SİYASET

Borcu olmayan çiftçi kalmadı

Tarım Kanununun da bu güne kadar tam anlamıyla uygulanmadığını belirten Gürer, “AKP’nin 2006 yılında çıkardığı Tarım Kanunu'nun  en önemli maddelerinden biri çiftçiye verilecek desteği içeren 21. Madde, ancak iktidar bugüne kadar bu maddeyi hiç uygulamadı. Kanun çıktı, madde kağıt üzerinde kaldı. 21'inci madde, millî gelirin yüzde 1'inin çiftçiye verileceğini belirtiliyor. Bugüne kadar çiftçiye hiçbir zaman bu gelirin yüzde 1'i verilmedi. Verilen destek yüzde 0,5 oranını geçmedi. Dünyada tarımın geliştiği ülkelerde, millî gelirin en az yüzde 1,4'ü çiftçiye veriliyor. Çiftçi bu desteği alsa ülkemizin  ithal ürüne gereği kalmayacak” dedi.

“DESTEKLEMELER YETERSİZ”

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer,  çiftçiye sağlanan desteklemelerin yetersiz olduğunu, zamanında verilmediğini ve gerçek ihtiyaç sahibi çiftçiye ulaşmadığını belirterek, “Çiftçi için desteklemenin zamanı da önemlidir. Ekim zamanı; tohum, gübre, ilaç alırken, elektrik, mazot parası öderken çiftçi destek alırsa nefes alır. AKP, 2018 desteğini 2019 yılında verdi. Birde “müjde” diye duyurdu. Bu nasıl müjde? Ekim zamanı ya da hasat zamanı alınmayıp bir yıl sonra alınan destek çiftçiye destek midir? Halen ödenmeyen destekler var. Çiftçi ve besici için desteği ihtiyacı olduğu zaman verin” dedi.

 

“TARIM KREDİ KOOPERATİFLERİ ÇİFTÇİ KURULUŞU SAYILMIYOR!”
 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Tarım Kredi Kooperatiflerinin çiftçiye uyguladığı yüksek faizin çiftçiyi icralık ettiğini söyledi. Tarımdaki sorunların artık içinden çıkılmaz bir hal aldığını kaydeden Gürer, “Tarım Kredi Kooperatiflerine 2018'in ilk altı ayına kadar borcu bulunan ortak sayısı 11 bin 911 kişi, icra takibi yapılan ortak sayısı 7 bin 531 kişi, ertelenen hesap borcuna ortak sayısı 14 bin 287 kişi. Çiftçi, Tarım Kredi kooperatifi  ve Bankalardan aldığı borçları ödeyemiyor. Borç batağına saplanıyor. Elinde avucunda ne varsa gidiyor. Ekim yapamaz duruma düşüyor. İktidara göre Tarım Kredi Kooperatifleri tarımsal üretici ya da çiftçi olmadığından, Türkiye Cumhuriyeti Ziraat Bankası Anonim Şirketi tarafından düşük faizli tarımsal kredi kullandırılacak kişiler arasında  sayılmıyor. Tarım Kredi Kooperatifi, Bakanlar Kurulunun çiftçi faizi "yüzde 8'i aşamaz." dediği faizi, çiftçiden kaynak kullanım bedeliyle yüzde 24 olarak uyguluyor. Çiftçilere kredi sağlayan bir kuruluşun da çiftçi kuruluşu sayılmaması çiftçiden yüksek faiz alınmasının yolunu açıyor. Tarımdaki sorunların içinden çıkılmaz hâle gelmesinin nedeni bu. Çiftçi girdi maliyetleri ile üretimde zorlanıyor. Borcu olmayan çiftçi kalmadı. Birde ödemede güçlük yaşarsa icra kapıda. Eğer iktidar, çiftçinin, besicinin yanında olursa Türkiye ithalata muhtaç hâle gelmez. Ülkemizde üretilen ürünler ya değer bulmuyor, çiftçide çürüyor ya da tüketiciye pahalı ürün olarak gidiyor; bu da tarımda planlı bir politikanızın olmamasından kaynaklanıyor. Üreten mutsuz, tüketen geçim sıkıntısında, aracı ve ithalci vurgunu vuruyor. Bu bozuk düzen değişmelidir” dedi.

 

Başa dön tuşu