GENEL

Dünya bu haberi bekliyordu! Tahıl koridoru için Müşterek Koordinasyon Merkezi’nin açılışı yapıldı

Rusya ile Ukrayna arasında başlayan savaş sonrasında tahıl yüklü gemiler limanlarda mahsur kalmış ve tüm dünya gıda krizi ile karşı karşıya gelmişti. Türkiye'nin girişimleri sonucunda geçtiğimiz günlerde iki ülke arasında tahıl koridoru konusunda anlaşma sağlandı. Bugün Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, tahılların Ukrayna'dan emniyetli bir şekilde çıkarılması için İstanbul'da oluşturulan Müşterek Koordinasyon Merkezi'ni resmi olarak açtı.

Rusya, Ukrayna, AB ve Türkiye temsilcilerinin katılımı ile cuma günü İstanbul’da gerçekleştirilen büyük Zirve sonrasında tahıl koridoru konusunda uzlaşma sağlanmıştı. Ukrayna’da mahsur kalan tahılların sevk edilmesi için somut adımlar da atılmaya başlandı. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar bugün Türkiye, Rusya, Ukrayna ve BM yetkilerinin yer alacağı Müşterek Koordinasyon Merkezi’nin açılışını yaptı. Milli Savunma Üniversitesi içinde yer alan koordinasyon merkezinin açılışında konuşan Hulusi Akar, mayınlar ne olacak sorusuna da yanıt verdi.

HULUSİ AKAR AÇILIŞI GERÇEKLEŞTİRDİ

Geçtiğimiz hafta İstanbul’da yapılan tahıl zirvesi sonrasında anlaşma sağlanmış ve ortak koordinasyon Merkezi’nin İstanbul’da kurulmasına karar verilmişti. Milli Savunma Üniversitesi içinde yer alacak olan merkezin faaliyete başlayacağını da açıklanmıştı. Bugün merkezinin açılışını yapan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar son durumla ilgili bilgilendirme yaptı. Rusya ve Ukrayna arasında başlayan savaş ile birlikte tüm dünyada Gıda ve enerji krizinin arttığını belirten bakan Hulusi Akar, dünyadaki tahıl arzının üçte birinin Rusya ve Ukrayna tarafından sağlandığını hatırlattı.

Bu sorunun devam etmesinin başta Ortadoğu ve Afrika olmak üzere Tüm dünyada hem açlık hem de düzensiz göç tehlikesini oluşturacağını belirten Hulusi Akar Ukrayna limanında bekleyen 25 milyondan fazla tahılın mutlaka sevk edilmesi gerektiğini dile getirdi. Taraflar arasında 120 gün geçerli olacak şekilde anlaşma imzalandığını belirten Hulusi Akar, Karadeniz’de bulunan tüm Ticaret gemilerinin açılan merkezden izlenebileceğini söyledi.

MAYINLAR NE OLACAK?

Hulusi Akar Karadeniz’de bulunan mayınlarla ilgili soruya da cevap verdi. Şu an için mayın temizleme ihtiyacı bulunmadığını belirten Hulusi Akar, böyle bir ihtiyaç duyulması halinde ise taraflar arasında mutabık alınacak şekilde planlama yapılacağını söyledi. Aslan merkezin görevinin Ukrayna’dan ihraç edilecek tahıl ve benzeri gıda ürünlerinin limanlardan emniyetli bir şekilde nakliyatını sağlamak olduğunu belirten Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Sahada herhangi bir askeri unsur bulunmayacağını dile getirdi.

Başa dön tuşu