YAŞAM

Kızkalesi tarih turizminden de pay almak istiyor

Kızkalesi Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Hüseyin Çalışkan, genellikle deniz turizmi ile tanınan Kızkalesi’nin tarih turizmi bakımından da Türkiye’nin en önemli beldelerinden birisi olduğuna işaret etti.

2014 yılında Korykos Antik Kenti ile UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan Kızkalesi’nin, başarılı bir tanıtım organizasyonuyla kış aylarında da turist ağırlayabileceğini ifade eden Çalışkan, “Kızkalesi ve bölgesi, tarih boyunca Seleukos, Roma, Bizans, Selçuklu, Karamanoğulları ve Osmanlı’nın hakimiyetinde kalmış önemli bir yerleşim bölgesi. Kızkalesi, bütün bu medeniyetlerin izlerini ve efsanelerini taşımaya devam ediyor” dedi.

 

“TURİZM SEZONU DÖRT MEVSİME YAYILABİLİR”

Tarihi dokusu, denizi, güneşi, sahili ve kumuyla bir turizm cenneti olan Kızkalesi’nin daha çok tanıtılması gerektiğinin altını çizen Çalışkan, “Bölgemizde uzun yıllar boyunca çok fazla medeniyetin yaşamış olması, Kızkalesi’ni tarihi mekânlar bakımından oldukça zengin kılıyor. Bu zenginliği mutlaka değerlendirmeliyiz. Tarih turizmi ile sadece yazın deniz turizmi ile sınırlı kalan sezonu dört mevsime yayabilir ve böylelikle turizm pastasından daha fazla pay alabiliriz” diye konuştu.

 

HER YERİNDEN TARİH FIŞKIRIYOR

Kızkalesi Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Hüseyin Çalışkan, Mersin’in 60 kilometre güneybatısında yer alan Kızkalesi’nin; kara kalesi, limanı, nekropol alanı, sur kalıntıları, kiliseleri, tapınak kalıntıları, sütunlu cadde, hamamları ve beldeye de adını veren, sahile yakın küçük bir adacığın üzerine kurulu deniz kalesi ile keşfedilmeyi bekleyen bir tarih hazinesi olduğunu kaydetti. Çalışkan, yine eşsiz güzellikteki tarihi mekânlar olan Üçgüzeller Mozaik Müzesi’nin beldeye 5 kilometre, Cennet Cehennem Obrukları’nın 6 kilometre, Astım Mağarası ve Adam Kayalar’ın 6 kilometre, Kanlı Divane’nin 20 kilometre ve Silifke Kalesi’nin de sadece 25 kilometre uzaklıkta olduğunu ifade etti. 

Başa dön tuşu