YAŞAM

CELİLUŞAĞI KÖYÜ’NDE TIRŞIK COŞKUSU

Celiluşağı Köyü’ndeki tırşık buluşmasının ikincisi Cami avlusunda gerçekleştirildi. Kadın erkek genç yaşlı Celiluşağı köylüleri adeta bayram sevinci yaşadı. Bir gün önceden hazırlanıp mayalanan ve sabah erkenden kazanlarda kaynatılan tırşık çorbası römorkla cami avlusuna getirildi. Bulgur pilavı ve yufka ekmekle birlikte servis edilen tırşık çorbası yüzlerce köylüye ikram edildi. Tatlılar yenildi. Yemek sonrası dualar okundu.

Bu yılki tırşık gününe Mukadder Yılmaz, Mehmet İnce, Halil Celiloğlu, Ayşe Celiloğlu, Atilla Hacı Eker, Celil Haskan, Sercan Eker ve Lider İnce katkı koydular. Tertip komitesi adına bir konuşma yapan Mehmet İnce, köylülerin tırşık buluşmasına yoğun ilgi göstermesinin sevindirici olduğunu söyledi. Mehmet İnce, ikincisini düzenledikleri tırşık buluşmasını geleneksel hale getirmeyi istediklerini dile getirdi. İnce, her yıl mart ayının üçüncü pazarı düzenledikleri tırşık gününü festivale dönüştürmeyi hedeflediklerini de vurguladı.

 

Celiluşağı gençleri, birbirlerinin numaralarını aldı. Cep telefonuyla özçekimler yaptı. Gençler, hatıra fotoğrafı çekilmeyi de ihmal etmedi. Köylüler, daha sonra kabristanına giderek mezar ziyareti yapıp dua okudu. Köy meydanına dönen gençler müzik eşliğinde halaylar çekip doyasıya oynadı.

Tırşık çorbasının nasıl yapıldığını anlatan Fikriye Karahasanoğlu, mayalandığı için probiyotik özelliği taşıdığını, bu nedenle sindirim sistemine çok faydalı olduğunu söyledi. Karahasanoğlu: “Beş kilo yabanpancarı ince ince doğrandıktan sonra yıkanarak süzülür. Bu arada elini yakar yakmaz derecede yeteri kadar su kaynatılır. Suya önce yabanpancarı konur. Bir miktar döğme ilave edilir. Dört kilo yoğurt, ayran kıvamından daha koyu olacak şekilde yayılır ve bir miktar un ile birlikte ilave edilir. Yoğurt kesilmesin diye bir süre karıştırılır. Daha sonra üzerine tülbent örtülüp unla kaplanarak mayalanmaya bırakılır. Ertesi gün kaynatılır. Tırşık iyice kaynayıncaya kadar karıştırılarak pişirilir. Ve servis edilir.

Başa dön tuşu