SEYHAN

Tarihi Kentler Birliği Özendirme Yarışmasında Seyhan Belediyesi’ne ‘Proje Ödülü’

Tarihi Kentler Birliği Özendirme Yarışmasının kazananları, ÇEKÜL Vakfı ve Akdeniz Tanıtım işbirliğinde düzenlenen YAPEX Restorasyon Fuarı’ndaki törenle ödüllerini aldı. Her yıl restorasyon ve yapı sektörüyle; tarihi belediyeleri, akademisyenleri ve uzmanları biraraya getiren fuar kapsamında düzenlenen “Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması”na 47 belediye 83 proje ile katıldı. Yarışmaya katılan belediyelerin ödül aldığı koruma projeleri YAPEX Fuarı’ndaki Yarışma Sergisi’nde katılımcılarla paylaşıldı.

Seyhan Belediyesi’nin Av. Turan Arun Sokağı Sağlıklaştırma Projesine kamusal mekanlar yaratmaya dayalı proje anlayışı, nitelikli tasarım önerileri, kapsamlı biçimde detaylandırılmış proje çözümleri ve kentsel koruma sorunlarına bütüncül, stratejik bakış açıları nedeniyle TKB Jürisi tarafından proje ödülü verildi.

KARALAR: TARİHİMİZE SAHİP ÇIKMAYA DEVMA EDECEĞİZ

YAPEX Fuarı’nın tarihsel ve kültürel dokunun Türkiye’de yaşatılmasıyla ilgili çok büyük bir görev yaptığını söyleyen Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar geçmişi 8 bin yıla dayanan Adana’nın tarihi yerlerini onarıp turizme kazandırmak çalışıp Adana’nın tarihine sahip çıkacaklarını söyledi. Başkan Karalar ”Adana’nın tarihi yapılarının korunmasına büyük önem gösteriyoruz. Geçmişi uzun yıllara dayanan Adana’nın tarihi yapılarını korumak için canla başla çalışıyoruz. Özellikle bu anlamda göreve gelir gelmez belediye bünyesinde kısa adı KUDEB olan Koruma Uygulama ve Denetleme bürosunu kurduk. Yaptığımız çalışmalar bu işin otoritelerinden ve halktan takdir görüyor. Bunun sonucu olarak alınan ödüller bizleri daha çok çalışmak için kamçılıyor” ifadelerine yer verdi.

YURDUMUZ DİYEBİLMEK İÇİN ÖNCE YURTTAŞ OLMAK GEREKİR

Törende Kültürel miras ve işlevlendirmenin önemine dikkat çeken ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen “Tüm kesimleri bir araya getirmeyen bir ulus yarınlarını güçlü kılamaz. ÇEKÜL Vakfı’nın 26 yıldır vurguladığı kamu-yerel-sivil-özel işbirlikleri artık kurulmaya başladı. Ne yaparsak yapalım kültüre pay ayırmak zorundayız. Özel sektör de dahil olmak üzere önceliğimiz kültür olmalıdır. 6 yıldır Antalya’da düzenlediğimiz YAPEX Restorasyon Fuarı’nın boyutu her geçen gün artıyor. Bu toplantılarda aklımızı, beraberliğimiz ve mutluluğumuzu paylaşıyoruz. Tarihi Kentler Birliği’nin 15 yıldır devam eden ‘Özendirme Yarışması’na ilk başladığımızda koyduğumuz hedefler çok da anlaşılmamıştı. Ama şimdi ismini neden ‘ Özendirme Yarışması’ koyduğumuz aldığımız sonuçlardan ve yerel yönetimlerin kültürel miras alanında yürüttükleri başarılı çalışmalardan anlaşılıyor. Anadolu topraklarındaki bu büyük kültürün sahibi olduğunu yerel yönetimler fark etmeye başladı. Bu nedenle hemşehrilik kültürünü hatırlayanlar kentlerini geleceğe taşıyabilir. Yurdumuz diyebilmek için önce yurttaş olmak gerekir.” dedi.

Başa dön tuşu