SİYASET

TARSİM’le ilgili sorunlar tespit edilip çözüm üretilsin

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ile Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin yanıtlaması istemiyle Meclis'e soru önergesi sunup ayrıca Meclis Araştırması açılmasını isteyen Barut, "Ülkemizde meydana gelen ve tarımsal üretime çok ciddi zarar veren don, sel, kar, kuraklık, fırtına, heyelan, hortum, su baskını, aşırı sıcak ve poyraz gibi doğal afetlerde oluşan üretici mağduriyetinin daha etkin şekilde giderilmesi için TARSİM ile ilgili yeni düzenlemeye ihtiyaç vardır" dedi.
 

SORU ÖNERGESİ SUNDU, MECLİS ARAŞTIRMASI İSTEDİ
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ile Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin yanıtlaması istemiyle Meclis'e soru önergesi sunup ayrıca Meclis Araştırması açılmasını isteyen Barut, TARSİM ile ilgili yapısal düzenlemeye ihtiyaç bulunduğunu  dile getirdi. Türkiye genelinde 1 Haziran 2006 tarihinde Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) uygulamasının başladığını belirten Ayhan Barut, Tarım Sigortası Kanunu çerçevesinde tarım sigortası yaptıran üreticilere destek verildiğini anımsattı. Üreticilerin don, fırtına, kuraklık, sel, aşırı kar yağışı, heyelan ve hortum gibi doğal afetlerden büyük zarar gördüğünü aktaran Barut, ilgili yıl içerisinde tarım sigortası yaptıran çiftçiler için eksperler tarafından hasar tespit çalışmaları yapılıp dosyaları oluşturularak hasar tazminatlarının ödendiğini vurguladı.

 

"FIRTINA TEMİNATI YENİDEN TANIMLANMALI"
Bu sisteme karşın üreticilerin çok ciddi sorunlarla yüz yüze kaldığını ifade eden Ayhan Barut, şunları kaydetti:
"Her yıl ülkemizin değişik bölgelerinde çok sayıda don, su baskını, fırtına, heyelan, aşırı kar yağışı, aşırı sıcak ve kuraklık gibi olaylarla karşılaşıyoruz. Neredeyse son 2 yıldır Adana'da da aşırı yağış nedeniyle bir çok ekili-dikili tarım alanı zarar görmüş, don olayı ve aşırı sıcaklar nedeniyle tarımsal üretimimiz yara almış ve çiftçilerimiz mağdur olmuştur. TARSİM kapsamında hasarın karşılanma noktasındaki uygulamada üreticilerimiz; prosedürlerin zorluğu, bürokratik işlemlerin yarattığı güçlük ve eksperlerin gösterdiği tavır nedeniyle eleştirilerde bulunuyor. Sigorta sisteminin çiftçinin hasarını tam olarak karşılamaktan uzak olduğunu beyan edip iyileştirme, kolaylık ve daha çok destek bekliyorlar. Saatte 62 kilometre hız olarak hesaplanan ve buna göre düzenlenen fırtına teminatının 'saate 39 kilometre hız baz alınıp kuvvetli rüzgar' olarak yeniden tanımlanması itirazları ve bazı sorunları ortadan kaldıracaktır. Ayrıca Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı olmayan, sigortadan yararlanamayan üreticilerimizin varlığı da bir gerçektir. Üretici eleştirileri ve talepleri gözetilerek, kapsam dışında kalan çiftçilerin sisteme dahil edilmesiyle TARSİM için baştan aşağıya yapısal bir düzenlemeye ihtiyaç duyulduğu açıktır. Zaman yitirmeden bu konuda harekete geçilmelidir."

 

"KAÇ POLİÇE DÜZENLENDİ, NE KADAR TAZMİNAT ÖDENDİ?"
CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut'un, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ile Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin yanıtlaması istemiyle Meclis'e sunduğu önergede şu sorulara yanıt arandı:

 

"1- TARSİM uygulamasının başladığı 1 Haziran 2006 tarihinden bugüne kaç poliçe düzenlenmiştir? 2019 yılı toplamı ve 2020 yılının ilk dört ayı itibariyle düzenlenen poliçe sayısı kaçtır?
 

2- TARSİM poliçeleriyle ilgili 2019 yılı itibariyle kaç lira devlet desteği sağlanmıştır?
 

3- TARSİM poliçeleri kapsamında 2019 yılı ve 2020 yılının Ocak, Şubat, Mart ve Nisan aylarında ne kadar hasar tazminatı ödenmiştir?
 

4- TARSİM uygulamasının başladığı 1 Haziran 2006 tarihinden günümüze dek ülke genelindeki tarla, bahçe ve sera gibi tarım alanlarında 'doğal afet' olarak değerlendirilen kaç tane don, sel, su baskını, kar, kuraklık, hortum, heyelan, fırtına, aşırı sıcaklık, poyraz gibi olay meydana gelmiştir?
 

5- Ülkemizde 1 Haziran 2006 tarihinden bugüne ülke genelinde meydana gelen ve tarımsal üretime çok ciddi zarar veren don, sel, su baskını, fırtına, aşırı sıcaklık, poyraz gibi olaylarda ne kadar ürün zarar görmüş, söz konusu alanlarda ne kadarlık zarar oluşmuştur?
 

6- TARSİM'in kapsayıcılığı, prim desteği ve tazminat ödenmesi konusunda üreticiler tarafından dile getirilen eleştirilerin giderilmesi ve uygulamada karşılaşılan eksikliklerin düzeltilmesi hususunda bir çalışma yapacak mısınız?"
 

7- Saatte 62 kilometre hız olarak hesaplanan ve buna göre düzenlenen fırtına teminatının 'saate 39 kilometre hız baz alınıp kuvvetli rüzgar' olarak yeniden tanımlanması için bir çalışma yapacak mısınız?

Başa dön tuşu