GENEL

Kalkınmanın ana unsuru girişimciliktir

Adana Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'ne (Adana ESOB) bağlı Adana Saatçi, Matbaacı, Tabelacı ve Camcılar Odası'nın, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi (KOSGEB) Adana İl Müdürlüğü ile ortaklaşa düzenlediği Girişimciliği Geliştirme Destek programı eğitimlerini başarıyla tamamlanan kursiyerler sertifikalarını aldı. Adana ESOB toplantı salonunda gerçekleştirilen sertifika törenine Adana ESOB ve Minibüsçüler Odası Başkanı Nihat Sözütek, KOSGEB Adana İl Müdürü Mücahit Alper Karcı, Adana Saatçi, Matbaacı, Tabelacı ve Camcılar Odası Başkanı Celal Konuş, birliğe bağlı oda başkanları ve kursiyerler katıldı.

 

Törende konuşan Adana ESOB ve Minibüsçüler Odası Başkanı Nihat Sözütek, girişimciliğin, bir toplumun, bir ülkenin ekonomik ve sosyal kalkınmasında önemli bir faktör olduğuna dikkat çekti. Küçük ve orta ölçekli işletmelerin oluşumunu sağlayan ana unsurun girişimcilik anlayışı olduğunun altını çizen Birlik Başkanı Sözütek, "Herkesin yaptığı bir işi yapabilirsiniz, ama herkesin yaptığı bir işi herkesin yaptığı gibi yaparsanız farkınız olmaz. Yenilik katmak, farklı yöntemler katmak sizi başarıya ulaştıracaktır. İnanıyorum ki bugün burada sertifika alan tüm arkadaşlarımız kendi işletmelerini kurarak ekonomiye ve istihdama katkı sağlayacaklardır" dedi.

 

"BÜYÜK HEDEFLER BELİRLEYİN"

Sertifika alan girişimci adaylarının sadece işletmelerini kurmakla yetinmeyip, gelecek adına büyük hedefler belirlemeleri gerektiğine vurgu yapan Başkan Nihat Sözütek, "Bugün 1-2 çalışanla kuracağınız işletmelerinizi geliştirerek, geleceğin büyük tüccarları, büyük iş insanları olabilirsiniz. Belirleyeceğiniz hedef doğrultusunda yılmadan, usanmadan çalışarak ülkemize, vatanımıza, milletimize ve kentimize olan borcunuzu da ödemiş olacaksınız. Bu yolda hepinizin başarılı olacağına inancımız tamdır. Girişimcilik yolunda hepinize başarılar diliyorum. Bizler de Adana Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği olarak başarılı olabilmeniz için elimizden gelen her türlü çabayı ve desteği vereceğiz" diye konuştu.

 

"2019 YILINDA DESTEKLER ARTTI"

Adana İl Müdürü Mücahit Alper Karcı ise konuşmasında girişimcilere KOSGEB'in 2019 yılı desteklemeleri hakkında bilgi verdi. Karcı, "31 Aralık 2018 tarihine kadar KOSGEB girişimcilere 50 bin TL'ye kadar geri ödemesiz, 100 bin TL'ye kadar ise geri ödemeli destek sağlıyordu. 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren KOSGEB destekleri form değiştirdi. Yapılan değişiklikle birlikte geri ödemeli olan 100 bin TL destek kaldırılırken, geleneksel girişimciliğe yönelik destekte üst sınır 60 bin TL olarak belirlendi. İmalata yönelik sektörlerde ise orta ve orta düşük gurubunda imalat yapacak işletmelere 100 bin TL, orta yüksek gurubunda imalat gerçekleştirecek işletmelere 200 bin TL, ileri teknoloji gurubunda faaliyet gösterecek işletmelere 300 bin TL geri ödemesiz destek sağlanacak. Sonrasında ise gerek geleneksel, gerek ileri girişimcilere performans esaslı destek sağlanacak" ifadelerini kullandı.

 

2018 yılı içerisinde KOSGEB Adana İl Müdürlüğü olarak yaklaşık 1100 civarında başvuru aldıklarını ve bu başvuruların yüzde 95'ini kabul ettiklerini dile getiren Karcı, girişimci adaylarında özellikle esnaf düzeyinde faaliyete başlamaları önerisinde bulundu.

 

Adana Saatçi, Matbaacı, Tabelacı ve Camcılar Odası Başkanı Celal Konuş ise Girişimciliği Geliştirme Destek programı kapsamında KOSGEB Adana İl Müdürlüğü ile ortaklaşa gerçekleştirdikleri kursa 59 kursiyerin katıldığını ve tamamının eğitimlerini başarıyla tamamlayarak sertifika almaya hak kazandığını söyledi. Başkan Konuş, 4 gün süren eğitim boyunca kursiyerleri bilgilendiren eğitmen Emine Alev Çamurdan'a katkılarından dolayı teşekkür etti.

 

Konuşmaların ardından sertifika törenine geçildi. Kursu başarıyla tamamlayan kursiyerler sertifikalarını, Adana ESOB ve Minibüsçüler Odası Başkanı Nihat Sözütek, KOSGEB Adana İl Müdürü Mücahit Alper Karcı, Saatçi, Matbaacı, Tabelacı ve Camcılar Odası Başkanı Celal Konuş, Adana ESOB Başkanvekili ve Yağlı Boyacılar Esnaf Odası Başkanı Mustafa Göktaş, Marangozlar, Mobilyacılar Esnaf Odası Başkanı Yalçın Avcı, İnşaat Ustaları Esnaf Odası Başkanı Cuma Bozkurt, Ceyhan Tuhafiyeciler, Manifaturacılar ve Züccaciyeciler Esnaf Odası Başkanı Mustafa Yıldırım ve eğitmen Emine Alev Çamurdan'ın elinden aldı.

Başa dön tuşu