YAŞAM

Osman Yereşen unutulmadı

Ç

ÇGC’nin Kültür ve Sosyal Tesisi’nde gerçekleşen etkinliğe, ÇGC Başkanı Cafer Esendemir, Genel Sekreteri Ömer Üney, Yönetim Kurulu üyesi Hüseyin Arat ile birlikte ASKF Genel Başkanı Ahmet Bozan, TSYD Adana Şube Asbaşkanı Hasan Hüseyin Türk, FİLA Uluslararası Güreş Milli Hakemi Hüseyin Başçı, Gençlik Hizmetleri İl Spor eski Müdürü Tuncer Akdoğan, Atletizm ve Hentbol Şube eski Müdürü Kazım Tekin ile ÇGC üyeleri ve basın mensupları katıldı.

Etkinliğin açış konuşmasını yapan Çukurova Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cafer Esendemir, ÇGC’nin kurucu üyesi ve eski genel sekreterlerinden Osman Yereşen’i unutmadıklarını belirterek, her geçen yıl rahmet ve özlemle andıklarını dile getirdi. Esendemir, “

Değerli meslektaşlarım, değerli büyüklerim…

Bugün Çukurova Gazeteciler Cemiyeti’nin kurucu üyelerinden Osman Yereşen ağabeyimizin vefatının 11.yıldönümü. Osman Yereşen gazeteciliğin yanı sıra hakemliğiyle de spor adamlığıyla da Türkiye’de nam salmış çok değerli bir ağabeyimizdi. Aradan yıllar geçiyor biz Osman Yereşen’i halen unutamıyoruz ve her yıl anıyoruz. Osman Yereşen büyüğüyle büyük olan, küçüğüyle küçük olan karıncayı bile incitmekten çekinen bir meslek büyüğümüzdü. Seyhanspor gibi yıllara dayanan bir kulübün de efsanevi  başkanlığını yapmıştı. Geçirdiği bir kaza sonucu, yürürken düşmesi sonucu maalesef hastanede kurtaramadık, kaybettik kendisini. Biz kendisini rahmet ve özlemle, saygıyla anıyoruz. Osman Yereşen gibi ağabeylerimizin bizlere her zaman örnek olacağını, onun yolunda emin adımlarla yürüyeceğimizi düşünüyorum. Bu anma törenini düzenlediği için torunu Ahmet Reha Yereşen’e teşekkür ediyor, katılımınızdan dolayı sizlere teşekkür ediyor, saygılar sunuyorum.” dedi.

Adana ASKF Genel Başkanı Ahmet Bozan da etkinlikte söz alarak, merhum Osman Yereşen’in amatör sporla olan katkılarını dile getirdi. Bozan,,

“Değerli Çukurova Gazeteciler Cemiyeti Başkanım, değerli İl Müdürüm eski demiyorum artık, değerli arkadaşlar, değerli basın mensupları…  Osman Yereşen’i sevgili başkanım anlattı ama tabi bizim için amatörsporla uğraşan tarafıyla özellikle belirtmek isterim. Osman Yereşen ağabeyimiz Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu’nda da onur kurulu başkanlığı yapmış bir insan, bir değer. Hem Seyhanspor’da uzun yıllar başkanlık ve yöneticilik, hem de amatör sporda uzun yıllar başkanlık ve yöneticilik yapmıştır. Sporla iç içe olan bir gazeteci ağabeyimizdi. Bizler de Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu olarak hem onu 11.ölüm yıldönümünde anmaya geldik. Hem de kendisine Allahtan rahmet diliyoruz,. Mekanı cennet olsun. Ailesine yine sabırlar diliyoruz. Bizler için unutulmayacak bir insan. Adana için unutulmayacak bir insan. Kendisini rahmetle yadediyor, hepinize saygılar sunuyoruz” diye konuştu.

