GENEL

Şanlıurfa Fıstığı Masalı

 “Urfa Fıstığı Masalı” adlı kataloğda; Şanlıurfa fıstığı fidelerinin toprakla buluşmasından, yemeklere ve tatlılara malzeme oluncaya kadar geçirdiği tüm aşamalar sanatsal fotoğraflarla anlatılıyor.

 

Klasik belediyecilik hizmetlerini yanı sıra sosyal ve kültürel faaliyetleriyle sosyal belediyeciliğin tüm gereklerini yerine getiren Şanlıurfa’nın Birecik ilçe belediyesi, kentin ve ilçenin değerlerine sahip çıkmaya devam ediyor. 

 

Geçen yıl Birecik patlıcanını tescil ettiren Şanlıurfa’nın Birecik İlçe Belediyesi bu kez Şanlıurfa fıstığına sahip çıktı.

 

KAYNAK KİTAP NİTELİĞİNDE

Birecik Belediye Başkanı Av. M. Faruk Pınarbaşı, kaynak kitap niteliğinde, 100 sayfa, renkli, Türkçe ve İngilizce olarak yayınlanan kataloğun önsözünde; bu eseri yayınlamaya neden ihtiyaç duyduklarını anlattı. 

 

Başkan Pınarbaşı, “Bu masalı herkese anlatalım” vurgusunun yer aldığı önsözde, Türkiye’nin toplam fıstık üretiminin yüzde 57’sinin Şanlıurfa’da yetiştiğini, Şanlıurfa’da yetişen fıstığın yüzde 46’sının da Birecik’e ait olduğunu bildirdi. 

 

Başkan Pınarbaşı, bir başka ifadeyle; Şanlıurfa il genelindeki 18 milyon fıstık ağacının 8 milyon 300 bin adedi Birecik sınırlarında bulunduğu vurgusunu yaptı.

 

MASAL GİBİ

Fıstığın bir masal gibi fotoğraflandığı katalogda, fıstıkla ilgili istatistik bilgilerin de yer aldığını vurgulayan Başkan Pınarbaşı, “Balıklıgöl’ü, insanlık tarihini yeniden yazan Göbeklitepe kalıntıları, Sabır Makamı ve daha birçok tarihi değere sahip olan Şanlıurfa’mız aynı zamanda bir gastronomi kenti.  Çiğköftesi, isotu, lahmacunu, patlıcanlı kebabı, ciğeri ve Urfa ekşilisi gibi lezzet harikası mutfağı ile değerine değer katan Şanlıurfa, Türkiye’nin toplam fıstık üretiminin de yarıdan fazlasını karşılıyor. Ancak, bugüne kadar adı Antep gibi fıstığı ile hiç anılmadı. Neden? Çünkü birçok değerimize olduğu gibi fıstığa da sahip çıkılmadı bugüne kadar…” dedi.

 

NEDEN BİRECİK?

 Kentin ekonomisinde önemli bir yere sahip olan fıstığın hak ettiği değeri görebilmesi için tanıtım atağı başlattıklarını belirten Birecik Belediye Başkanı Av. M. Faruk Pınarbaşı, şunları kaydetti:

“Burada yaşayan insanların büyük çoğunluğu ekmeğini fıstıktan kazanıyor. Ancak, maalesef fıstık hak ettiği değeri göremiyor. Fıstık üreticisi devlet desteklerinden yararlanamıyor. Fıstık üreticisinin sorunu, tüm Bireciklilerin sorunu. Dolayısıyla bizim de sorunumuz. ‘Söz uçar, yazı kalır’ düşüncesiyle, bir yandan fıstığın Urfa fıstığı olarak markalaşmasına katkı sunmak, diğer yandan sorunlarına ve üreticinin beklentilerine bu katalog ile dikkati çekmek istedik.”

 

FOTOĞRAFÇILAR VE SPONSORLARA TEŞEKKÜR

Başkan Pınarbaşı, önsöz mesajının sonunda, fıstığın üretimden tüketime kadar tüm aşamalarının fotoğraflanmasına katkı sunan Şanlıurfalı fotoğrafçılar Yasin Küçük, Bünyamin Çadırcı, Sedat Basmacı, İsmail Çölkesen ve Murat Bingöl ve Dilek Akın ile sponsorlar Park Mirkelam, Pınarbaşı Fıstık, Bayboran, Beşler Grup, Pepsi, Nestle ve Bakanlar Et’e teşekkür etti.

 

BAHÇELERDEN SOFRALARA

“Bahçelerden Sofralara Urfa Fıstığının Yolculuğu”nun sanatsal fotoğraflarla anlatıldığı katalogda,  fıstık fidelerinin toprakla buluşmasından, tatlılara ana malzeme, yemeklere tat ve çerezlik olarak tüketimine kadar geçirdiği aşamalar görsel şölen sunan fotoğraflarla anlatılıyor. 

 

FISTIK NEDEN DESTEKLENMELİ?

Fıstık işleme tesislerindeki sürecin ardından, fıstığa dair tüm bilgilerin istatistik verilerle yer aldığı katalogda,üretimden ihracata, üretici ve ihracatçı sorunlarına kadar her detaya yer verilerek,  Şanlıurfa fıstığının devlet tarafından neden desteklenme kapsamına alınması gerektiği gerekçeleriyle açıklanıyor..

Başa dön tuşu