GENEL

ÇGC Ödülleri sahiplerini buldu

Törene; Vali Mahmut Demirtaş, Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Seyhan Belediye Başkanı Akif Kemal Akay, CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin, CHP Adana
eski Milletvekili Hulusi Güvel, Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) Genel Başkanı Yılmaz Karaca, TGF Genel Başkan Vekili ve Çukurova Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cafer  sendemir, TGF Yönetim Kurulu Üyesi Şahin Özer, Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Başkanı Gökhan Durmuş, TGS Adana Şube Başkanı Salim Büyükkaya,  Türkiye Spor
Yazarları Derneği (TSYD) Adana Şube Başkanı Kurtul Çakın, Anadolu Spor Gazetecileri Derneği (ASGD) Adana Şube Başkanı Mustafa Boz, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı İl Müdürü Mustafa Keleş, Basın İlan Kurumu İl Müdürü M.Feramuz Ayan, Sivil Toplumla İlişkiler İl Müdürü Recep Kurtoğlu, Ticaret Borsası 2.Başkanı Sabahattin Yumuşak, ASKF Genel Başkanı Ahmet Bozan, Sözcü Gazetesi Yazarlarından Yılmaz Özdil ile basın mensupları katıldı.

 

Gecede konuşma yapan TGF Genel Başkan Vekili ve ÇGC Yönetim Kurulu Başkanı Cafer Esendemir; ilk olarak basın yarışmasında dereceye giren gazetecileri kutladı. Esendemir; asın özgürlüğünün önemine dikkat çekerek, 27 Aralık 2019 Cuma günü İstanbul’da Sözcü Gazetesi’ne yönelik olarak açılan davada gazetecilere hapis cezası verilmesinden dolayı üzgün olduklarını ifade ederek;  yazdıkları yazılar, yaptıkları yorumlar ve çizdikleri karikatürlerden dolayı gazetecilerin yargılanmasının doğru olmadığını, basın özgürlüğünün demokrasinin olmazsa olmazlarından biri olduğunu dile getirdi.
 

Gecede Haber Dalı’nda ödül alan DHA’dan Can Çelik’e plaketini veren Adana Valisi Mahmut Demirtaş, yaptığı konuşmada, ödül kazanan gazetecileri kutladı. Demirtaş; “Objektif ve  arafsız yayın yapan gazeteciler seviyoruz. Sizler bizlere yol gösteriyorsunuz. Seçilmiş ve
atanmışlar olarak hep birlikte sorunların çözümü için çalışıyoruz.

 

Sizleri seviyor, ödül kazanan gazetecileri kutluyoruz” diye konuştu. Araştırma-İnceleme Dalı’nda ödül alan Soner Kan’a plaketini veren TGF Genel Başkanı Yılmaz Karaca, 2020 yılının Anadolu Basını için çok iyi olacağına inandığını belirterek, “Basın özgürlüğünün önündeki engellerin kaldırılması için mücadelemiz sürüyor. Anadolu basını için en büyük tehlike bence internet gazeteciliğidir. Yasal düzenlemelerin yapılmamış olması ve isteyen herkesin internet ortamında gazetecilik yapmaya çalışması, sektörümüzün geleceğini tehdit etmektedir” dedi.
 

Karaca, Sözcü Gazetesi’ne verilen cezaların da basın özgürlüğüne yönelik ciddi bir saldırı olduğunu ifade ederek, Sözcü Gazetesi ailesine geçmiş olsun dileklerini iletti. Karaca, gecede verilen plaketlerin Eskişehir’le özdeşleşen ve dünyada örneği bulunmayan Lüle Taşı tozundan yapıldığını, önümüzdeki yıl bu plaketlerin daha güzelinin yapılacağını da sözlerine ekledi.
 

Mustafa Kemal kitabından dolayı ÇGC Yönetim Kurulu tarafından Onur Ödülü’ne layık örülen Sözcü Gazetesi yazarı Yılmaz Özdil’e ödülünü Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar takdim etti.  Karalar, Sözcü Gazetesi’ne verilen cezalara değinerek; “Türkiye’de bir çok alanda önceden yapılan olumsuz planlama ve uygulama var. Bu futbolda da böyle, kültür-sanatta da, ekonomide de, yerel yönetimlere yönelik de… Tüm bunların üstesinden geleceğiz. Ülkemizin geleceği için bunu yapmak zorundayız.
 

Bir yönetici olarak şunu söylüyorum. Eğer bir basın kuruluşu veya grubu; ister yazılı, ister işitsel ve isterse görsel olsun objektif şekilde görevini yapıyorsa, eleştirileri, eleştirdiği yöneticilerin lehinedir. İşini ahlaklı yapıyorsa, talimatla hareket etmiyorsa, bizim eksiğimizi görür ve biz onu uyarı olarak alır, eksiğimizi gideririz..
 

