YAŞAM

Türkiye olarak iyi noktayız

Ortaya çıkan salgının ilk çıkış noktasından başlamak kaydıyla tüm dünyayı etkisi altına aldığını söyleyen Başkan Ay, bir kişi çok kişi durumuyla karşı karşıya olunduğunu ifade etti. Başkan Ay, "Dünya bu salgın ile bir imtihan içerisinde. Türkiye'de de bu salgının etkilerinin en aza indirilmesi, daha sağlıklı bir yol alınması için hükümetimiz, devletimiz başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere bakanlarımızla birlikte seferberlik ilan edildi. Tedbirler alındı. Vatandaşlarımızın mağdur olmaması için de hızlıca vatandaşımızın lehine olan uygulamalar da hayata geçiriliyor" dedi.

'CAN KAYIPLARI İÇİMİZİ ACITIYOR'

Tüm tedbirlerin alınmasına rağmen ortaya çıkan can kayıplarının içlerini acıttığını söyleyen Başkan Ay sözlerini şöyle sürdürdü:
"Tanı sayısının artması bizi huzursuz ettiği gibi bizi endişeye sevk ediyor. Ama dünya ile mukayese ettiğimizde şu anda içinde bulunduğumuz ortamdaki veriler Türkiye'nin çok iyi şartlarda olduğunu, alınan tedbirlerin sonuç verdiğini görüyoruz. Burada vatandaşlarımızın çok daha büyük hassasiyet göstererek 'Evde Kal' önerilerine ve tedbirlere sıkı sıkıya uyması lazım. Bunu da bütün eşine dostuna etrafına yansıtması lazım. İnşallah bu içinden geçtiğimiz zor dönemden vatandaşlarımızın itidalli davranışı ve tedbirleriyle en kısa zamanda atlatacağız.

'PARTİ ÇALIŞMALARIMIZI TEDBİRLERE UYARAK AKSATMADAN YAPIYORUZ'
Başkan Ay, parti çalışmaları hakkında ise "Adana'da dört ilçe kongresini icra etmiştik. Bundan sonraki süreçte yapmamız gereken kongreleri askıya aldık. Ve bu çerçevede de ilçe binalarımızda il binamızda elimizden geldiğince vatandaşlarımıza evde kalmalarını telkin noktasında teşkilat mensuplarımız aracılığı ile çağrılarımız oldu. Tabi il ve ilçe binalarımız da açık. Orada nöbet sistemi ile arkadaşlarımız duruyor. Vatandaşlarımızın bu süreçte ellerinden geldiğince evden çıkmamaları hem kendi sağlıkları açısından hem aile fertleri açısından hem de toplum açısından kıymetli olması sebebiyle bu şekilde çağrımız oldu. Ve teşkilat mensuplarımızda devam ettiriyorlar. Ev ziyaretlerimizi azalttık. Sosyal temasımızı azalttık. Ancak telefonla iletişim noktasında başta 65 yaş üstü üyelerimiz olmak üzere Adana'daki tüm üyelerimizi telefonla arayarak varsa bir ihtiyaçları, bir önerileri, bir sıkıntıları hem hal hatır sormak hem de ihtiyaçlarını not almak için teşkilatlarımız tüm üyelerimizle iletişim halindeler" dedi.

'KOZAN'DAKİ GÖRÜNTÜLERİ GÖRÜNCE DEHŞETE KAPILDIM'

Kozan Belediyesi Hayvan Rehabilitasyon ve Bakım Merkezi’nde yaşanan üzücü hadiseye de değinen Başkan Ay, hayvanlara yapılan eziyeti kınadıklarını ve ilgililerin cezalandırılması için sürecin sıkı takipçisi olacaklarını söyledi.

