ÜNİVERSİTE

Kültürel Faaliyetlerle Zenginleşen Yaz Okulu

Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkileri geliştirmek amacıyla kurulan Türk-Rus Toplumsal Forumu'nun Rusya’da düzenlenen 5. Toplantısında, Çukurova Üniversitesi ile Güney Federal Üniversitesi ve Moskova Gıda Teknolojileri Üniversitesi arasında çeşitli konularda ikili işbirliği anlaşması imzalanmıştı. Güney Federal Üniversitesi ile yapılan Bilimsel ve Akademik İşbirliği Anlaşması çerçevesinde ortak alanlar olarak belirlenen Biyoteknoloji ve gıda mühendisliği alanlarında bu yıl ilk defa Kış Okulu düzenlendi. Tematik olarak Biyoteknoloji ve gıda mühendisliği alanlarında düzenlenen Kış Okulu Programına Güney Federal Üniversitesinden 5 öğrenci katıldı.

 

“Biyoteknoloji ve Gıda Mühendisliği” Temalı Kış Okulu

Çukurova Üniversitesi “Biyoteknoloji ve Gıda Mühendisliği” Temalı Kış Okulu duyurusu ve başvuru için bilgi paketi, Güney Federal Üniversitesi Dış İlişkiler Ofisine gönderildi ve başvurular partner üniversitenin Dış İlişkiler Ofisinin koordinatörlüğünde alındı. Programa, ayrıca Prag Yaşam Bilimleri Üniversitesinden Çukurova Üniversitesine araştırma yapmak için gelen bir doktora öğrencisi ve Çukurova Üniversitesinden ilgili alanda eğitim gören misafir Türk öğrenciler de davet edildi.

 

Oryantasyon Programı Düzenlenerek Kampüs ve Program İçeriği Anlatıldı

Programın ilk günü Çukurova Üniversitesi Dış İlişkiler Biriminde yapılan kısa Oryantasyon Toplantısında misafirlere, Çukurova Üniversitesi, kampüste yaşam ve program içeriği hakkında bilgilendirme yapıldı. Sonrasında Biyoteknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi Merkez Müdürü Prof. Dr. Yıldız Aka Kaçar tarafından kabul edilen öğrencilere Merkez tanıtıldı.

 

Biyoteknoloji Alanında Teorik ve Uygulamalı Eğitimler Yapıldı

Çukurova Üniversitesi Rektörlüğü, Biyoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi, Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü ve Dış İlişkiler Birimi koordinasyonu ile düzenlenen program iki hafta sürdü. Öğrencilere, birinci hafta boyunca Biyoteknoloji alanında “Moleküler Markırlar” “Bitki Islahında Moleküler Markırlar” “Bitkilerde Gen Ekspresyonunun Belirlenmesinde Kullanılan Yöntemler” ve “Bitkilerde Genetik Mühendislik” başlıkları altında eğitimler verildi ve laboratuvar uygulamaları yaptırıldı. Sabah teorik bilgilerin sunulduğu eğitimlerde öğleden sonraki bölümlerde öğrencilere uygulama yapma imkânı sunuldu.

 

Teorik ve Uygulamalı “Toprak Biyoteknolojisi” Eğitimi Verildi

Programın ikinci haftasında bir gün Ziraat Fakültesi Toprak Bölümünde teorik ve uygulamalı “Toprak Biyoteknolojisi” eğitimi verildi. Programın devamındaki üç gün boyunca Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümünde programa devam edildi ve “Gıda Teknolojileri” alanında eğitimler verildi.

 

Kültürel Faaliyetlerle Zenginleşen Yaz Okulu

Eğitim programının yanı sıra sosyal ve kültürel faaliyetler kapsamında Çukurova Bölgesi ve Adana’yı tanıtmak amacıyla düzenlenen geziler ve faaliyetler sayesinde Rus öğrenciler kampüs hayatı, Adana’da yaşam ve Türkiye’de öğrenci olmak gibi konularda deneyim kazandı. Öğrencilere Çukurova Bölgesinin tarihi, kültürel ve doğal zenginliklerini tanıtmak üzere Adana şehir turu ve Tarsus turları düzenlendi. Kültürel etkileşim ve paylaşım çerçevesinde programın ilk haftasında Biyoteknoloji Merkezi’nde Kokteyl düzenlendi. Merkez çalışanlarınca organize edilen kokteylde Rus öğrenciler hem Türk mutfağından çeşitli lezzetleri tatma imkânı buldu hem de program katılımcısı Türk öğrencilerle kaynaştıkları sosyal bir ortamda keyifli vakit geçirdi.

 

Öğrenciler Katılım Sertifikalarını Prof. Dr. Mustafa Kibar’dan Aldı

Program sonunda sertifika töreni, Kış Okulu Programının sonunda Çukurova Üniversitesi Kayıkhane Tesislerinde düzenlenen kapanış yemeğinde yapıldı.  Rektör Prof. Dr. Mustafa Kibar, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şeref Erdoğan, Dış İlişkiler Birim Başkanı Prof. Dr. Harun Arıkan, Biyoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Yıldız Aka Kaçar, Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Erten ve Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Ortaş’ın katılımıyla düzenlenen akşam yemeğinde program katılımcıları ve eğitmenleri, sertifikalarını Rektör Prof. Dr. Mustafa Kibar’dan aldı. Kapanış yemeği, toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi. 

Başa dön tuşu