riski artırıcı fizyolojik etkiler meydana gelmektedir. İnkâr edilemez bir biçimde, yarattığı sağlık problemleri nedeniyle insan ömrünü ortalama 10 yıl kısalttığı açıkça bilinen bu bağımlılıktan insanları kurtarmak ve yeni nesillerin bu tuzağa asla düşmemelerini sağlamak her sağlık çalışanının büyük görevidir.”

 
 

Başa dön tuşu