SANAT

Bu Onur Dr. Haluk Uygur’un

Bu yılki teması 'Sınır' olarak belirlenen, Asya, Avrupa ve Avustralya kıtalarındaki 4 ülkede, 11 kentte eşzamanlı gerçekleştirilen UÇSG'nin geniş katılımlı açılış töreni, Adana'da Seyhan Belediyesi Yaşar Kemal Kültür Merkezi'nde yapıldı. 250 yazar, çizer, düşünür ve bilim insanının katılımıyla düzenlenen UÇSG için hazırlanan görsel sunumun ve özel bir bestenin sunulduğu törene, aralarında Etem Çalışkan'ın da bulunduğu çok sayıda sanatçı ve sanatsever ilgi gösterdi. 

 

SANATSEVERLERİ SELAMLADILAR

Etkinlikte konukları selamlayan Çukurova Sanat Girişimi Dönem Sözcüsü Başak Hülya Ekmekçi, "Sanatla sınırları aştık, sanatta sınır olmayacağını kanıtladık. Çukurova Sanat Girişimi Gönüllüleri olarak hedefimiz barış, gelecek yıla umutla bakmak. Yaşadığımız dönem zorlu, yaşam koşullarımız ağır. İşte bu yüzden yükümüzü yalnızca sanatla hafifleteceğimize inanıyoruz" dedi. UÇSG Hatay Koordinatörü Mehmet Karasu ise, "Çukurova'daki sanatsal hareketliliği uluslararası alana taşıyoruz. Çukurova'yı kültür ve sanatta çekim merkezi haline getirebiliriz" diye konuştu. 
 

'GÜNAYDIN' SELAMI

Gazeteci ve ressam Etem Çalışkan da akşam saatlerinde düzenlenen törende kürsüye çıkarak 'Günaydın' diyerek sanatseverleri selamladı. Etem Çalışkan, "1956'da uygur bir bebek doğar. Dostum Haluk Uygur'u aldığı ödül için kutlarım. Onu kutlama töreninde bulunduğum için çok mutluyum. Buradan canlı dilekçe veriyorum. Gelecek yıl 90 yaşıma gireceğim. Bütün çalışmalarımı kendisinin yönlendirmesi için dilekçemi kabul etmesini istiyorum" deyince katılımcılar bu sözlerini uzun süre alkışladı. Eşi Hanife Uygur ile törene katılan Haluk Uygur da, dilekçeyi kabul ettiğini söyledi. Türkiye Yazarlar Sendikası Başkanı Mustafa Köz, Çukurova'da baharın sanatla karşılandığına vurgu yaparak UÇSG'nin artık geleneksel değil ömürlük olduğunu kaydederek emek verenleri kutladı. 

 

İSTEĞİNİ AÇIKLADI

UÇSG kapsamında bugüne dek Nihat Ziyalan, Taha Toros, Ayla Kutlu, İpek Ongun, Erman Artun, Ülkü Tamer, Yaşar Kemal, Suriyeli yazar Necah İbrahim ile ünlü heykeltraş Mehmet Aksoy'a verilen Çukurova Ödülü bu yıl Adanalı fotoğraf sanatçısı Dr. Haluk Uygur'a sunuldu. Ödülünü Seyhan Belediye Başkanı CHP'li Zeydan Karalar ve Çukurova Sanat Girişimi (ÇSG) kurucusu Çetin Yiğenoğlu'nun elinden alan Dr. Haluk Uygur, çok heyecanlı olduğunu belirtti. Her şeyi arkadaşlarıyla birlikte yaptığına işaret eden Uygur, şöyle konuştu:

 

"Yapamadığımız o kadar çok şey var ki. Örneğin Halet Çambel'in heykelini yapamadık, birileri engel oldu. Hatırlar mısınız, 13 Kare Sanat Festivali vardı. Onu da yapamıyoruz. Mehmet Baltacı Müzesi ne oldu? O kadar emek verdiğimiz Sinema Müzesi'nden adımızı çıkardılar. Aslında başaramadıklarımız başardıklarımızdan daha fazla. UÇSG başardı ama. Çünkü halkına güvendi ve yoluna devam ediyor. Bugün de bana bu onuru yaşattılar. Bugüne dek çok ödül aldım ama onlar eserlerim için verildi.

 

Bu ödül benim için çok önemli çünkü bana verildi, çok mutluyum. Bir ödül daha verdiler bana, kitap hazırladılar. Ben bir şey yapmadım. Hep birlikte yaptık. Adana'da şu an sanatın ana destekçisi Seyhan Belediyesi Başkanı Zeydan Karalar'dan özel bir ricam var. Çetin Yiğenoğlu ile arkeolojik bir araştırma yaparak Tepebağ'da İlhan ve Turan Selçuk'un yaşadığı evi bulduk. Yıkılmak üzere. O evin müze ve kültür okulu olmasını istiyoruz."

 

UÇSG SÜRÜYOR

Haluk Uygur'a ödülünü sunan Zeydan Karalar da, "Sanatın ve kültürün kenti Adana'da Haluk Uygur'a ödül vermek bizi çok mutlu ediyor. Biz sanatseveriz, çünkü biz barışseveriz, insanseveriz" dedi. Konuşmaların ardından Çokfonik Korosu da, konser verdi. 25 Mart'a dek sürecek UÇSG kapsamında, Türkiye'de ilk kez Çukurova Bölgesi'nin dışında Bodrum'da, yurtdışında ise Suriye'nin Tartus, İngiltere'nin Londra ve Brighton, Avustralya'nın Sydney kentlerinde sanatsal-kültürel etkinlikler bağlantılı olarak gerçekleştiriliyor.

 

Adana'nın yanı sıra Antakya, İskenderun, Mersin, Tarsus ve Silifke'de eşzamanlı sanatsal çalışmalar yapılıyor. Şiir dinletisi, sergi, konser, tiyatro, resital, dans gösterisi, imza günü, okur ve yazar buluşması gibi onlarca etkinliğin düzenlendiği UÇSG'nin Adana ayağında 'sanat sokakta' sloganıyla Reşatbey Mahallesi'nde 'Kafeler Sokağı' olarak bilinen bölgede kültür sanat ortamı yaratıldı.

Başa dön tuşu