GENEL

Çocuklarımızı Korumanın Tek Yolu Eğitim…

Aile ve Evlilik Terapisti Dr. Obengül Ejder, her çağın, her toplumun ve toplumdaki her katmanın sorunu haline gelen cinsel istismar vakalarına karşı çocukları korumak, aileleri bilinçlendirmek amacıyla yürüttüğü sosyal sorumluluk projesi çerçevesinde Özel İlknur Kara Koleji’nde eğitim semineri verdi.

 

Öğretmen ve velilerin yoğun ilgi gösterdiği “Çocuklarda Sağlıklı Cinsel Gelişim, İhmal ve İstismarın Önlenmesinde Eğitimin Önemi” adlı seminerde Dr. Ejder sözlerine, son yıllarda kamuoyuna yansıyan, sıkça duyar olduğumuz cinsel istismar konusuyla birlikte çocuklara aile içinde verilecek olan mahremiyet ve cinsel eğitimin önemine dikkat çekerek başladı. 

 

Çocuklarımızı Korumanın Tek Yolu Eğitim…

Gerek anne, gerek baba tarafından verilecek cinsel eğitimle çocukların ve ergenin başka kaynaklara yönelmesinin engellenebileceğine işaret eden Dr. Ejder, “Her gün ismini ve yaşını bilmediğimiz çocuklar aile bireyleri tarafından fiziksel, cinsel ya da duygusal ihmal veya istismara uğruyor. Medya aracılığı ile duyduklarınızdan, gördüklerinizden başka nice içe atılmış öyküler, sessiz çığlıklar, kâbus dolu günler yaşanıyor. Bütün bu gerçeklerle kaçarak değil, bilgilenerek ve etrafımızı doğru bilgi ile buluşturarak  savaşabiliriz.  Çocuklarımızı korumanın tek yolu eğitim.” dedi.

 

Çocuklara Ne Öğretilmeli?

Cinsel eğitime başlamak için belli bir yaş bulunmamasına rağmen, anne babaların çocukları 3-4 yaş civarında ilk sorularla karşılaştığını bildiren Terapist Dr. Obengül Ejder, çocuklara verilecek cinsel eğitimde dikkat edilmesi gerekleri şöyle sıraladı:

  • Çocuğun gelişim dönemine uygun bilgilendirme yapılmalıdır. Yaşından fazla bilgi çocukta kafa karışıklığı yapabilir.
  • Kısa, gerçek ve net cevaplar vermelisiniz.
  • Kız çocuğuna annenin, erkek çocuğuna ise babanın bilgi vermesi daha doğaldır.
  • Cinsel organlar çeşitli adlandırmalar ile değil “vajina”, “penis” , “testis”, “meme” gibi bilimsel adları ile öğretilmelidir.
  • Çocuğa cinsel organını keşfederken, bunu herkesin önünde uygun olmadığı anlatılmalıdır. Çocuğa vücuduna sahip çıkabileceği, başkalarının dokunma isteğine hayır diye cevap vereceği anlatılmalıdır.
  • Özellikle de çocuğa kendisinden büyük kişilerin cinsel organına dokunmasının uygun olmadığı anlatılmalıdır.

 

Gençlere, Cinselliğin Sevgi ve Saygıya Dayalı Bir Birliktelik Olduğu Gerçeği Anlatılmalı.

Katılımcıların sorularını da yanıtlayan Aile ve Evlilik Terapisti Dr. Ejder, gençlere verilecek cinsel eğitimde, cinselliğin sadece kadın erkek arasındaki fiziksel bir ilişki olmadığı, aynı zamanda duygusal, sevgiye ve saygıya dayalı bir ilişki olduğu mesajının vurgulanması gerektiğini sözlerine son verdi.

Başa dön tuşu