ÜNİVERSİTE

Doğru Egzersiz İlaçtır

ÇÜ Tıp Fakültesi Lütfullah Aksungur dersliğinde yapılan bilgi toplantısına Eczacılık Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Nuran Öğülener, öğretim üyeleri ve Eczacılık Fakültesi öğrencileri katıldı.

 

“Spor Yaparken 150-160 Litre Nefes Alıp Veriyoruz.”

Sözlerine, “ne işle uğraştığımı soran insanlara duran arının çöplenmesinde meydana gelen değişiklikleri inceliyorum” yanıtını verdiğini söyleyerek başlayan Prof. Dr. Sanlı Sadi Kurdak, spor öncesi ve sonrası kalp atım hızı ile nefes sıklığı hakkında bilgi verdi. İstirahat esnasında dakikada ortalama 70 olan kalp atım sayısının zorlu egzersiz sırasında 200’e çıkabildiğini anlatan Prof. Dr. Kurdak, 20’li yaşlarda dakikada yaklaşık 10 litre nefes alıp veren akciğerlerin spor yaparken 150-160 litre nefes alıp vermeye başlayabildiğini ve bu esnada metabolizma hızının ise iyi bir sporcuda normalin 20 katına kadar artabildiğini söyledi.

 

“Nefes ve Kalp Atım Hızındaki Değişiklikler, Spor Fizyolojisi Araştırıcılarının Çalışma Alanı.”

Prof. Dr. Sadi Kurdak, Spor Fizyoloji konusunda çalışan araştırmacıların, meslek yaşamlarında bu ve benzeri değişikliklerin nedenleri yanında insan vücudu üzerindeki etkilerini tartıştıklarını belirtti. Prof. Dr. Kurdak konunun tarihsel sürecini açıklarken; gladyatörlerin hekimliğini yapan Bergamalı Galen’den, İbn-i Sina ve Hipokrat’a kadar tıp tarihinde iz bırakmış ve ilham kaynağı olmuş pek çok hekimin, aktif yaşamın ve düzenli fiziksel aktivitenin insan sağlığını olumlu yönde etkilediğini bildiren yazıları olduğunu ifade etti.

 

“Egzersizin Faydaları Bilimsel Verilerle Kanıtlandı.”

ÇÜ Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve BESYO Müdürü Prof. Dr. Sanlı Sadi Kurdak konuşmasının devamında, toplum sağlığı açısından ciddi sorunlara neden olan pek çok hastalığın tedavisinde egzersizin önemli faydaları olduğunun günümüzde bilimsel verilerle gösterilmiş olduğunun altını çizdi.

 

“Antrenman Programı Kişiye özel Hazırlanmalı.”

“Doğru Egzersiz İlaçtır” başlıklı sunumunda Prof. Dr. Kurdak, kişiye özgü antrenman programının hazırlanmasında kardiyopulmoner egzersiz testlerinin önemini açıkladı. Yapılandırılmış bireysel antrenmanların insan sağlığının korunması ve hastalıkların tedavisindeki yerini vurgulayan Prof. Dr. Kurdak, bu anlamda obezite ve obeziteye bağlı olarak gelişen hastalıkların yanında, kardiyovasküler sistem ile solunum sistemi hastalıkları ile diyabetes mellitus gibi toplumda görülme sıklığı gittikçe artan ciddi patolojilerin tedavisinde egzersizin de tedavi seçeneklerinden bir tanesi olabileceğini belirtti.

 

Sunum sonunda Eczacılık Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Nuran Öğülener, katkılarından ve verdiği destekten dolayı Prof. Dr. Sadi Kurdak’a teşekkür etti.

Başa dön tuşu