VALİLİK

İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü

Milletimizin; tarihte eşi ve benzeri görülmemiş şekilde çok zor şartlar ve imkânsızlıklara rağmen parlak bir zaferle taçlandırdığı, Vatan Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un, “Hayal ile yoktur alış verişim, her ne demişsem görüp de söylemişim. O şiir bir daha yazılamaz, O'nu ben de yazamam. O'nu yazmak için o günleri görmek, o günleri yaşamak lazım. O şiir artık benim değil, milletin malıdır. Benim, millete en kıymetli hediyem budur. Allah bir daha bu millete bir İstiklal Marşı yazdırmasın. İstiklal Marşı, Aziz Milletimizin yazdığı kahramanlık destanıdır” diye tanımladığı İstiklal Marşımızın kabulünün 96. Yıldönümünü bir kez daha büyük bir onur ve gururla kutluyoruz.

 

Tarihten tamamen yok edilmek istenen bir milletin, özgürlük ve bağımsızlığına ne denli bağlı olduğunun somut bir ifadesi olan İstiklal Marşı’mız,  milletimizin vatan ve yurtseverlik aşkının sarsılmaz ifadesidir.  Vatan şairimiz Mehmet Akif, o zor dönemde milletimizin çektiği acıları, sıkıntıları bizzat yaşamış, kalbinden geçenleri bütün dünyaya haykırarak, istiklal aşkıyla yanıp tutuşan gönüllere tercüman olmuştur. Vatanına, bayrağına, bağımsızlığına aşkla bağlı olan Vatan şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un muhteşem bir ifadeyle kaleme aldığı bu destan, Kurtuluş Savaşı boyunca yakılan İstiklal ateşini alevlendirmiş, mücadele azmini harlandırmış ve güçlendirmiş, milletimizi tek yürek, tek yumruk haline getiren manevi bir güç haline dönüşmüştür.

 

İstiklal Marşı’nın ruhunu ve onu yazan şairimiz Mehmet Akif’in ideallerini en doğru biçimde anlamak ve gelecek nesillerimize en güzel şekilde aktarmak kalbi vatan sevgisiyle çarpan bütün vatandaşlarımızın en önemli görevlerinden biridir. İstiklal Marşı'nı anlamak için onun hangi şartlarda yazıldığını bilmemiz ve çerçevede değerlendirmemiz gerekmektedir. Vatan topraklarının düşman işgali altında olduğu, Türk milletinin, tarihinin en karanlık günlerini yaşadığı bir dönemde yazılan ve işgal altındaki Anadolu halkına “korkma!” seslenişi ile başlayan İstiklal Marşımız, milletimizin milli ve manevi değerlerini birleştiren, destansı bir direnişin sarsılmaz iradesini aşılayan bir çimentodur.   

 

Vatan ve millet düşmanı hain odaklarca teşebbüs edilen 15 Temmuz’daki hain darbe girişimine karşı milletimizin canı pahasına verdiği kahramanlık mücadelesi örneğinde de görüldüğü üzere İstiklal Marşımız, ne geçmişte ne günümüzde ne de gelecekte, milletimizin esarete asla boyun eğmeyeceğinin tüm dünyaya ilan edilişidir.

 

Bu duygu ve düşüncelerle, tüm mazlum milletlere örnek olan, tarihsel onurumuzu, bağımsızlık aşkımızı, umudumuzu ve geleceğimizi simgeleyen kahramanlık destanımız İstiklal Marşımızın kabulünün 96. gurur yıldönümünde, Kurtuluş Mücadelesinin ateşini yakan Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını, Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u, bu vatan uğruna canlarını veren şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmet ve şükranla anıyorum. İstiklaline, istikbaline, vatanına ve bayrağına gönülden bağlı olan Aziz Milletimizin her ferdine sevgi ve saygılarımı sunuyorum.

Başa dön tuşu