SİYASET

BUĞDAY SİNYAL VERMEYE DEVAM EDİYOR!

Gürer konuyu TBMM gündemine taşıyarak, “Zarar ediyor diye şeker fabrikaları özelleşti, Rusya’dan şeker ithal ettik! Pancar ekimi yapan çiftçi sayısı azalırken nasıl oluyor da şeker pancarının rekoltesi artıyor?” dedi.

“PANCAR EKEN ÇİFTÇİ SAYISI AZALDI..”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TÜİK tarafından açıklanan veriler ile 2020 yılında da ithal ürünlerin ülkemiz için kaçınılmaz olduğunu söyledi. Yanlış tarım politikalarına son yıllarda küresel ısınma ile oluşan sorunlarında eklendiğini belirten Gürer, “Şeker Fabrikaları önünde günlerce kuyruk olan çiftçiler artık yok. Örneğin; Niğde ilimizin  Kızılca köyünde, pancar eken çiftçi sayısı 130 iken 6’ya düştü. Bu durumda nasıl olurda Şeker Pancarı üretimi artar?” dedi.

“PLANSIZLIK, TARIM POLİTİKASI OLDU!”

Tarım ve Orman Bakanlığının ülke çiftçisi için değil yabancı ülke çiftçisi ve üreticisi için çalıştığını, plansız öngörüsüz tarım politikalarının ülkemizi ithale mecbur kıldığını ifade eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Tahıl ürünleri üretim miktarları 2019 yılında bir önceki yıla göre 0,02 oranında azalarak yaklaşık 34,4 milyon ton olarak gerçekleşti. Bir önceki yıla göre buğday üretimi 5 oranında azalarak 19 milyon ton gerçekleşti. Arpa üretiminde 8,6   artış olsa da bu alanda talebe yetecek gibi görülmüyor. Çavdar üretimi 3,1 oranında azalarak 310 bin ton, yulaf üretimi 1,9 oranında artarak 265 bin ton olarak TÜİK tarafından açıklandı. Buğday sinyal vermeye devam ediyor. Buğday ekim alanlarının daralması verim ile dengelenmek isteniyordu. Bazı bölgelerde kuraklık ve hastalıklar buğday üretimini engelledi. Çözüm yine ithalde aranacak. AKP iktidarının 2020 yılı için de bu konuda bir öngörüsü görülmüyor. Plansızlık tarım politikası oldu. Buğday başta olmak üzere her ürün için bir yıl önceden planlama sağlanmalı, tohumu, gübresi, ilacı ve toprağı ile kuru/sulu tarım olarak durum ele alınmalıdır” dedi.

“EKİMİ YAPILMADAN REKOLTESİ NASIL ARTTI?”

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TÜİK verilerinde şeker pancarı ile ilgili ilginç olan bir duruma daha dikkat çekti. TÜİK verileri şeker pancarı üretiminin arttığını söylüyor, Gürer ise TUİK’in bu artışının dayanağının açıklamasını isteyerek şu açıklamaları kaydetti: “TUİK, Tütün üretiminin 7 oranında azalarak 70 bin ton, şeker pancarı üretiminin ise 3,7 oranında artarak 18,1 milyon ton olarak gerçekleştiğini belirtti. Hangi ilde, hangi köyde, kaç çiftçi şeker pancarı ekti? Ne kadar üretim oldu? TUİK, bunu açıklamalıdır. Özelleşen şeker fabrikalarının olduğu yerlerde şeker pancarı ekilen tarlalara farklı  ürünler ekildi. Bu veriler nasıl belirlenmiştir? Siyasi iktidarın her alanda isteğine göre veri düzenleyen TÜİK,  bu kez şeker pancarı üretiminin arttığını açıklıyor. BU konuda dayanağını ve ayrıntıları da açıklamalıdır. Şeker Fabrikaları önünde günlerce kuyruk olan çiftçiler artık yok. Örneğin; Niğde ilimizin  Kızılca köyünde, pancar eken çiftçi sayısı 130 iken 6’ya düştü. Bu durumda nasıl olurda Şeker Pancarı üretimi artar? Özelleşen çok bölgede durum aynı. Pancar Kooperatiflerine soruyoruz, onlarda “ekim alanı daraldı” diyor, TÜİK üretimi nasıl artırdı açıklanmalıdır” dedi..

“SEBZE FİYATLARI YİNE FIRLAYACAK!”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TÜİK’in açıkladığı sebze artışının da dikkatle izlenmesi gerektiğini belirtti. Ürün artışının üreticiye maliyetine bile ürün sattırmadığını, üreticinin ise mağdur olduğunu kaydeden Gürer, “Ürün deseni değişirse 2020 yılında sebze fiyatları yine oynar. TÜİK, sebzeler grubunun önemli ürünlerinden, domateste 5,7, kuru soğanda 13,9 artışa işaret ediyor. Patateste de artış oldu. Bir taraftan 90 kuruşa  mal olan patates şu an depoda 60 kuruşa alıcı bulamıyor. 3 ay satılmazsa çürüyecek depolardaki patatesler ve ekim daralacak. Fiyatlar yine fırlayacak, Bakanlık soruna çözüm üretmelidir” ifadelerini kullandı.

“TURUNÇGİLLERE DİKKAT!”

 CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TÜİK verileri ile belirlenen meyve üretimindeki değişkenliğe de dikkat çekti. Gürer bu konuda yaptığı açıklamada şu bilgileri kaydetti: “Meyveler içerisinde önemli ürünlerin üretim miktarlarına bakıldığında, bir önceki yıla göre; elmada 0,2, limonda 13,6 oranında azalma olmuş. Bunun yanında, turunçgillerde; mandalinada 15,2, portakalda ise 10,5 oranında azalış dikkat çekiyor. Bunun farklı nedenleri olabilir. Akdeniz sineğinin etkisi, üretim alanlarındaki daralma, mevsimsel etkililerden de söz edilebilir ancak rakamlar dikkat çekici ve önemlidir. Bakanlık bu konuya eğilmelidir. Limon, mandalina ve portakalda bir yıla yansıyan azalma, gelecekte ciddi sorunlara ve fiyat dalgalanmalarına yol açabilir. Durum izlenmelidir” dedi.

Başa dön tuşu