Topluma gerçek anlamda hizmet etmek isteyenler; basın özgürlüğünü basın camiasından daha çok istemeliler.

Yılmaz Özdil’e ödül vermek benim için ayrıca bir onur. Çukurova Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cafer Esendemir’e bana bu onuru yaşattığı için teşekkür ediyorum” diye konuştu.
 

Yılmaz Özdil de konuşmasında, “Adana’nın sosyal yaşamı aslında İzmir’in sosyal yaşamına çok benzer. Aynı zamanda memleket sorunlarına bakışı, yurtseverliği bağlamında da Adana İzmir’le örtüşür. O yüzden kendimi evimde gibi hissediyorum. Herkes bize geçmiş olsun diyor ama aslında vatandaş kendisine geçmiş olsun demeli. Basın özgürlüğü, bedeli kaybedildikten sonra anlaşılan sağlık gibidir. Sözcü’nün başına gelen aslında Türk Milleti’nin başına gelmiştir” dedi.
 

Spor Haberi Dalı’nda ödül kazanan Ergun Kara’ya plaketini veren CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin, “Özgür basından korkulmamalı. Basın özgürlüğüne hepimizin ihtiyacı var. Basın hatalarımızda bize yol gösteriyor. Sorunların çözümüne katkı koyuyor. Sizler bizim sesimiz, gözümüz ve kulağımızsınız. Ben ödül kazanan gazeteci kardeşlerimi kutluyorum” şeklinde konuştu.
 

ÇGC Yönetim Kurulu tarafından Mustafa Gümüşdamla Ödülü’ne layık görülen Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Başkanı Gökhan Durmuş’a plaketini, Mersin Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyelerinden Doç. M.Zeki Uyanık takdim etti.
 

TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş yaptığı konuşmada şu görüşleri dile getirdi “Mustafa Gümüşdamla iyi bir gazeteci olmanın yanı sıra yiğit ve mücadeleci bir sendikacıydı. Basın özgürlüğünden, emeğin kutsallığından ve emekçiden yanaydı. Kendisi adına verilen bu ödülü
almaktan gurur duyuyorum. Önümüzdeki yılların Anadolu basını için dahaözgür ve daha güzel olması en büyük dileğimizdir.

Verdiğimiz mücadele basın özgürlüğünün tam olarak yerine gelmesi, insanların emeğinin
karşılığını alması, sendikasızlaşma önündeki engellerin kaldırılması içindir.”

 

ÇGC Çoban Yurtçu Özel Ödülü’nü alan Hürriyet Gazetesi Bölge Temsilcisi Erdal Fernergiz’e plaketini, CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin ve ÇGC eski Başkanlarından Kurtar Çakın birlikte verdi. Gecede evlilik yıldönümünü de kutlayan Erdal Fernergiz, öncelikle endisinden önceki Bölge Temsilcisi Yusuf Sinan Tanyıldız’ı andı. Fernergiz, “Merhum Bölge Müdürümüz Sinan Tanyıldız ağabeyimiz çok iyi bir insan, iyi bir dost ve iyi bir gazeteciydi. Vefatının ardından benim Bölge Müdürlüğüm için destek veren arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Bana bu ödülü layık gören ÇGC Başkanı Cafer Esendemir ve Yönetim Kurulu üyelerine de teşekkür ediyorum” dedi.

TRT Bölge Müdürlüğü’nden Erdem Kula’ya plaketini Seyhan Belediye Başkanı Akif Kemal Akay, Güncel Yazı Dalı’nda ödül alan Murat Yıldız’a plaketini CHP Adana eski Milletvekili Hulusi Güvel, Spor Haberi Dalı’nda ödül kazanan Hüseyin Sungur’a plaketini Basın İlan Kurumu Müdürü M.Feramuz Ayan, TV Haberi Dalı’nda ödül kazanan Halil İbrahim
Uğur’a plaketini İletişim İl Müdürü Mustafa Keleş, Ticaret Borsası 2.Başkanı Sabahattin Yumuşak, ÇGC Mehmet Ulakçı Özel Ödülü’nü Murat Kibritoğlu’na, Merhumun kızı Deniz Ulakçı verirken,  ÇGC Eski Başkanlarından Kurtar Çakın ve Tamer Ünal ile TSYD Adana
Şube Başkanı Kurtul Çakın, ASKF Genel Başkanı Ahmet Bozan, AGSD Adana Şube Başkanı Mustafa Boz, TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş, İHA Bölge Müdürü Adnan Kulak, TGS Adana Şube Başkanı Salim Büyükkaya, ÇGC Başkan Yardımcısı Sait Güleç, Genel Sekreter Ömer Üney, Mali Sekreter Mutlu Mete, ÇGC Yönetim Kurulu üyesi Süreyya Uri, ÇGC Üyelerinden Mehmet Yapıcı ve Yasemin Güç de plaket veren isimler arasında yer aldı.

Başa dön tuşu