SAĞLIK

Her Yıl 1.2 Milyon Çocuk Zatürreden Hayatını Kaybediyor

Zatürrenin tüm dünyada çocuklar arasında en büyük ölüm nedenlerinden biri olduğunu belirten Dr. Can Şen, “Sağlıklı kişilerde akciğerler hava ile dolu küçük keseciklerden oluşurken, zatürreli kişilerde bu kesecikler iltihaplı sıvı ile doludur. Solunum ağrılı ve oksijen alımı sınırlıdır.” dedi.

 

“Zatürre Yakın Temasla İnsandan İnsana Bulaşır.”

Zatürrenin bakteri, virüs ve mantarlar nedeniyle oluşabileceğini hatırlatan Dr. Şen, yakın temasla insandan insana bulaştığını da vurguladı. Hasta kişilerin öksürmesi veya hapşırması sırasında saçılan damlacıkların hava yolu ile yayılması sonucunda sağlıklı kişilere bulaştığı belirten Dr. Şen, “Genellikle de kış aylarında ve ilkbaharın başında ortaya çıkar. Çocuklarda beslenme yetersizliği, başka bir hastalığının bulunması, ilk 6 ayda sadece anne sütü verilmemesi ve kalabalık yaşam, ebeveynlerin sigara içmesi gibi çevresel şartlar zatürreye yakalanma riskini arttırır.” dedi.

 

Zatürrenin tedavisinin zor olabildiğini ifade eden Dr. Şen hastalığa neden olan mikropların, hastalığın tedavisinde kullanılan ilaçların bazılarına direnç gösterdiğini söyledi. Bu durum da zatürrenin meydana gelmeden önce önlenmesini daha önemli kıldığını açıklayan Dr. Şen şunları kaydetti;

 

“Zatürrenin önlenmesi için en etkili yol çocukların beşli karma, dörtlü karma, zatürre, kızamık aşılarının tam ve zamanında yapılmasıdır. Yaşamın ilk 6 ayı sadece anne sütü vererek başlayan yeterli beslenme çocukların doğal direncinin gelişmesi için oldukça önemlidir. Bu zatürrenin önlenmesini sağlayacak ek olarak hastalık durumunda hastalığın süresini de kısaltacaktır. Ev içinde hava kirliliğinin önlenmesi, ellerin yıkanması da zatürrenin önlenmesinde etkili önlemlerdir. Kısaca “çocuklarınızı zamanında aşılatarak, yeterli besleyerek ve temiz bir çevre sağlayarak” zatürreden koruyabilirsiniz.”

Başa dön tuşu