Adana Gençlik Hizmetleri İl Spor eski Müdürü Tuncer Akdoğan da konuşmasında Osman Yereşen’le çok eskilere dayalı bir dostluğa sahip olduğunu belirterek, “Değerli başkanlar, değerli misafirler. Öncelikle Adana’da 42 yıl kamu görevi yaptım. Şimdi ilk defa bu tesise girince, kendi evime girmiş gibi oldum. Güle güle kullanın arkadaşlar. Görev yaptığım süre içerisinde basın camiasıyla iç içe oldum. Hep desteklerini gördük. Osman abi Adana tarihinde çok  büyük yeri olan bir ağabeyimiz. Osman abimizi mesleki yönünden değil de Gençlik Spor Teşkilatı’nda Konya Beden Terbiyesi’nde Bölge Müdürlüğü yaptığını, şimdiki Süper Lig’de dediğimiz ligde uzun yıllar hakemlik yaptığını, yıllarca gazetecilik yaptığını, spor yazarlığı yaptığını ve edebiyatının çok gelişmiş olduğunu yakınen biliyorum. Osman abiyi ben 13-14 yaşından beri tanıyorum. Reşatbey’de halamların 4 katlı evinin bir katında Osman abi oturuyordu. Çocukluğumuz Osman abinin çocuklarıyla beraber geçti. Çok eskiye dayanan bir dostluk ve yakınlığımız var. Görev yaptığım süre içerisinde Osman abi spor camiasında hep ileriye yönelik işlerde bizlere destek oldu, örnek oldu. Gerek nükteleriyle gerek söylemleriyle hep bizlere yol gösterici oldu. Talihsiz bir rahatsızlık sonucu Osman abiyi kaybettik. Aramızdan ayrılalı 11 yıl olmasına rağmen o sıcaklığı halen devam ediyor Osman abiyi her zaman anıyoruz kendisine buradan bir kez daha rahmet diliyorum. Mekanı cennet olsun. Ben bu arada torunu Reha’yı da kutluyorum. Gerçekten yıllardır bu anmayı gerçekleştiriyor, dedesinin anılarını yaşatmaya çalışıyor. Kendisini kutluyorum” dedi.

Gençlik Hizmetleri İl Spor Müdürlüğü Atletizm Şube eski Müdürü Kazım Tekin ise gerek sporcu kimkliği ve gerekse de renkli ve saygın kişiliğiyle herkese örnek olan Osman Yereşen’i asla unutmayacaklarını dile getirdi. Tekin, Osman Yereşen’in Adana hentbolünde de tarihe damga vurmuş bir insan olduğunu, Seyhansporla Adana’da ilk faal hentbol branşını açtığını belirterek,

“Değerli cemiyet başkanım, cemiyetimizin değerli üyeleri, neredeyse hepinizi yakından tanıyacak kadar içinizde olmaktan dolayı da şeref duyuyorum. Türk sporuna yalnız çalıştığınız gazetelerde değil Türk sporuna hem sporcu hem de yönetici olarak aramızda gördüğüm basından arkadaşlarımız var. Onlar da gerçekten Türk sporuna emek vermişler. Benim bulunduğum branşımda iki tane güzide hakem arkadaşım var. Biri Cemiyet Başkanı biri de Anadolu Ajansı İl Müdürlüğü yapmış arkadaşım. Osman abimin, abi diyorum abim kadar sevdiğim, değer verdiğim, Türk sporuna damgasını vurmuş bir isimdi. Türkiye’de tanımayan bir isim görmedim basında. O kadar çok tanınan bir Osman abimiz vardı. Hep sporcu olarak hem de yönetici olarak Seyhansporda beraberliğimiz olmuştu. Benim bulunduğum branşlara da çok büyük katkıları olmuştu. Yalnız benim bulunduğum branşa değil tüm branşlara katkısı olmuştu. Bölge Müdürüm Sayın Tuncer Akdoğan kardeşimin de dediği gibi hepimize örnek olmuş, yol göstericilik yapmıştı. Ondan çok şeyler öğrendik. Haftanın hemen hemen her günü yanıma uğrardı. Bizleri de çok severdi. O kadar birlik ve beraberliğimiz vardı. Seyhanspor’un başkanlığını yaparak tarihe hentbolde de damgasını vurmuş bir yöneticimizdi. Önce Adana’nın ilk  faal hentbol kulübü branşını açtı. Açtığı yıl Adana birincisi oldu Seyhanspor. O sene Ankara’da Türkiye Şampiyonası’nda kentimizi temsil etti, şampiyonaya damgasını vurdu,. Bir de yönetim kurulu karar alarak Türkiye Şampiyonası’nda (en iyi iki takımın antrenörünü konuşturalım) demişlerdi. O zaman TV’ler paket yayın yapıyordu. Ankara MKE takımı birinci olmuştu. Bir de Seyhanspor antrenörü olarak beni ikinci olarak konuşturdular. Kahveye çok gidermiş. Ben bilmiyordum. Sporculardan öğrendim. Gözlük Ali abi diye bilinen bir büyüğümüz vardı. (Malkoç Ali) Kulübün de başkanlığını yapmış bir ağabeyimizdi. Hoşgün oynamayı çok severmiş. (Ali abi Ali abi TV’lerde hentbolü naklen veriyor, Seyhanspor lafı ediyorlar) demişler. Haydi gidin oradan. Kaldı kaldı da Bizim Seyhanspor’a mı kaldı TürkiyeTelevizyonuna konuşmak. ‘İnanmıyorsan bak’ deyip elinden kağıdı almışlar. İzledikten sonra, ‘Allah Allah. Seyhanspor’un büyüklüğüne bakın Türkiye konuşuyor…’ gibi anılarım var.

