SİYASET

TAŞERONDAN KADROYA GEÇİŞİ YAPILANLAR ORTADA KALDI

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, taşeron şirketlerden kadroya geçişi gerçekleştirilen ve sayıları en az 350 bin kişiyi bulan sürekli işçilerin, “2019 yılı için belirlenen asgari ücret artışından yararlanamayacağı” şeklindeki iddialara derhal açıklık getirilmesi gerektiğini söyledi. 

 

Gürer, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Aile ve Çalışma Bakanlığı arasında gerçekleştiği ileri sürülen ve kamuoyuna da yansıyan bir yazışmada 1603 liradan 2020 liraya çıkarılan asgari ücretten, taşeronken sürekli işçi kadrosuna geçen işçilerin yararlanamayacağı yönünde ifadeler bulunduğuna dikkat çekerek, “Bu iddialar doğru ise taşerondan kadroya geçen işçiler için ciddi bir mağduriyet oluşturur. Konuyla ilgili olarak yetkili kurumların hemen bir açıklama yapıp varsa sorunun giderilmesi için yeni bir düzenlemeye gidilmesi gerekir. Mevcut durum ciddi mağduriyet yaratıyor. Acilen kadro alan ve asgari ücretteki artıştan yararlanamayan çalışanların mağduriyetine çözüm getirilmelidir” dedi. 

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 2 Nisan 2018 tarihinde taşeron şirketlerden kadroya geçişi yapılan sürekli işçiler ile belediye şirket işçilerine yapılacak zamlarla ilgili olarak, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Aile ve Çalışma Bakanlığı arasında geçtiği ileri sürülen bir görüş yazısının, taşerondan kadroya geçen işçileri yeni asgari ücret konusunda endişeye sevk ettiğini belirtti. 

 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Hazine ve Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu Başkanlığının 29 Kasım 2018 tarihinde, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Çalışma Genel Müdürlüğü’ne verdiği görüş yazısında taşerondan kadroya geçen işçilerin, asgari ücretle ilişkisinin koptuğu bu nedenle söz konusu personele 1 Ocak 2019’da sadece yüzde 4 zam uygulanacağı ve bu personelin mali ve sosyal haklarının 30 Haziran 2020 tarihine kadar bu hükümler çerçevesinde belirlenmesi gerektiği yönünde ifadelerin yer aldığına dikkat çekti. 

 

Gürer, kadroya geçen sürekli işçiler ve belediye şirketlerine geçen işçilerin 6’şar aylık dilimlerle Yüksek Hakem Kurulu (YHK) kararıyla yürürlüğe giren toplu iş sözleşmesi hükümlerine göre 2019 ve 2020 yılları için yüzde 4+4 şeklinde zam alacak olmaları nedeniyle, bu işçilerin 2019 yılı için belirlenen yeni asgari ücretten yararlanamayacağı şeklinde yorumlanan bu yazışmalara bir an önce açıklama getirilmesini istedi. Ayrıca 2020 yılına kadar Kamu Toplu İş Sözleşmesinden de mahrum olan işçilerin durumunun derhal ele alınıp çözüm üretilmesini istedi.

 

Yazışmaların kamuoyuna yansımasının ardından ilgili hükümler çerçevesinde kadroya geçen taşeron işçilerin ciddi endişe yaşadığını anlatan  Ömer Fethi Gürer, “Yazışmalar, anlaşıldığı şekliyle uygulanacaksa taşeron işçiler çok büyük mağduriyet yaşarlar. Aile ve Çalışma Bakanlığının bir belediyeye verdiği görüş yazısı ve ardından Hazine ve Maliye Bakanlığı ile yaptığı yazışmadan ortaya çıkan mana, taşerondan kadroya geçen işçilerin yeni asgari ücretten faydalanamayacak olmasıdır. Asgari ücretin 2020 lira olarak belirlendiği 2019 yılında, taşerondan kadroya geçen işçiler için eski asgari ücret olan 1603 liranın üzerine yüzde 4 oranında zam yaparak yeni ücretleri belirlenmiş olacak ki bu, taşerondan kadroya geçen işçiler için çok büyük bir mağduriyet oluşturacaktır. Bu konuda ilgili bakanlıkların bir açıklama yaparak, taşeron işçilerin yaşadığı endişeni sonlandırması gerekiyor. Şayet ilgili hükümlerde taşerondan kadroya geçen işçilerin yeni asgari ücretten yararlanamayacakları yönünde bir düzenleme var ise bu düzenlemenin işçiler lehine yeniden oluşturulması ve taşerondan kadroya geçen tüm işçilerin yeni asgari ücretten faydalanmaları için bir an önce adım atılmalıdır” açıklamasında bulundu. 

Başa dön tuşu