SAĞLIK

Genç Yaş Kalp Krizleri Daha Ölümcül…

Tüm dünyada ve ülkemizde kalp ve damar hastalıklarının ölüm nedenleri arasında ilk sırada yer aldığına dikkat çeken Dr. Arık “Ülkemizde her 3 dakikada bir kişiyi kalp hastalıkları nedeniyle kaybediyoruz. Ve bu sayılar her geçen gün daha da artmakta.” dedi.

 

Türkmenbaşı Tıp Merkezi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Osman Ziya Arık kalp damar hasatlıklarına neden olan en önemli etkenler arasında hareketsiz yaşam tarzı, şehir hayatının yoğun stresi, hazır gıda tüketimindeki artış, obezite, tütün kullanımı olduğunu ifade etti.

 

“Kalp Krizi Görülme Yaşı 40 Yaş Üzerindeyken Artık 30’lu Yaşlara Geriledi.”

Kalp hastalıklarının görülme yaşının da erkene yaşlara kadar indiğine de dikkat çeken Dr. Arık “Önceleri kalp krizi görülme yaşı genelde 40 yaş üzerindeyken artık 30’lu yaşlara gerilemiş durumda. Her geçen gün bizleri şaşırtacak kadar genç yaştaki hastalar kalp krizi ile başvurabilmekte. Bunlardan bir kısmı hastaneye dahi yetişememekte ve maalesef kaybedilmektedir.” dedi. İleri yaşlardaki kalp damar tıkanıklıklarının gençlere kıyasla genelde daha yavaş seyir ettiğini ifade eden Dr. Arık bunun sebebinin ani damar tıkanıklıklarının, henüz bu yaşlarda kılcal yardımcı damar ağının yeterince gelişmemiş olmasına bağlı olarak kalpte daha fazla hasar oluşturması olduğunu söyledi. Dr. Arık konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu;

 

“Buna bağlı olarak kalbin büyük bölümünde ani olarak gelişen dolaşım bozukluğu ve dolayısıyla oksijensizlik sonucu ritim bozuklukları veya şok tablosu ile hasta hayatını kaybetmektedir.”

 

Ani Kalp Durmalarının Sebebi Nedir?

Genç yaşlardaki bir diğer tehlikenin de doğumsal kalp hastalıkları ve genetik olarak bazı ölümcül ritim bozukluklarına yatkınlık olması durumu olduğunu bildiren Dr. Arık özellikle bu yaşlarda kalp durumundan habersiz, bilinçsizce yapılan ağır egzersizler ve düzensiz beslenme sonucu ani kalp durmalarıyla karşılaşılabildiğini söyledi.

 

Bunlardan Kendimizi Korumak İçin Ne Yapmalıyız?

Günümüzde artık doğumsal kalp hastalıklarının önemli bir bölümünün tanısının anne karnındayken yapılan fetal ekokardiyografi ile koyulabildiğine vurgu yapan Türkmenbaşı Tıp Merkezi Kardiyoloji Hekimi Dr. Osman Ziya Arık açıklamasında şu ifadelere yer verdi;

 

“Daha sonrasında çocukluk çağında en az bir kez kardiak açıdan muayene ve tetkiklerin yapılması gerekmektedir. Eğer kalp hastalıkları açısından risk faktörlerinde sahipsek -mesela ailemizde 50 yaş altında kalp hastalığı öyküsü olan varsa, diabet hipertansiyon gibi hastalıklarımız varsa, obez biriysek- 30 yaşından itibaren yılda bir kez kardiak testlerden geçmemiz gerekmekte. Bu sayede, gelişmesi muhtemel bir kalp damar hastalığının erken teşhisinin konması ile kalp krizi ve kalp yetersizliği gibi istenmeyen birçok durumun önüne geçilebilir.”

Başa dön tuşu