SİYASET

TAŞERONLAR İÇİN AÇIKLANANLAR ÇÖZÜMDEN ÇOK KARIŞIKLIK ÜRETTİ!

Ömer Fethi Gürer, Belediyelerde, Belediye şirketlerinde çalışanların da taşeron olarak tanımlandığını ve bu düzenleme ile kadro beklentisi olan ve bu şekilde çalışan belediye çalışanlarının beklentisini karşılamadığını ifade etti. 

 

CHP’li belediyelerde çalışan şirket işçilerinin sendikalı olduğunun altını çizen Gürer, mevcut durumda da alt yüklenicinin kıdem ve benzer konularda haklarını alamadıkları durumlarda belediyelerin sorumlu tutulduğuna dikkat çekti.

 

450 bin belediye çalışanının kadro beklentisinin karşılıksız kaldığını söyleyen Gürer, belediye iştiraki çoğu şirketin kapandığını anımsatıp şu açıklamalara yer verdi; “Bu yol işçilerin tercih ettiği bir yol değildir. Taşeronun adı değişti, belediye şirket çalışanı oldu. Değişen bir durum yok. Aynı işi yapan  ve ücret alanla aynı durum beklentisi karşılanmadı. İl Özel İdaresi çalışanları için de benzer durum söz konusudur.

 

GEÇİCİ İŞÇİLER

 

Karayolları, Şeker Fabrikası, Çay Kur gibi  yıllardır 5 ay 29 gün çalışan işçilerin kadro beklentileri de karşılanmadı. Çalışma süreleri 9 aya çıkarılıyor ama bu karar işletmelere bırakılıyor.  6 ayda iş bitti, zorunlu 9 ay denmiyor ve burada yine Kıdem Tazminatı yok, kadro yok, güvence yok, işsizlik fonuna para kesilecek ama işçiye bu fondan işsiz kalınca destek yok. Kısacası bu işlerde çalışanların umutla beklediği kadroda sonuçsuz kaldı.

 

YAP İŞLETLER NE OLACAK

 

Kızılay, Aile Hekimi yanında çalışanlar, Yap İşlet ile Kamuda çalışanlarda kapsama dahil değil, Kamuda da durum netleşmiş değil,  özel sektör ise hiç konuşulmuyor, açıklamalar birbiri ile örtüşmüyor, tasarı bu haliyle dahi bilinmeyenleri içeriyor, kamuoyunda iki yıldır yaratılan beklenti kısmen bir iyileştirme içerse de eşit işe eşit kadro ve ücret beklentisinden eser yok.

 

TASARI  MECLİSE DÜZENLEREK GELMELİ

 

CHP Emek Bürosunca açıklandığı üzere düzenlemenin kimleri kapsayacağı   bir an önce açıklanmalı. KİT’lerde çalışan taşeron işçilerin  durumu netleştirilmelidir. İhale türüne bakılmaksızın, kamudaki tüm taşeron işçileri kapsamalıdır. Açıklamalarda yer alan güvenlik soruşturması ve sınav çalışanlar için gereksizdir. Sözlü sınav çalışanlar için bir ayrımcılık yolu olabilir. Taşeron işçi olarak çalışan, geçim zorluğu çeken  emeklilerin yeni uygulama ile işsiz kalacağı anlaşılmaktadır.

 

Taşeronda iken kazanılmış haklar korunmalıdır. Tasarı üç sendika ve kamu çalışanları platformu ile birlikte tartışılıp değerlendirilmelidir. Görünen o ki CHP ve kamuoyu baskısı ile bunalan hükümet bu bağlamda verdiği sözleri tutuyor görüntüsü vermeye çalışmaktadır ama kamuoyuna yansıdığı kadarı ile beklentilere uzak bir tasarı meclise gelecek. Söz verdiklerini değil günü kurtaracak bir çalışma taşeronun umudunu karşılıksız bırakmaktadır" dedi.

Başa dön tuşu