YAŞAM

Su ticari mal olarak görülmemelidir

DR. TATAR “TÜRKİYE’NİN SU POTANSİYELİ YILLIK 112 MİLYAR M3’TÜR”

Su potansiyeli hakkında bilgi aktaran JMO Adana Şube Başkanı Dr. Tatar, “Günümüz teknik ve ekonomik şartları içinde tüketilebilecek yerüstü suyu potansiyeli; yurt içindeki akarsulardan 95 milyar m3, komşu ülkelerden yurdumuza gelen akarsulardan 3 milyar m3 olmak üzere yılda ortalama toplam   98 milyar m3`dür. 14 milyar m3 olarak belirlenen yenilenebilir yeraltısuyu potansiyeli ile birlikte ülkemizin tüketilebilir yerüstü ve yeraltısuyu potansiyeli yılda ortalama toplam 112 milyar m3 olmaktadır” dedi.

 

“TÜRKİYE SU AZLIĞI YAŞAYAN ÜLKE KONUMUNDADIR”

Türkiye’nin bilinenin aksine “Su azlığı yaşayan ülke” konumunda olduğuna dikkati çeken Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Adana Şube Başkanı Dr. Mehmet Tatar şöyle konuştu;

“Kişi başına düşen yıllık kullanılabilir su miktarımız yaklaşık 1.500 m3 civarı ile, ülkemiz su azlığı yaşayan bir ülke konumundadır. 2030 yılı için kişi başına düşen kullanılabilir su miktarının 1.000 m3/yıl civarında olacağı ve Avrupa Çevre Ajansı‘nın hazırladığı raporda da 2030 yılında Türkiye‘nin pek çok bölgesinde orta ve yüksek seviyelerde su sıkıntısı yaşanacağına dikkat çekilmektedir. Bu durum, sanıldığının aksine, Türkiye`nin yakın gelecekte ciddi su sorunları ile karşılaşmaya aday bir ülke olduğunu göstermektedir.

 

“ADANA VE ÇEVRESİNDE TATLI SU KAYNAKLARI KİRLİLİK TEHDİDİ ALTINDA”

Adana ve çevresi, Berdan, Seyhan ve Ceyhan nehirlerinin varlığı ve yıllık 500 milyon m³ yeraltısuyu potansiyeli ile en önemli su alanlarından birini oluşturur. Adana ili toplam su kaynakları potansiyeli 15.844 milyon m³ /yıldır. Bölgemizde bol su kaynaklarının olmasına karşın, tatlı su kaynaklarının kirlilik ve diğer nedenlerle tehdit altında olması su kaynaklarının rasyonel kullanımını ve korunmasını zorunlu kılmaktadır. Bu nedenle yürürlükte  bulunan Su Kirliliği Kontrol Yönetmeliği ilkelerine titizlikle uyulmalıdır. Özellikle Çatalan Baraj gölünden içme suyu sağlanması nedeniyle baraj çevresindeki koruma alanlarının güvence altına alınması ve yetki boşluğunun giderilmesi gerekmektedir”

 

“SU VARLIĞIMIZI KORUMAK VE YARARLI ŞEKİLDE KULLANMAK ZORUNDAYIZ”

Doğal zenginlik olan su varlığının korunması ve  yararlı bir şekilde kullanılması gerektiğine işaret eden  JMO Adana Şube Başkanı Dr. Mehmet Tatar “Bu konuda ilgili kurum ve kuruluşlar ile tüm halkımızın üstüne düşen görevi yerine getirmesi ve gelecek kuşaklara daha temiz ve yeter miktarda suyu bırakmamız zorunlu bir görevdir” diye konuştu. Dr. Tatar şöyle devam etti;

“Sonuç olarak, sınırlı olan su kaynaklarımız, hızlı ve çarpık kentleşme, nüfus artışı, endüstriyel faaliyetlerinin doğurduğu çok çeşitli katı ve sıvı atıklar, katı atık depolama yerlerinin yeraltısuyu rezervuarlarının beslenme alanlarında seçilmesi, su havzalarının imar planlarına açılması, tarım alanlarında bilinçsiz gübre ve tarım ilacı kullanılması yerüstü ve yeraltısuyu kalitesini ciddi olarak tehdit etmekte ve  su kaynaklarımız hızla kirletilmektedir. Suların da bir gün çeşitli nedenler ile tükenebileceği gerçeğinden hareketle insanlarda "su tasarrufu" bilinci oluşturulmalı, bu kültürü oluşturma ve geliştirme amacıyla içme, kullanma, sulama, endüstri vb. her alanda, toplumsal eğitime önem verilmelidir”

“JEOLOJİ MÜHENDİSLERİOLARAK SUYUN TİCARİ MAL OLARAK GÖRÜLMESİNİ İSTEMİYORUZ”

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Adana Şube Başkanı Dr. Mehmet Tatar, sözlerini şöyle tamamladı;

“Jeoloji Mühendisleri Odası olarak Dünya Su Günü‘nde bir kez daha ifade ediyoruz ki; tarih boyunca insanların ve uygarlıkların gelişiminin en önemli unsurlarının başında gelen tatlı suların araştırılması, entegre su yönetimi anlayışıyla kullanılması, ticari bir mal olarak görülmeden kamusal bir miras olarak geleceğe korunarak bırakılması yaşamsal bir öneme sahiptir”

Başa dön tuşu