SİYASET

Mercimek çorbasına muhtaç olacağız

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, mercimekteki fiyat artışına dikkat çekti. Gürer, “Borsada 100 zamlanan mercimek nedeni ile dar gelirli çorbaya da muhtaç hale gelecek” dedi.

 

TBMM Genel Kurulunda bir konuşma yapan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, mercimek fiyatındaki hızlı yükselişe dikkat çekti. Gürer, “1980'li yıllarda dünya mercimek üretiminin yüzde 40'ı Türkiye'de üretilir, mercimek ihracatının yarısı Türkiye'den yapılırdı. Yanlış tarım politikalarıyla mercimekte ithalatçı ülke durumuna düşürüldük. AKP sayesinde mercimekte de dışa bağımlı hâle geldik” dedi.

Geçen yıl mercimekte 331 bin ton ithalat gerçekleştiğini hatırlatan Gürer, “Bu yıl ekim alanı arttı ancak verim artmayınca sorun katlandı. AKP sayesinde vatandaşın mercimek çorbasını da pahalı içmek zorunda kalacağı ya da çorbaya dahi muhtaç hâle geleceği görülüyor” dedi.

“MERCİMEK FİYATI KATLADI”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, mercimekte üretim girdi fiyatları ile maliyetin artmasıyla beraber, verim düşüklüğü sonucu fiyatlarda hızlı tırmanma yaşandığına işaret etti. Gürer, “Üreticiyi girdi fiyatları ve mevsimsel değişimler vurdu. Sezon başında 2 lira 60 kuruş olan mercimeğin şu an borsada kilosu 4 lira 50 kuruşa çıktı. Bu, tüketiciye market rafında 1 kilogram fiyatı 11 lira olarak yansıyor, organikte ise fiyat 14 liraya çıkıyor. Böyle giderse fiyat daha da katlanacak. On sekiz yılda kırmızı mercimek ekim alanlarında yüzde 42 azalma meydana geldi. Tarıma böyle bakılırsa, yabancı çiftçi desteklenip yerli üretici bitecek. Vatandaş daha yüksek fiyatlı ürüne mecbur kalacak. Bu konuda Bakanlık bir an önce önlem almalıdır” dedi.

GÜRER: “İTHAL ÇÖZÜM OLMAMALI”

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Bakanlığın mercimek için sağladığı destekleri artırıp, üretim girdi fiyatlarının düşürülmesini önererek, “Görünen o ki yine ithal ile çözüm aranacak, doğrusu üreticiye doğru destekler verip, ekim alanlarını yeniden geliştirip, verimi artırmak şart. İthale mecbur kaldıkça üretim düşecektir” ifadelerini kullandı..

Başa dön tuşu