Reha kardeşim de onu aratmayacak kadar faal. Kendisini takip ediyorum. Eskişehir, İstanbul, Ankara gibi yerlerde Adana’yı söylemiyorum zaten Adana’dan eksik olmaz,  çok güzel temsil ediyor. Dedesinin isminin yaşaması için de bu kadar güzel organizeyi yapmak için gayret sarfediyor, Cemiyetimiz de tüm bünyeleri ve başkanımız olmak üzere bu olayı kucaklıyor. Ben huzurunuzda Cemiyet başkanımızı ve üyelerimizi kutluyor, teşekkür ediyorum” diyerek, duygularını dile getirdi.

Toplantıda söz alan ÇGC üyesi Ramazan Şanıvar da konuşmasında, “ Rahmetli Osman ağabeyimiz çok değerli bir insandı. Gazetecilikte de sporda da model alacağımız bir insandı. 1992 yılında Cumhuriyet Gazetesi Güney İlleri Bürosu’nda spor sorumlusuydum. Adana’da Sporun Dünü ve Bugünü adlı bir kitap çıkardım. Osman abi ilerlemiş yaşına rağmen her branşta donanımıyla bilgisiyle çok katkı sağladı. O kitabın büyük bölümü Osman abimin bilgisiyle, katkısıyla gerçekleşti. Torunu Reha’yı da kutluyorum. Dedesini ihmal etmiyor, gündeme getiriyor, doğrusunu yapıyor. Biz de unutmuyoruz Osman abiyi…” dedi.

Toplantıda söz alan Günaydın Adana Gazetesi Spor Müdürü Hüseyin Sungur da merhum Osman Yereşen’le birlikte çolaştığını, çok güzel anılara sahip olduğunu belirterek, renkli kişiliği ve nüktedanlığı ile merhum Osman Yereşen’in her zaman kalplerde yer edeceğine ve unutulmayacağına dikkat çekti.

Çukurova Gazeteciler Cemiyeti’ndeki etkinliği tertipleyen Osman Yereşen’in torunu Ahmet Reha Yereşen de konuşmasında, çok duygulandığını belirterek, katılımcılara teşekkür etti. Reha Yereşen, “Dedem  eminim bulunduğu yerde sizleri izliyor, bundan da çok büyük keyif alıyordur. Dedemle ilgili en güzel şeyleri sizler söylediniz. Benim söyleyecek fazla bir şeyim yok. Sizler onunla beraber yaşadınız, ben sadece torunu olarak böyle bir dedeye sahip olduğum için çok büyük bir mutluluk duyduğumu ifade etmek isterim. İyi bir Atatürkçüydü, demokrattı, iyi bir  müslümandı. Ondan çok şey öğrendim. İnsanların fikirlerine düşüncelerine saygı duyar değer verirdi, söyleyeceklerim bundan ibaret..” diyerek, tüm katılımcılara teşekkür etti.

 
 

Başa dön tuşu