SİYASET

Maliyetler artarken besiciler yok ediliyor

"MALİYET ARTIŞI YÜZDE 70"
 
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yanıtlanması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne soru önergesi sunan Ayhan Barut, "Hükümetin son 10 seneden beri benimsediği kırmızı etteki ithalat politikası artık üretimi durma noktasına getirdi. Besici son bir yıldır yapılan kontrolsüz ithalat yüzünden yetiştirdiği hayvanını zararına satıyor. Mart ayı itibari ile Uluslararası Et Konseyinin açıkladığı rapora göre karkas üretim maliyeti 32-33 TL bandındayken son bir ayda yeme gelen zam ve dolar kurunun artması ile bu maliyet 34 TL bulmuştur. Kurlardan dolayı yeme, gübreye, ilaca, mazota, elektriğe ve işçiliğe gelen zamlar yüzde 70'leri bulmuşken Nisan sonu itibari ile karkas et fiyat ortalaması ülke genelinde 30 TL civarı olup geçen sene ile kıyaslandığında fiyattaki artış sadece yüzde 8 civarı olmuştur" dedi.
 
"İTHALAT ARTIYOR, KURUM ZARAR EDİYOR, BESİCİ BATIYOR"
 
Üretim maliyeti artarken besicilerin destek beklediğini aktaran CHP Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, şöyle devam etti:
"Karkas maliyetlerinin 33-34 TL olduğu bu dönemde son bir yıldır zarar eden üretici fiyatların en azından bu seviyeye gelmesini beklerken önce Et ve Süt Kurumunun 26 liradan firmalara dondurulmuş karkas vereceğini duyurması, ardından da Cumhurbaşkanının 'İthal et alınacak' açıklaması ile yıkılmış durumdadır.  Hükümet 2017 yılında 85 milyon dolar civarında karkas et ithal ederken bu rakam 2018 senesinde 250 milyon dolar civarı olmuştur. Piyasayı regüle etmesi gereken Et ve Süt Kurumu'nun ucuz et politikasından dolayı 2018 yılında 500 milyon görev zararı açıklamıştır, 2019 senesi ilk 3 ayında ise bu rakam 150 milyon liradır. Üstelik 2019 senesinde bunun finansmanı için Tarım Destekleme bütçesinden 150 milyon aktarılmıştır. Zaten zorda olan üretici devlet eliyle zarar etmeye mahkum edilmiş üzerine bir de üreticiye destekleme olarak verilmesi gereken bütçesi düşürülmüştür."
 
"ÜRETİCİ DESTEKLENSİN, YEM GİBİ MALİYETLER DÜŞÜRÜLSÜN"
 
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin geçtiğimiz aylarda 'Et fazlamız var bu sene et ithalatı yapmayacağız' dediğini anımsatan Ayhan Barut, şunları kaydetti:
"Bakanın açıklamasının üzerine alınan ithal et kararı plansız programsız bir yönetim olduğunun net göstergesidir. Hükümet eğer üretimi arttırmak istiyorsa acil olarak üreticinin yem, gübre, ilaç, elektrik, mazot gibi giderlerini düşürmeye yönelik kararlar almalı, bir kamu kuruluşu olan TMO'nun devreye girerek üreticinin kullandığı gerek karma yem gerek temel hammaddeleri uygun fiyat ve vade ile tedarik etmelidir. Ayrıca hem süt hem et üreticilerinin yaşadığı kriz durumunu göz önünde bulundurularak Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinden kullanılan kredilerin faizsiz ertelenmesi sektöre bir nefes aldıracaktır. Köyden kente göçün bu kadar çok olduğu, köylerdeki genç nüfusun gittikçe azaldığı bu dönemde eğer üretici fiyatlarını üretilen ürünlerin doğrudan ithalatı ile baskılamaya çalışırsanız zaten her geçen sene sayıları azalan bu üreticileri yok olma seviyesine getirirmiş olursunuz."
 
YANIT BEKLEYEN SORULAR
 
Meclise soru önergesi sunan CHP Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, şu sorulara yanıt verilmesini talep etti:
 
"1. Ülkemizin son 10 yıl içinde küçükbaş ve büyükbaş hayvan varlığı sayısı nedir?
 
2. Ülkemizde besicilik yapan gerçek ve tüzel kişiliğe haiz kaç işletme bulunmaktadır? Son 10 yıl içerisinde açılan ve kapanan işletmeler olmuş mudur? Yıllar itibarıyle değişim nedir? 
 
3. Ülkemizin yıllık et üretim ve tüketim planlaması nedir? 
 
4. Besicilerimizin yem, ilaç, gübre, elektrik, mazot ve işçilik gibi en temel girdi kalemlerinde yaşanan fahiş fiyat artışlarına karşın hangi destekler verilmekte ve besici korunmaktadır? 
 
5. En temel girdi kalemlerindeki fiyat artışını düşürmek için bir planlamanız var mı? Nedir? Ne zaman uygulanacaktır?
 
6. Besicilerimizin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan kredi borçlarının faizsiz ertelenmesi için bir girişiminiz olacak mı?
 
7. Yerli ve milli besicimizi mağdur eden ithalata ne zaman son vereceksiniz?
 
8. Et ve Süt Kurumunun yılsonu görev zararını karşılayan bakanlık besicinin zararını neden karşılamamaktadır? 
 
9. Tarımsal faaliyette en temel sorun olan kırsaldan göçü önlemek ve üretimi arttırmak için kısa, orta ve uzun vadeli planlamanız var mı? Nedir?
 
10. Cumhurbaşkanının ve Bakanın bu konuda farklı açıklamalarda bulunmalarının nedeni nedir?"
 
 

Başa dön tuşu