SİYASET

Çocuk işçiler, Meclis gündeminde

Özellikle çocuk işçiliğine dikkat çekip çocuklara daha adil ve güvenli bir dünya yaratılması gerektiğini belirten Barut, "Geleceğimizin teminatı olan çocukların geleceğini karartmayalım" dedi.

MECLİS'E TAŞIDI

20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü'nde çocukları Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) gündemine taşıyan CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, "Toplumun en zayıf gruplarından olan çocuklar; toplumsal olaylar, savaşlar, hak ihlalleri gibi olumsuzluklardan en çok etkilenen kesimdir. Çocuk hak ihlalleri deyince akla ilk gelen çocuk istismarı olsa da Türkiye'de gün geçtikçe artış gösteren çocuk işçiliği gerçeği göz ardı edilemeyecek seviyededir" diye konuştu.

"ÇOCUK İŞÇİ ORANI YÜKSEK"

Çocuklarla ilgili hazırladığı soru önergesini Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM'ye sunan Ayhan Barut, şunları kaydetti:
"Sanayi, tarım, tekstil gibi hemen hemen bütün sektörlerde çalıştırılan ya da çalışmak zorunda bırakılan çocuklar yasaların uygulanamaması veya suistimal edilmesi sebebiyle mağdur edilmektedirler. Yeterince eğitim öğretim imkanlarından da yararlanamayan bu çocukların çalışma hayatına atılmaları onların gelişimini de olumsuz etkilemektedir. Hükümetler; kanun ve yasaların yanı sıra çeşitli politika ve uygulamalarla çocuk haklarını ve çocukları korumakla yükümlüdürler. Ancak, Türkiye gibi gelişmekte olan ve az gelişmiş ülkelerde çocuk işçi oranlarının diğer ülkelere göre bir hayli yüksek olduğu görülmektedir. Bu oran işsizlik, Gayri Safi Milli Hasıladaki düşüklük, ailelerin ekonomik, sosyo-kültürel, eğitim durumu ve refah seviyeleriyle orantılı olarak değişmektedir."

"ÇOCUK İŞÇİLİĞİNİ ÖNLEMEK İÇİN PLANINIZ VAR MI?"

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, Meclis'e sunduğu önergede şu sorulara yanıt istedi:
 

"1. Ülkemizde kayıt dışı ve kayıtlı çalışan 18 yaş altı kaç çocuk vardır? Yaş grupları dağılımı nedir?
 

2. Ülkemizde kayıt dışı ve kayıtlı çalışan yabancı uyruklu 18 yaş altı kaç çocuk vardır? Uyruk ve yaş grupları dağılımı nedir?
 

3. Çocuk işçiliğini önlemek, çocuk işçi sayısını azaltmak adına atılacak adımlar nelerdir? Bunun için herhangi bir çalışma yapılıyor mu?
 

4. 2015-2019 yıllarında iş kazasında yaşamını yitiren 18 yaş altı kaç kişi vardır? Sektörlere ve bölgelere göre dağılımı nedir?
 

5. Eğitim çağında olan ülke nüfusunun eğitime katılma oranı, yaş gruplarına göre nedir?
 

6. 2015-2019 yıllarında kayıt dışı çocuk istihdam eden kaç işyerine idari ve mali ceza kesilmiştir? Toplam kesilen ceza tutarı ne kadardır?
 

7. 2015-2019 kayıt dışı çocuk işçi çalıştırması sebebiyle kapatılan iş yeri var mıdır? Şehir ve sektör dağılımı nedir?"

 
 

Başa dön tuşu