GENEL

Rotary’lerden Basın Özgürlüğü ziyareti

Çukurova Gazeteciler Cemiyeti Kültür ve Sosyal Tesisleri’nde gerçekleşen ziyarette, Adana Taşköprü Rotary Kulübü Başkanı Serdar Aydın ve  Adana 5 Ocak Rotary Kulübü Başkanı Okan Ejder, demokrasilerde 4.güç konumunda olan basının özgür olmasının ülkenin gelişmişliği ve çağdaşlaşmasıyla doğru orantılı olduğunu, basının özgürce görevini yerine getirmesi için toplumun tüm kesimlerine görev düştüğünü, basının halkın müşterek sesi olmasının yanı sıra haber alma ve haber verme hakkının kullanılmasında da çok önemli görevler üstlendiğine dikkat çektiler.

Adana Taşköprü Rotary Kulübü Başkanı Serdar Aydın, yaptıkları çalışmalar ve Taşköprü Rotary Kulübü hakkında bilgi verirken, “Çukurova Gazeteciler Cemiyeti ile birlikte çalışmaktan, bilgi alışverişinde bulunmaktan mutluluk duyarız.  Taşköprü Rotary Kulübü olarak bugüne kadar yaptığımız çalışmaların halka duyurulmasında yerel basınımızın desteğini yadsıyamayız. Önümüzdeki süreçte de projelerimizin gerçekleşmesinde ve halka duyurulmasında aynı şekilde katkı sunulacağını, birlikte güzel işler yapacağımızı umut ediyoruz” dedi.

Adana 5 Ocak Rotary Kulübü Başkanı Okan Ejder de yaptığı konuşmada; 24 Temmuz Basından Sansürün Kaldırılışı’nın 111.yıldönümünde, bu önemli günde başkanımız ile birlikte olmak istedik. Basının çok zor koşullarda görev yaptığını, imkanlarının her geçen gün daraldığını, maliyet girdilerindeki artışın yanı sıra ekonomik gelir kaynaklarının azalmasıyla birlikte çok zor günler yaşadıklarını bizler de gözlemliyoruz. Basın; günlük hayatımızın bir parçası. Dünyanın giderek küçüldüğü günümüzde sağlıklı bilgi kanallarına ve doğru ve objektif haberciliğe daha çok ihtiyacımız var. Bu yüzden; objektif, tarafsız, doğru habercilik yapan özgür basına hepimizin ihtiyacı var. Basın özgürlüğünün kısıtlanması ve sansür girişimleri asla doğru değil. Basınımızın 111 yıl önce olduğu gibi bugün de aynı özgürlükleri kullanabilmesi ve özgürce yayın hayatını sürdürmesi en büyük temennimiz” diye konuştu.

Çukurova Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cafer Esendemir de ziyaret sırasında yaptığı konuşmada; sivil toplum örgütlerinin toplumsal yaşamda önemli olduğunu, halkın yararına geliştirilecek tüm çalışmalara basın olarak destek olmaktan mutluluk duyduklarını ifade ederek, ülkemizin basın özgürlüğü açısından dünya sıralamasında çok gerilerde kaldığını, bu tablonun ülkemize yakışmadığını söyledi. Başkan Esendemir; 24 Temmuz’ların günümüzde bayram olmaktan çıktığını, DAYANIŞMA ve MÜCADELE GÜNÜ olarak değerlendirildiğini söyleyerek, “Toplumun tüm kesimlerinin özgür basına ihtiyacı var. Basını özgür olmayan toplumlar asla özgür olamaz. İfade ve düşünce özgürlüğünün gerçek anlamda yerine gelebilmesi aynı zamanda basın özgürlüğüyle eşdeğerdedir. Her geçen gün çok zor şartlar altında yayın hayatını sürdüren Türk Basınının içinde bulunduğu sıkıntıların bir an önce giderilmesi, basın özgürlüğü önündeki yasal engellerin ortadan kaldırılması, bu yöndeki ceza maddeleri, uygulamalar ve genelgelerin iptal edilmesi gerekmektedir” şeklinde konuştu.

Başkan Cafer Esendemir daha sonra; Adana Taşköprü Rotary Kulübü ile Adana 5 Ocak Rotary Kulübü Başkanlarına, ÇGC Kültür ve Sosyal Tesisleri’ni gezdirerek, mekan hakkında açıklamalarda bulundu.

Başa dön tuşu