YAŞAM

Şahin Bilgiç Dünya Ülkelerine Türkiyeyi Anlattı

TOBB’un gözlemci üye, onursal üye, strateji ortağı ve Türkiye’deki tek resmi temsilcisi olduğu İber- Amerika Ticaret Odaları Birliği (AICO)’ya katılan TOBB Yönetim kurulu Üyesi ve Adana Ticaret Borsası Başkanı Şahin Bilgiç, Türkiye ekonomisinin en zor testten geçtiğini ve 15 Temmuz FETÖ darbe girişimiyle karşı karşıya kaldığını anlattı.

İspanya’nın Sevilla şehrinde gerçekleştirilen İber- Amerika Ticaret Odaları Birliği (AICO)’nun 43. Genel Genel Kuruluna Türkiye’yi ve TOBB’u temsilen katılan TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Şahin Bilgiç, AICO Dönem Başkanı ve San Tiago Ticaret Odası Başkanı Peter Hill’in yanı sıra Uruguay, Sevilla, Meksika, Brezilya, Arjantin, Bolivya, Kolombiya, Panama, Dominik Cumhuriyeti, Nikaragua, İspanya, İtalya gibi ülkelerin ticaret birliği başkanlarıyla bir araya gelerek Türkiye’nin bu ülkelerle olan ikili ticari ilişkileri ve ticaretin önündeki engelleri değerlendirdi.

DARBEYE İLK KARŞI ÇIKAN SİVİL TOPLUM KURULUŞU OLDUK
AICO 43. Olagan Genel Kurulu’nda konuşma yapan Şahin Bilgiç, TOBB’un yapısı ve çalışmaları hakkında bilgi verdi. Daha sonra Türkiye’nin 15 Temmuz’da FETÖ örgütünün darbe girişimiyle karşı karşıya kaldığını anlatan Bilgiç, “Destek mesajları gönderen çok değerli kurum ve kuruluşlara yürekten teşekkür ediyorum. Gerçekten de 15 Temmuz bizim için bir dönüm noktasıdır. Darbeciler sokağa çıkar çıkmaz, karşısında milletimizi buldu. Bu süreçte başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere, Başbakanımız, siyasi parti liderleri milletimize örnek oldular, müthiş bir birliktelik sergilediler. Türk özel sektörünün temsilcisi olarak TOBB da, darbe karşısında çok net bir duruş ortaya koydu. Yaşananların bir darbe teşebbüsü olduğu anlaşılır anlaşılmaz, darbeye ilk karşı çıkan Sivil Toplum Kuruluşu olduk” dedi.

TÜRKİYE İLE İŞ YAPMAK BUGÜN DÜNKÜNE GÖRE DAHA KAZANÇLIDIR
Türkiye ekonomisinin dünyanın görebileceği en zor stres testinden başarı ile çıktığını bildiren Şahin Bilgiç, son bir buçuk yılda yaşananlara ilişkin şu bilgileri verdi: “Arka arkaya iki seçim süreci yaşadık. 3 milyon Suriyeli mülteci kardeşimizi ağırlamaya, mülteci çocukların eğitimleri dahil her türlü ihtiyaçlarını karşılamaya devam ettik. Komşularımızda ciddi istikrarsızlık var. Bütün bunların üstüne 15 Temmuz’da darbe girişimi yaşadık. Ama değerli dostlarım, bütün bunlara rağmen ekonomimiz asla sarsılmadı. Türkiye ekonomisi coğrafyamızda yaşananlara rağmen güçlü; çünkü biz yıllardır yaptığımız ekonomik reformlarla ekonomimizi sağlam ve istikrarlı hale getirdik. Makroekonomik dengeleri, bütçeyi iyi yönettik. Girişimcinin önünü açtık. Türkiye’yi bir cazibe merkezi, bir üretim ve ihracat üssü haline getirdik. Coğrafyamızda yaşanan sıcak gelişmelere rağmen, hükümetimiz son 3 ayda iki büyük ekonomik reform paketi açıkladı. Özel sektör olarak istediğimiz düzenlemeleri hayata geçirdi. İşte o yüzden şunu güvenle söylüyoruz: Türkiye ile iş yapmak bugün dünküne göre daha kazançlıdır”

İBER-AMERİKA ÜLKELERİ İLE EKONOMİK İLİŞKİLERİ GELİŞTİRME İSTEĞİ
TOBB olarak, Türk firmaları tarafından henüz tam anlamıyla keşfedilmemiş olan İber-Amerika ülkeleri ile ekonomik ilişkilerin geliştirilmesine büyük önem verdiklerini anlatan Bilgiç, “Genellikle resmi ziyaretler kapsamında düzenlenen iş forumlarında iki tarafın firmaları bir araya gelme imkânı buluyor. Ancak bütün bu temaslar sürdürülebilir bir şekilde işleyen kurumsal mekanizmalara dönüştürülemediğinden, üzülerek söylüyorum ki, istenen ölçüde başarı da elde edilemiyor. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği olarak İber-Amerika ülkelerindeki ortaklarımız ile uzun vadeli kalıcı yapılar oluşturmak arzusu içerisindeyiz. Girişimcilerimizi, işadamlarımızı bilgilendirmek, ülkelerimizin potansiyelini açığa çıkarmak noktasında yapılacak çalışmalarda sizlerin desteklerine ihtiyacımız var. Burada AICO gibi son derece başarılı ve kapsayıcı bir mekanizma devreye giriyor. Bu yüzden AICO’nun 2018’deki Genel Kurul’una TOBB olarak ev sahibi olmak istediğimizi buradan dile getirmek istiyorum” diye konuştu.

Başa dön tuşu