SİYASET

CHP’li Gürer: “Öğrenci Affı çıkmalı”

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, üniversite kayıtları her ne sebeple olursa olsun silinmiş olan öğrencilerin yaşadıkları sorunların araştırılarak, üniversiteye yeniden devam etmek isteyen tüm öğrencileri kapsayacak bir ‘öğrenci affı’ kanunun çıkarılmasını istedi.

“AF BEKLENİYOR”

Öğrenci affı ile ilgili konuyu geçtiğimiz soru yıl soru önergesiyle gündeme getirdiğini  belirten CHP’li Gürer, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un, 3 yılda 956 öğrencinin disiplin cezası aldığını, üniversitelerde alınan disiplin cezalarının 2016 yılında 1507, 2017 yılında 290 ve 2018 yılında 516 olduğu bilgisini verdiğini söyledi.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Ayrıca kendi üniversitelerine kaldıkları yerden devam etmek isteyen binlerce öğrenci affın çıkmasını heyecanla beklemektedir. Daha önce 2008, 2011 ve 2014 yıllarında af çıkmıştı. Bu konuda bir çalışma yapılması, mağduriyet yaşayan öğrencilerin mağduriyetinin giderilmesine vesile olacaktır” dedi.

“GENÇ YAŞTA YAPILAN BİR YANLIŞ, BİR ÖMRE YANSIMASIN”

Çeşitli nedenlerle disiplin cezası alan öğrencilerin yaptıklarından pişman olmuş olabileceğini, onlara bir şans daha tanımak gerektiğini ifade eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Hata yaptıkları konularda ayrıca psikolojik destek ve eğitimde sağlanabilir. Genç yaşta yapılan yanlışın bedeli bir yaşamı kapsamamalı. Bu nedenle çıkarılabilecek af yasasından belki de yüzlerce öğrenci faydalanacak ve eğitimlerini tamamlayacaktır. Bu konuda bir çalışma yapılması, mağduriyet yaşayan öğrencilerin mağduriyetinin giderilmesine vesile olabilir. Çeşitli sebeplerle eğitim ortamlarından uzaklaşmak durumunda kalan ve öğrenimini tamamlayamayan öğrencilerimizin mağduriyetini gidermek için çıkacak olan af yasası önem arz etmektedir. Şahsi, ailevi, maddi, manevi çeşitli bir takım problemlerle karşı karşıya kalan, eğitime ara vermiş vatandaşlarımız; teröre, ayrışmaya mahal vermediği takdirde ve bu süreç kanunî yollardan yürütüldüğü sürece devlet bu vatandaşların mağduriyetini gidermek zorundadır. Öğrencilerin bu konuda meclise ulaştırdıkları talepleri mevcuttur. Bu konuda yerilmiş kanunun tekliflerinin görüşülmesi sağlanmalı ve yürürlüğe konulmalıdır. Konu bir an önce meclis gündemine alınmalıdır” dedi.

Gürer: “Kamu Yurtları Yeterli Kılınmalı”

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, öğrencilerin bazı vakıf ve dernek yurtlarına teşvik edildiği iddialarını TBMM gündemine taşıdı..

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a yönlendirdiği, ülkemizde vakıf ve dernek yurtlarının teşviki için ödemelerin yarısının devlet kurumlarınca yapıldığı, KYK yurtlarından ziyade öğrencilerin bazı vakıf ve dernek yurtlarına teşvik edildiği iddiaları ve ortaöğretim, lise, ön lisans, lisans eğitimi alan öğrenciler için yurt hizmeti veren dernek ve vakıfların sayıları ve kapasitelerini sorduğu yazılı soru önergesine Milli Eğitim Bakanı Selçuk yanıt verdi.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’e verdiği yanıtta Bakan Selçuk, 2018-2019 eğitim öğretim yılı eğitim istatistiklerinin sayısını vermekten kaçınırken ileri bir tarihte yayınlanacağını söyledi.

Bakan Selçuk, “Öğrencilerin bazı vakıf ve dernek yurtlarına teşvik edildiği iddiaları araştırılmakta mıdır?” şeklindeki soruya, “Bakanlığımıza ulaşan herhangi bir bilgi ve belge bulunmamaktadır” yanıtını verdi.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in yazılı soru önergesi, “Ülkemizde vakıf ve dernek yurtlarının teşviki için ödemelerin yarısının devlet kurumlarınca yapıldığı, KYK yurtlarından ziyade öğrencilerin bazı vakıf ve dernek yurtlarına teşvik edildiği iddiaları araştırılmakta mıdır? Ülkemizde ortaöğretim, lise, ön lisans, lisans eğitimi alan öğrenciler için yurt hizmeti veren dernek ve vakıfların sayısı kaçtır? Kapasiteleri ne kadardır?” şeklindeki sorular sordu.

BAKAN YANITLADI

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk verdiği yanıtta, “Bakanlığımızın resmi istatistik programı kapsamında yer alan "Milli Eğitim İstatistikleri Örgün Eğitim" kitabı 2017-2018 eğitim öğretim yılı ve geriye dönük verileri http://sgb.meb.gov.tr/www/resmi-istatistikler/icerik/64 adresinde yayınlanmıştır.

Söz konusu yayınlanan kitabın 3.7 tablosunda özel öğrenci yurtlarının sayısı, yatak kapasitesi ve yurtta kalan öğrenci sayıları yer almaktadır. 2018-2019 eğitim öğretim yılı eğitim istatistikleri ise ileri bir tarihte aynı adreste yayınlanacaktır.

Ayrıca öğrencilerin KYK yurtlarından ziyade bazı vakıf ve dernek yurtlarına yönlendirildiğine ilişkin Bakanlığımıza ulaşan herhangi bir bilgi ve belge bulunmamaktadır.

“YURT SORUNUNU ÇÖZECEK ÖNLEMLER ALINMALI”

Türkiye’de 129’u devlet 73’ü vakıf olmak üzere 202 üniversiteye online kayıtların 25 Ağustos’ta bittiğini hatırlatan Ömer Fethi Gürer, “2019-2020 akademik yılında üniversitelere adım atan 504 bin 271 gençle birlikte, yükseköğretimde öğrenci sayısı 8 milyon 261 bin 457 kişi oldu. Üniversite kenti olan İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyükşehirlerde ciddi barınma sorunu var. Tarafımıza bu konuda ulaşan çok kişi oldu. Kredi Yurtlar Kurumu’nun yurt geneli barınma kapasitesi 601 bin kişi. Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın hedefi, yatak kapasitesini yılsonuna kadar 670 bine çıkarmak. Ancak bu da sorunu çözmek için yetmiyor. Kamudaki yurt sorununu çözecek önlemler alınmalı. Üniversitelere çok ilde ulaşım, araçlar ile sağlanıyor. Öğrenciler eğitim giderleri yanında, konaklama ve ulaşım harcaması ile mağdur oluyor” dedi.

Başa dön tuşu