SİYASET

Efes’te tehlike çanları!

KÜLTÜR VARLIKLARI DİKKATE ALINMIYOR!
Efes Antik Kenti'ndeki hem doğal sit alanı hem de Küçük Menderes sulak alan içerisinde bulunan kanalın ÇED raporu dışında değerlendirilerek yeniden açılması girişiminin bir çok sorunu da beraberinde getireceğini vurgulayan Tümer,  “Mevcut onaylı koruma amaçlı imar planında böyle bir kanal bulunmamaktadır. Yapılması planlanan kanal projesi; belediye, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığıyla yürütülmektedir ve kültür varlıkları dikkate alınmamaktadır” dedi.

 

TEHLİKEYE DİKKAT ÇEKTİ
Kanalın yapılması durumunda Dünya Miras Listesi'nde yer alan Efes konusunda UNESCO'da bir kriz yaşanabileceğini, belki de Efes'in ‘Tehlike Altındaki Miras Listesi'ne alınmasının söz konusu olabileceğini ifade eden Tümer, şunları söyledi:

 

“Bu durumun yaşanmaması için ihalenin durdurulması, Koruma Kurulu, Kültür ve Turizm Bakanlıyla kazıyı da içeren yeni bir yaklaşımla gündeme gelmeli, kanaldan önce kazı öncelikli olmalı, yönetim planı uygulamaya konulmalıdır. Bu konuda hassasiyetinizi rica ediyorum. EFES Antik Kenti’nde yapılması planlanan kanal projesi Dünya Miras Listesi’nde yer alan Efes konusunda UNESCO’da bir kriz yaşamamıza neden olabilir.”
 

BAKAN EROĞLU: BİZZAT BEN İLGİLENİYORUM
Tümer’in konuşmasına hükümet adına yanıt veren Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ise şunları söyledi:
“Biliyorsunuz bu Efes'te antik bir kanal vardı. Zaman içinde dolmuş maalesef. Bu antik kanalla ilgili Efes'te, İzmir’de dediler ki; "Ya bu kanalın tarihî hususiyetlerini bozmadan, koruma kullanma dengesi ve koruma kullanma iznini almak suretiyle, hatta UNESCO'dan görüş almak suretiyle bunu açalım."  Ve bu projeyi yaptık. Tamamını açmıyoruz, sadece orada kayıkların gireceği kadar -gerçekten turizm açısından çok önemli- onu hazırladık. Size de sunalım. Benim anlayışım, katılımcı anlayış. Daha önce valilikte de, bütün vekillerimizi davet ederek -gelen vekillerimiz oldu- bunu sunduk, bütün tarafların bilgisini aldık ama herhangi bir itirazınız veya tavsiyeniz varsa, bunu dikkate almak bizim de boynumuzun borcudur. Bu kanalla ilgili herhangi bir şey varsa, onu da dikkate alalım. Hatta hemen ben getirteyim projeleri, bakalım. Herkesin mutabık kaldığı bir projeyi yapmak bizim boynumuzun borcu. Bizzat ben ilgileniyorum. Bunu arz edeyim.”

Başa dön tuşu