SİYASET

MECLİS, KADIN VE ÇOCUKLARA ŞİDDETİ, TACİZİ ARAŞTIRSIN

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, Jeoloji Yüksek Mühendisi Dr. Müzeyyen Şevkin, Türkiye’nin kadına ve çocuğa istismarda dünyanın önünde gittiğini vurguladı. Dr. Şevkin, son dönemlerde çocuk ve kadınlara yönelik şiddetin artması nedeniyle zaman kaybetmeden kadın ve çocuklara yönelik cinsel istismar, şiddet ve cinayetlerin önüne geçilmesi amacıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) araştırma önergesi sundu. Dr. Şevkin, bu konunun Türkiye’nin en önemli sorunlarından biri olduğuna işaret etti.
 

GEREKÇELERİNİ AÇIKLADI
 

Türkiye’nin kadın-erkek eşitliğinde Zimbabve, Senegal, Etiyopya, İran, Suriye ve Mısır gibi ülkelerin gerisinde kaldığını, 134 ülke arasında 126'ncı sırada kalan kadınların ekonomik hayata katılım ve fırsat eşitliğinde 134 ülke arasında 131'inci sırada olduğunu, siyasi katılımda 99'uncu, eğitimde 109'uncu olan Türkiye’nin karşısında kabul edilemez bir tablo bulunduğunu dile getiren Dr. Şevkin, araştırma önergesinin gerekçelerini açıkladı.
 

EĞİTİM DÜZEYİ YÜKSEK OLANLARDA DA ŞİDDET VAR!

Bizzat Adalet Bakanlığı’nın verilerine göre, son 7 yılda öldürülen kadın sayısının yüzde 1400 arttığını, kadınların iş gücüne katılımı eğiliminde de kötüleşme yaşandığını ifade eden Dr. Şevkin, “Dünyada kadınların iş gücüne katılım ortalaması yüzde 52 iken, Türkiye'de bu oran yüzde 24 ile 28 arasında değişmektedir.Ülkemizde eşi veya eski eşi tarafından herhangi bir şekilde fiziksel şiddete maruz kalan kadınların oranı da yüzde 50’ye yaklaşmaktadır. Okula gitmemiş veya ilkokulu bitirmiş kadınların yüzde 52’sinin yaşamı boyunca fiziksel şiddete maruz kaldığı ülkemizde, eğitim düzeyi yüksek her 10 kadından 3’ü de eşleri tarafından fiziksel veya cinsel şiddete maruz kalmaktadır. Bu durum kadınlarımızın içinde bulunduğu sürecin son derece vahim olduğunu apaçık ortaya koymaktadır” dedi.
 

3 ÇOCUKTAN BİRİ İSTİSMARA UĞRUYOR!
 

Araştırma önergesinde çocuklara ayrı bir parantez açan CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, çeşitli kurum ve kuruluşların yaptığı araştırmalara göre Türkiye’nin çocuk istismarı konusunda dünyada üçüncü sırada yer aldığını, ülkemizde istismara uğramış çocuk oranının yüzde 33 olduğunu vurguladı. “Bu rakamlardan ne yazık ki her 3 çocuğumuzdan birinin istismara uğradığı anlaşılmaktadır” diye konuşan Dr. Şevkin, “Yaşanan istismarların ancak yüzde 15’i adli mercilere intikal etmektedir. Geri kalan olayların çoğunun da bir şekilde üzeri kapatılmaktadır” şeklinde konuştu.
 

MECLİS ARAŞTIRMASI AÇILSIN!
 

CHP’li Dr. Şevkin, kadının iş hayatında, siyasette, kültür ve sanatta, sporda, eğitimde eşit temsil edilmesi, şiddete, tacize ve tecavüze uğramaması, öldürülmemesinin yanı sıra Türkiye’nin geleceğini şekillendirecek, çağdaş ülke normlarına ulaşmasını sağlayacak çocukların, gençlerin fiziksel ve cinsel saldırıyla birlikte hayatlarına son veren zihniyetin sona erdirilmesi amacıyla Anayasa’nın 98 ve içtüzüğün 104 ve 105. maddeleri gereğince milletvekili arkadaşlarının da imzasıyla meclis araştırması açılmasını teklif etti.

Başa dön tuşu