ÜNİVERSİTE

Çukurova Üniversitesi’nde Bir Devrin İki Büyük Çınarı Anıldı

Moderatörlüğünü Çukurova Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Munise Aksöz’ün yaptığı anma etkinliğine; Yazar Ahmet Telli, Ahmet Özer, Öner Yağcı, Hasibe Ayten, Mesut Özcan, Sanat Eleştirmeni Oğuz Gemalmaz ve Vecihi Timuroğlu’nun eşi Aysel Timuroğlu’nun yanı sıra Çukurova Üniversitesi Öğrenci Faaliyetleri Birimi Sorumlusu Songül Yoltay akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

 

Yazarlar ve Şairler İki Büyük Çınarı Anlattı.

Katılımcılar hem bu iki çınarın eserlerini hem de onlarla olan arkadaşlıklarını anlattılar. Sabah ve öğleden sonra olmak üzere iki oturumdan oluşan etkinlikte Ahmet Telli, arkadaşı Vecihi Timuroğlu’nu anlatırken onun için “sırdaşım, arkadaşım ve öğretmenim” deyip, o dönemde yaşadıkları sıkıntıları dile getirerek aynı zamanda şiirlerine de yer verdi. Ahmet Özer de Vecihi Timuroğlu’nun şiirlerine yönelik bilgi verirken “Timuroğlu aşk şiiri yazsa da mutlaka toplumsal boyutu da ele alır.” diye şeklinde konuştu. Oğuz Gemalmaz ise Vecihi Timuroğlu’nun hiçbir sorumluluktan koşullar ne olursa olsun kaçmadığını ve bunu da Mustafa Kemal’in “sorumluluk ölümden ağırdır.” sözüyle ifade ettiğini vurguladı.

 

İkinci Oturumda ise yazarlar ve Cemal Süreya üzerine konuşuldu. Hasibe Ayten, Cemal Süreya ve Vecihi Timuroğlu ile birlikte çıkarttıkları Sesimiz Dergisi’ne değinerek yaşadıkları olayları katılımcılara aktardı.

Mesut Özcan, iki büyük çınarın ortak yaşadıklarına, çektikleri sıkıntılara ve arkadaşlıklarına yönelik bilgi aktarımında bulunurken, her ikisinin aynı takma adı kullanarak yazılar yayınladıklarını ifade etti.

Öner Yağcı ise Cemal Süreya’nın durumsal şiirleri ile ilgili bili vererek şiirlerinde toplumsal olguları, acıları nasıl işlediğini ve şiirlerinden örnekleri sundu.

 

Cemal Süreya’nın El Yazması Mektupları Sergilendi.

Etkinlikte Vecihi Timuroğlu’nun ve Cemal Süreya’nın el yazması mektupları ve Cemal Süreya’nın Vecihi Timuroğlu’na imzaladığı kitaplar ile bir peçete üzerine çizdiği Vecihi Timuroğlu portresi de katılımcılara sergilendi.

Başa dön tuşu