Başkan Ay, "Ben ilk kez sosyal medyadan bu görüntüleri görünce dehşete kapıldım, inanın tüylerim diken diken oldu. Videoyu da izleyemedim. Hemen bu olayı görür görmez ilçe Başkanımız Yusuf Bilgili'yi arayarak bu konuyla ilgili hemen bir tahkikat bir araştırma yapılmasını, ihtiyaçların neler olduğunun tespit edilmesi ve varsa sorumlularla ilgili Cumhuriyet Başsavcılığı suç duyurusunda bulunulması için bir talimatımız oldu. İlçe Başkanımız hemen olay yerine giderek ihtiyaçları belirledi. Ve bizde bu ihtiyaçların giderilmesi noktasında Yüreğir Belediyemiz ve İl Başkanlığımızla koordine ettiğimiz mamaları hemen hayvanlarımıza yetiştirdik.

Akabinde ilçe başkanlığımız aracılığı ile Cumhuriyet Başsavcılığına bu olaya sebebiyet veren hayvanlara eziyet veren işkence çektiren ve insanlıkla bağdaşmayan bu durumu ortaya çıkartan tüm ilgililer hakkında suç duyurusunda bulunduk. Aldığımız bilgilere göre kaymakamlıkta bu konuda idari bir soruşturma başlatmış. Bizim buna göz yummamız bizim bunu görmezden gelmemiz mümkün değil. Yapılan eziyeti kınıyoruz. Yapanlarında cezalandırılması için sürecin sıkı takipçisi olacağız" dedi.

YSK’NIN CEYHAN BELEDİYE BAŞKANI AYDAR HAKKINDA VERDİĞİ KARAR HUKUKU BİR KARARDIR
Yüksek Seçim Kurulu’nun CHP'li Ceyhan Belediye Başkanı Kadir Aydar'ın mazbatasını iptal etmesi konusunda da açıklamalarda bulunan Başkan Ay, hukukun alanına giren bir konunun sürekli farklı bir mecraya çekilmesini hayretle izlediğini söyledi.

"Bu süreçle ilgili ben bugüne kadar tek bir kelime açıklamadım. İlk defa sizlerin yayınında bir açıklama yapmış olacağım" diyen Başkan Ay, açıklamalarını şöyle sürdürdü:
"Her şeyden önce işin tanımlamasını doğru yapmamız lazım. Türkiye bir hukuk devleti. Bütün şahıslar makamlar, kurumlar, yöneticiler hukuk çerçevesinde, hukukun kendilerine tanıdığı haklar çerçevesinde iş ve işlem yaparlar. Hukukun tanımadığı, hukukun ön görmediği hukukun tasvip etmediği hiçbir şekilde yöneticilerin pozisyon alması, yöneticiliklerini devam ettirmesi beklenebilir bir davranış değil. Biz sadece ve sadece hukukun bize tanıdığı imkanlar çerçevesinde işlemlerimizi yapabiliriz.

‘İŞİN FARKLI MECRAYA ÇEKİLMESİNİ HAYRETLE İZLİYORUM’

Şimdi burada hukukun alanına giren bir konuyu ‘Siyasi darbedir. Siyaseten bizi alaşağı etmek istiyorlar. Siyasi rakiplerimiz bizi çekemiyorlar. Siyasi rakiplerimiz bize kumpas kurdular.’ Siyasi siyasi diye bu işin sürekli farklı bir mecraya çekilmesini ben hayretle izliyorum. Ve bu durumun kabul edilebilir bir tarafı söz konusu değil.

Tabi biz YSK’nın gerekçeli kararını görmedik. YSK’nın hangi saikle hangi gerekçelerle mazbatanın iptaline karar verdiğini Bilmiyoruz. Kısa karardan anlaşılmadığı için gerekçeli kararı görmemiz lazım. Bu gerekçeli kararı YSK açıkladığında tüm unsurları ile bu olayın iç yüzünü öğrenmiş olacağız.

