GENEL

Tarımın başkenti Adanalı üreticilerimiz cesurdur

OSMAN BAĞIŞ, “AMBARIN ANAHTARI KİMDEYSE GÜÇ ONDADIR”

ATB 20. Olağan meclisi Adana Ticaret Borsası Kompleksinde üyelerin tamamının katılımıyla gerçekleşti. Oturumu açan Meclis Başkanı Osman Bağış, buğday üreticilerine diğer ürünlere göre pozitif ayrımcılık yapılması gerektiğinden söz etti. Bağış, konuşmasında “Bölgemizde ekilen tarla ürünlerinden buğday, ayçiçeği, mısır, pamuk ve soyada bu yılın hasadını tamamlamış bulunmaktayız. Bu ürünlerin tarla verimleri geçmiş yıllara göre ortalamanın altında kalmıştır. Özellikle pamuk’ta hem verim hemde fiyatın düşük olması üreticisini üzmüştür. Narenciyede yapılan topyekün mücadele Akdeniz Sineği zararlısına karşı büyük başarı elde edilmiştir. İhracata giden narenciyede sorunla karşılaşılmaması üreticiyi memnun etmiştir. İnsanlık için en stratejik ürün olan buğdayın bölgemizde ve ülkemizde üretiminin arttırılması gerekmektedir. Bölgemizde A.99 buğday şuan 1700-1750 TL fiyatlara yükselmiştir. Buğday üreticisine pozitif ayrım yaparak desteğin ciddi şekilde arttırılması gerekmektedir. ‘Ambarın anahtarı kimdeyse güç ondadır’ derler. Ambarların dolu olması dileğimdir.” dedi.

 

ŞAHİN BİLGİÇ, “PRİMLER ERKEN ÖDENMELİ”

Gündem gereği konuşan ATB Başkanı Şahin Bilgiç, “Tarım önemli ve bu önem her geçen gün artıyor. Bereketli topraklarımızda gözardı edilmeden en güzel şekilde tarımın yapılması gerekiyor. Üreticilerimiz bunu en güzel şekilde yapıyor ama enflasyonun, girdi maliyetlerinin, fiyat artışlarının karşısında boğulmaması lazım. Her şey pahalı. Çözüm üretilmesi destek verilmesi lazım. Tüm bu pahalılığa karşı tarımı yapan insanlar cesur insanlardır. Bu cesur insanlarımıza hükümetimizin destekleri var ama yeterli olacak Tarım Kredileri ve gübre fiyatlarında uygun fiyat desteklerini 2020 yılında bekliyoruz. Katkı sağlandığında tarımda ihracatımız artar. Hatta ithal ettiğimiz ürünlerin bir çoğunuda bu topraklarda yetiştiririz.”

 

“Buğday bu yıl iyi prim yaptı. Fiyatında yüzde 30-35 artış var. Buğdayımız turfanda olduğu için hem maddi açıdan hemde Türkiye’nin ihtiyacının karşılanmasında önem arzediyor. Buğdayın ekim alanlarına pamuk, soya, ayçiçeği gibi farklı ürünler ikinci ürün olarak ekilmektedir. Bu açıdan da önemlidir. Narenciye hem hasadı hemde ihracatıyla iyi gidiyor. Tohumu toprakla buluşturan insanlar yağış bekliyor.”

 

“2020 beklentilerimize bakıldığı zaman borsamızında paydaşı olduğu Tarımda Hayvancılık ve Su Ürünleri OSB’ler faaliyete geçecektir. Cumhurbaşkanımızın Tarım Şurası’ndaki konuşmasında bölgemizde kurulacak olan su ürünleri OSB’den bahsetmesi Adana için önemli bir şanstır. Bununla birlikte Adana Valimiz Mahmut Demirtaş’ın üstün gayretleri ve liderliğinde Tarım OSB, Gıda OSB, Su Ürünleri, hayvancılıkla ilgili OSB’ler 2020’de inşallah start alacaktır. Tüm bu çalışmalar bölgemizin tarım ve hayvancılık potansiyeline çok ciddi katkılar sağlayacaktır.”

 

“Ben buradan yetkililere seslenmek istiyorum; primleri 2020 yılının ilk aylarında açıklasınlar ki üreticiler ekim planlamasını ona göre yapsınlar. Binbir zahmetle, alın teriyle ekip biçtiklerini, üretim sonunda ne ile karşılacaklarını bilsinler. 2019 yılı ürünlerin tamamı bitti. Eğer tarımı canlandıracaksak, üreticiye can suyu vereceksek 2019 yılı desteklemelerini de çok geciktirmeden verilmelidir. En geç 2020 yılının ilk çeyreğinde ödenmesi üreticileri memnun edecektir. Bu konuyu hükümetimizin kendi programına alıp, değerlendirmelerini bekliyoruz. Tarım sektörünün milli ekonomideki yeri her geçen gün daha da artıyor. Gözardı edilmemeli, aksine sürdürülebilir olmalı, üretimi sağlayabilmek için gerekli tedbirler alınmalıdır.” Diye konuştu.

Konuşmaların ardından ATB meclis gündem maddelerine devam edildi.

Başa dön tuşu