SİYASET

Ülkemizde 140 bin elektrikli araç kullanımda olacak

2006-2016 yıllarında otomotiv sektörüne 33 milyon TL tutarında destek sağlandığını açıklayan Bakan Varank, kamuda yabancı menşeili binek taşıtların alınmasının yasaklandığını ifade etti. 

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank tarafından yanıtlanması istemiyle, “2019 yılı için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nca Türk otomotiv sanayisinin oluşumu için verilen Ar-Ge destekleri nelerdir? Bakanlığınızca verilen desteklerin toplam miktarı ne kadardır? Yerli otomobil üretimi için SAAB markasının hakları alınmıştı, sonuç ne olmuştur? Kamu araç alım ve kiralamalarında, yerli otomobil diye adlandırılan ülkemizde üretimi sağlanan araçların kullanımına yönelik çalışma yapılmış mıdır? Kamuda çevre dostu araç olarak adlandırılan elektrikli araç kullanımı hangi aşamadadır?” şeklinde sorular yöneltti. 

 

Gürer’in önergesini yanıtlayan Bakan Varank, otomotiv sanayiinin gelişimi için sağlanan Ar-Ge destekleri kapsamında 2006-2016 yılları arasında yürütülen "San-Tez" Programı kapsamında otomotiv ve otomotiv yan sanayi sektörlerine 33 milyon TL tutarındaki destek sağlandığını bildirdi. 

 

Bakan Varank, "Teknolojik Ürün Yatırım Desteği" kapsamında; motorlu kara taşıtı, treyler (römork) ve yarı treyler (yarı römork) imalatı sektörüne yönelik olarak destek kapsamına alınmış projelere ödenecek yatırım tutarının 19.2 milyon TL olduğunu belirterek, söz konusu projelere bugüne kadar, ön ödemelerle birlikte yaklaşık 7 milyon TL ödeme yapıldığını açıkladı. 

 

"1511-TÜBİTAK Öncelikli Alanlar Araştırma Teknoloji Geliştirme ve Yenilik Destek Programı" çerçevesinde; 1995 yılından bugüne dek otomotiv alanındaki projeler için sağlanan toplam hibe destek miktarının yaklaşık 1,7 milyar TL olduğunu kaydeden Bakan Varank, yalnızca 2018 yılında ise toplam 265 milyon TL bütçeli 212 adet otomotiv projesinin desteklenmesine karar verildiğini ifade etti. 

 

Bakan Varank açıklamasında, TÜBİTAK Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB) bünyesinde yürütülmekte olan programlardan da bahsetti. 

Yerli Elektrikli Araç Geliştirilmesi Projesinde yeni bir elektrik tahrikli aracın, yerli olarak geliştirilmesi çalışmalarının başladığını anlatan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, “Proje çerçevesinde; konusunda uzman personel istihdamı ile mevcut araştırmacı kadrosu güçlendirilerek teknoloji transferi kapsamında bilgilerin edinimine, elektrik motoru, araç kontrol ünitesi ve batarya gibi kritik komponentlerin yerli olarak geliştirilmesine yönelik çeşitli çalışmalar gerçekleştirilmiştir.

 

TÜBİTAK'ın söz konusu çalışmaları kapsamında elde edilen bilgi ve deneyimlerden, ülkemizin bilim ve teknolojik kalkınmasına yönelik diğer proje, faaliyet ve çalışmalar kapsamında da faydalanılmaktadır” dedi. 

 

Bazı birimler haricinde hibe dahil her ne surette olursa olsun yabancı menşeli binek veya station-wagon cinsi taşıt ediniminin yasaklandığını belirten Bakan Varank, Kamuda ve belediyelerde; çevre dostu araç olarak adlandırılan hibrit ve elektrikle çalışan araçların kullanımının ise gün ve gün arttığını belirtti.

 

Bakan Varank şu bilgileri verdi: “Sektör temsilcileri ve akademisyenlerle 2018 yılında yapılan bir derinlemesine analiz çalışmalarına göre, Türk halkı elektrikli araçlara sıcak bakmakta ve ülkemizde 2022 yılında 140 bin elektrikli aracın ve 14 bin ticari şarj ünitesinin aktif olarak kullanımda olması öngörülmektedir. Bu arada, Türkiye'nin ilk elektrikli otobüsleri de çeşitli yerli firmalar tarafından geliştirilmeye başlanmıştır. Hibrit ve elektrikle çalışan, çevre dostu binek araçların ve şarj istasyonlarının sayısının artmasıyla, kamu kesimindeki kullanım daha da yaygınlaşacaktır.”

Başa dön tuşu