Burada hukukçu olmam hasebi ile bir yorum yapacaksam eğer, temel mesele şu, Sayın Kadir Aydar’ın 2007 yılında işlemiş olduğu bir suçtan dolayı aynı dava dosyasında iki ayrı suçlama ile almış olduğu cezalar var. Bu cezaların yerine getirilme tarihleri 2018 yılı. 2018 yılında tamamlanmış. Şimdi burada 2018 yılında tamamlanan veya 2007 yılında verilen kararın daha sonra bozulup açılması suretiyle burada teknik olan kritik olan konu şu, memnu hakların yasaklanması. Memnu hakların yasaklanması durumu söz konusu oluyor. Bir insana bir ceza verildiğinde mahkeme kararında eğer ilgili kişi memnu haklardan yasaklı hale gelmiş ise bu kişi cezanın infazı bittikten sonra yasal süreler de gözetilmek suretiyle memnun haklardan yasaklı olma durumunun ortadan kaldırılması için aynı mahkemeden bir ek karar almak sureti ile memnu hakların iadesini alması lazım. Memnu hakların iadesini, kullanma hakkının iadesini aldığında bu kişinin seçilme yeterliliği ile ilgili ortada herhangi bir engel kalmıyor.

'MEMNU HAKLARINDAN YOKSUN BİRİNİ ADAY YAPAN CHP’DİR'

Türkiye’de Yüksek Seçim Kurulu’nun vermiş olduğu sayısız kararlar var. Şimdi memnu hakları iade edilmeden seçime giren veya seçime girdirilen bir şahıs kendi partisinin konusu olmayıp ta nasıl siyaseten rakip partinin konusu haline geliyor? Bunu anlamış değilim. Yani bir başka deyişle memnu hakların iadesi kararını almamış olup, seçimlere sokulan, seçimlere giren bir arkadaşın burada siyaseten bir ahlak veya  siyaseten hukuki bir doğruluk noktasında bir konuya oturtuyorsak bunun öncelikle CHP’nin bu konuyu irdelemesi lazım. CHP’nin yetkilileri memnu hakları iade edilmemiş bir kişinin seçime girmesini nasıl yorumluyor? Önce bunun bir cevabının verilmesi lazım. Burada YSK nın kararının hukuki olmadığını siyasi olduğunu söylemek. Tamamen siyasi popilizim ile söylenmiş bir durum olduğunu düşünüyorum ve durumu yadırgadığımı belirtmek isterim. İl Başkanı sıfatım ile yorum yapacaksam söylenenlerin tamamı abeşle iştigal bir konudur. Kaldı ki bunun örnekleri Türkiye’de sayısız kere var.

'ADANA BAROSU’NUN AÇIKLAMALARI ÇOK NEZAKETSİZ'

Bir diğer husus, Adana Barosu’nun hiç kendi alanına girmeyen, avukatların haklarını gözetmesi gerekirken kendi alanına konusuna girmeyen bir durumda tamamen eksik bilgiyle veya bilgisizlikle veya kasıtla veya başka bir saikle burada beyanat vermesi kamuoyunda Belediye Başkanı’nın elindeki yetkiler gasp ediliyor gibi ve bunun da hükümet tarafından AK Parti tarafından yapılıyor gibi ihtiyat verilmesi son derece yanlış. Kabul edilebilir bir şey değil. Ve çok nezaketsiz. Aynı şehirde yaşıyoruz, bunların bu söylemlerini esefle kınıyorum ve kabul etmiyorum."
Başkan Ay, Ceyhan Belediyesi ile ilgili bundan sonraki sürece ilişkin soruya da "Belediye Kanuni Amir Hükümleri gereği meclis içerisinden belediye başkanı seçilecek. Yani hukuk çerçevesinde meclis toplanacak ve belediye başkanı seçecek" dedi.

'EVDE KAL ADANA'
Evde kal Adana çağrısını da tekrarlayan Başkan Ay, "Bütün Adanalılar gibi ben de 'Evde Kal' çağrısına uyarak zorunlu haller dışında evde kalıyorum. Toplantılarımızı telekonferansla yapıyoruz. Zamanımı evde geçiyorum. Çünkü evde aile var. Evde sağlık var. Hayat eve sığar" şeklinde konuştu.

Başa dön tuşu