SİYASET

Yağış ve sıcak mağduru çiftçiyi şimdi de don vurdu

"ÖNCE SICAK VE YAĞIŞ, ŞİMDİ DE DON MAĞDUR ETTİ"

Adana genelinde özellikle 9, 10 ve 11 Şubat'ta çok etkili olan soğuk hava ve don felaketi nedeniyle narenciye ve meyve ağaçlarıyla küçük fidanlar, patates başta olmak üzere çeşitli sebze ve karpuz ekili alanların zarar gördüğünü belirten Ayhan Barut, "Kentimizde aralıksız 3 gün süreyle etkili olan, gece saatlerinde sıfırın altında 5 dereceye kadar varan soğuk havalarla birlikte don olayı yaşandı. Bahar ve yaz aylarında aşırı sıcakların, geçtiğimiz günlerde ise aşırı yağışların mağdur ettiği çiftçimiz soğuk ve don nedeniyle yine perişan oldu, büyük zarar gördü" dedi.

"DERHAL TESPİT YAPILIP ZARARLAR KARŞILANSIN"

Türkiye'nin en önemli tarım alanlarından birisi olan Adana'da üreticilerin artan maliyetlerin yanı sıra sürekli olarak sıcak, poyraz, yağış ve zirai don nedeniyle mağdur olduğuna dikkat çeken CHP Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, şunları kaydetti;
"Neredeyse son yıllarda sürekli kentimizde etkili olan aşırı sıcak, poyraz, yağmur ve don felaketi nedeniyle tarlalarda, bahçelerde, seralarda büyük zararlar meydana geliyor. Bahar aylarındaki sıcakla birlikte poyraz, kış aylarındaki aşırı yağış ve taşkınlarla birlikte gelen sel, şimdi yine don felaketiyle üreticilerimiz, hayvancılıkla uğraşan yurttaşlarımız ve üretici köylülerimiz mağdur oluyor. Ekonomik olarak milyonlarca lirayı aşan zararlar, üretim maliyetlerindeki fahiş artış ve ürünlerin para etmemesi nedeniyle borca batan çiftçilerimizin mağduriyetini sürekli arttırıyor. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'yi sürekli olarak Adana'ya çağırıyor, zarar gören üreticilerimizin halini görmesini istiyoruz ama hiç ses seda yok. Kentimizin afet bölgesi ilan edilmesini, acil zarar tespit çalışması yapılmasını ve karşılanmasını, üreticilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri'ne olan kredi borçlarının faizsiz en az 2 yıl süreyle ertelenmesini talep ediyoruz. Destekleme primlerinin erken ödenmesini, ilgili kuruluşların ivedilikle mağdur çiftçinin yaralarını sarmasını istiyoruz."

Başa dön tuşu