SAĞLIK

Eczacılara ‘Madde Bağımlılığı’ anlatıldı

ECZ. ÖZKAN, “MADDE BAĞIMLILIĞI ÖNEMLİ BİR HALK SAĞLIĞI SORUNUDUR”

İlaç ve eczacılığın yanı sıra sosyal, ekonomik ve kültürel anlamda da üyelerini bilgilendirmek için yoğun çalıştıkları belirten Adana Eczacı Odası (ADEO) Başkanı Ecz. Ersun Özkan, yaptığı açıklamada “Meslek ve meslektaşlarımızın sorunlarını çözmenin yanı sıra farklı konu ve konuklarla bir araya gelerek beyin jimnastiği yapıyoruz. Toplum sağlığının korunmasında önemli rol almaktayız. Eczacılarımızın da halk sağlığının korunması anlamında ‘Madde Bağımlılığı’ konusunda bilgilerini tazeleme fırsatı bulduk. Gençlerimizi esir alan ve sıkça karşılaştığımız bu sorunun çözümü çok önemlidir. Bu konuda kitaplar yazmış, bizlerle bilgi birikimini paylaşacak olan Tayfun Hocamızı davet ettik. Değerli bilgilerini bizlerle paylaşacağı için kendisine şimdiden teşekkür ediyorum.” dedi.

 

PROF. DR. UZBAY, “MADDE BAĞIMLILIĞI BEYİN HASTALIĞIDIR”

İnsanlarda alkol, kumar, nikotin, seks, çikolata, internet, alış veriş gibi çeşitli bağımlılığın bulunduğunu ama madde bağımlığının yerinin ayrı olduğunu, bağımlılık yapan maddenin ilaç niteliğinde olduğunu söyleyen Üsküdar Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı, Nöropsikofarmakoloji Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürü, Türk Eczacıları Birliği, Eczacılık Akademisi Başkanı Prof. Dr. Tayfun Uzbay, görsel sunum ile verdiği eğitimde madde bağımlılığının bilimsel tanısının ilaç niteliğine sahip bir maddenin beyni etkilemesinden kaynaklanan, maddenin keyif verici etkilerini duyumsamak veya yokluğundan kaynaklanan huzursuzluktan  sakınmak için, devamlı veya periyodik olarak madde alma arzusu ve bazı davranış bozukluklarıyla karakterize bir beyin hastalığı olduğunu söyledi.

 

Merak edilen soruların yanıt bulduğu eğitimin sonunda Prof. Dr. Tayfun Uzbay’ın imzaladığı ‘Görünmeyen Beyin’ kitabı, katılımcı eczacılara ADEO’nun hediyesi olarak verildi.

Başa dön tuşu