GENEL

TARIMDA ÜRETİME DEVAM TEDBİRLERİ

Bu süreçte ilk planda sağlık sektörü öne çıkmakla birlikte, bu kriz tarımın, gıda yönünden taşıdığı önemle birlikte sektörü öne çıkarmıştır. Tarım bu savaşta sağlıkla birlikte öne çıkan sektör olmuştur.

 

Üretim ve tedarik zincirinin kesintisiz devam etmesi insan sağlığı ve beslenmesi açısından zorunlu hale gelmiştir. Uzun yıllardır zor şartlarlar altında üretime devam etmeye çalışan çiftçilerimize yönelik ek tedbirler gerekmektedir. 

 

Bu nedenle; Üreticilerin bu dönemde başlayan ekim-dikim dönemi başta olmak üzere tohum, ilaç, gübre gibi ihtiyaçları için ek finansman sağlanmalı. 

Üreticilerin mevcut borçları salgından 1 yıl sonraya ertelenmeli.

Ödenemeyen 2019 yılı pamuk primleri ve süt buzağı desteklemeleri bir an önce ödenmelidir. 

Sektörde istihdam kaybını etkileyecek tedbirler alınmalı, yevmiyeli işçiler ve mevsimlik tarım işçileri için barınma ve sağlık koşullarını kapsayacak projeler yapılmalıdır. 

Bakanlığımızca yayınlanan 2018/17 nolu tebliğ ile tarımsal faaliyet yapılmakta olduğu aynı parsele 3 yıl üst üste aynı ürünü ektiği takdirde desteklemeden faydalanamaktadır.Yaşadığımız kriz nedeniyle bu kararın en azından bu yıl ertelenmesi üretim açısından olumlu olacağı kanısındayız. 

Başa dön tuşu